PREMIATA FORNERIA MARCONI: “Emotional Tattoos”

Οι εξ Ιταλίας Premiata Forneria Marconi ανήκουν στους παλαίμαχους της prog σκηνής, παρότι το όνομά τους δεν έγινε ποτέ όσο γνωστό θα όφειλε.

Ιδρύθηκαν το 1970 (!), με το ντεμπούτο τους να κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά και την πολύχρονη πορεία τους συντροφεύουν χρυσοί δίσκοι και λογής διακρίσεις, ενώ δεν είναι τυχαίο το ότι έχουν σαπορτάρει τους Yes. Διότι οι PFM, είναι ουσιαστικά πνευματικά παιδιά των τελευταίων και φροντίζουν να το υπενθυμίζουν γλυκά, με κάθε τους ηχητική αναπνοή. 

Ύστερα από ένα δεκαετές διάλειμμα, το συγκρότημα επανήλθε το 1997 κι έκτοτε κυκλοφορεί ανά 3-4 χρόνια μια νέα δουλειά ή κάποιο project, με το “Emotional Tattoos” να αποτελεί το ολοκαίνουριο full length τους, το οποίο μάλιστα συναντάται σε δύο version: τραγουδισμένο στα αγγλικά, αλλά και στα ιταλικά. 

Οι λάτρεις της prog σκηνής των ‘70s θα βρουν πάμπολλα χαρακτηριστικά στο εν λόγω album, τα οποία θα εναποθέσουν τους PFM για αρκετό καιρό στο στερεοφωνικό τους. Με θεμιτές αναφορές σε Yes, Jethro Tull, Kansas και Genesis, η μπάντα παραδίδει 62 λεπτά εκλεπτυσμένης εμπειρίας που χαϊδεύουν στοργικά το παρελθόν και υπενθυμίζουν τις ρίζες της προοδευτικής σκηνής.

Το αποτέλεσμα είναι ειλικρινές, τίμιο και συναισθηματικά φορτισμένο, με μεγάλου ατού το ότι μιλάμε για ένα group που δεν προσπαθεί να βγάλει μια επιτηδευμένη revival αισθητική, μιας και στο line up κάποια μέλη βρίσκονται από τα ‘70s στο σχήμα, με αποκορύφωμα τον συνιδρυτή Franz Di Cioccio. 

Το “Emotional Tattoos” είναι μια αρτιότατη και πανέμορφη prog δουλειά, παλαιάς κοπής, η οποία θα ταξιδεύσει τον ακροατή 45 χρόνια πίσω. Μια ποιοτική κι αληθινή φασούλα λοιπόν, από ανθρώπους που έζησαν το “τότε” κι εξακολουθούν να το μεταφέρουν στο “σήμερα”. Εύγε!

566

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.