The Big Nose Attack vs The Noise Figures (05/10/2017) Gagarin 205

Όντας ένας ακροατής που φτάνει μέχρι avant garde πράγματα κι έχοντας δει αρκετή εκζήτηση, χαίρομαι όταν βλέπω ότι ένα σετ τύμπανα και μία κιθάρα αρκούν μερικές φορές για ένα solid αποτέλεσμα, αποδεικνύοντας πως το “less is more” είναι ένα μότο που μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία.

Όταν μιλάμε δε για τα δύο ίσως πιο αγαπημένα ντουέτα της εγχώριας σκηνής, τους The Big Nose Attack και τους The Noise Figures, αυτό που περιμέναμε για το βράδυ της Πέμπτης ήταν ένα live με πολύ κέφι και ρυθμούς που θα κάνουν το κοινό να λικνιστεί, μία διάθεση για πάρτι. Εντάξει, την πρώτη Πέμπτη τους τη χάλασε το ρεύμα αλλά την επόμενη η ΔΕΗ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και μπόρεσε να διεξαχθεί το live χωρίς προβλήματα.

Γύρω στις εννιά το βράδυ λοιπόν φτάνουμε στο γνωστό σημείο στη Λιοσίων κι όχι προς μεγάλη μας έκπληξη, το live καθυστερεί να αρχίσει, πράγμα που δημιουργεί αντικειμενικά προβλήματα, δεδομένης της ημέρας. H αλήθεια είναι πως περίμενα να έχει και αρκετά περισσότερο κόσμο. Η προσέλευση δεν ήταν απογοητευτική, αλλά δεδομένων των αγαπητών σχημάτων και ενός χαμηλού αντιτίμου, περίμενα ένα σχεδόν γεμάτο Gagarin, που εν τέλει δεν είδα.

Κατά τις δέκα, το δίδυμο των The Noise Figures δίνει το σύνθημα της έναρξης του live και οι έως τότε καθήμενοι σηκώνονται και μαζεύονται μπροστά στη σκηνή για να τους συνοδεύσουν σε ένα κλίμα παρεΐστικο, με τους fuzzy ήχο που μπλέκονται σε σημεία και με τη σκηνή του Seattle των 90’s να δίνουν τον ρυθμό.

Καλή διάθεση και καλό κλίμα τόσο πάνω στη σκηνή όσο και κάτω, με τους φίλους του σχήματος να ακολουθούν τις μελωδίες, ιδιαιτέρως στο Holy One που είδαμε αρκετό χορό –γιατί όπως είπε και η μεγάλη Εmma, “if I can’t dance, I don’t want to be part of your revolution”. Επίσης, το δίδυμο έχει πολύ καλή χημεία και μου άρεσε ιδιαίτερα το πώς έχουν δουλέψει τα φωνητικά, τα οποία μοιράζονται, βγάζοντας ένα ικανοποιητικότατο αποτέλεσμα.

Πέρα από τα κομμάτια που παρουσίασαν από τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους, οι The Noise Figures, δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Aphelion”, έχουν ετοιμάσει υλικό για την επόμενη κυκλοφορία τους, το οποίο ακούσαμε για πρώτη φορά και αναμένουμε μία τρίτη δουλειά εφάμιλλης αξίας με τις προηγούμενες. Σε μία εμφάνιση διάρκειας μίας ώρας, έδωσαν μία ικανοποιητικότατη εμφάνιση και πήγαν να ξεκουραστούν μέχρι την επάνοδό τους στο κοινό jamming session.

Τhe Noise Figures setlist:
Telepath
Black Caravan
We Look Better In The Sun
Run
Strange Medium Child
Out Of Touch
Tame The Knife
Mute Blonde
In The Boneyard
Shoot The Moon
Bones
Feathers
Holy One
Blood

Και περνάμε στο φοβερό δίδυμο των Boogieman και Little Tonnie, aka The Big Nose Attack για να μας μεταφέρουν στη δική τους εκδοχή του rock/bluesy ήχου, που είναι η καλύτερη προϋπόθεση για να ανεβάσει τη διάθεση. Η αγάπη για τη μουσική τους είναι γνωστή και οι φίλοι που συγκεντρώθηκαν φρόντισαν να το αποδείξουν σε κάθε ευκαιρία, ακολουθώντας τον ρυθμό.

Από το set δεν έλειψε ο ύμνος της κάθε Δευτέρας, Monday Morning Spaghetti, Νοt the One και η εκδοχή τους για τους Adam and Eve, ενώ διασκεύασαν εξαιρετικά και την πασίγνωστη Foxy Lady του θεού Jimi.

Kαι όπως έλεγα και στην εισαγωγή, μου αρέσει ιδιαίτερα να βλέπω με ένα σετ τύμπανα και μία κιθάρα, φροντίζουν να βγάλουν ένα αποτέλεσμα μεστό, γιατί όσοι τους έχουν δει και ζωντανά μπορούν να επιβεβαιώσουν πως δεν τους λείπει τίποτα.Μας κράτησαν συντροφιά για μία ώρα περίπου, περνώντας και από τις τρεις κυκλοφορίες τους για να συνεχίσουν στο επόμενο μέρος με τη σύμπραξη επί σκηνής με τους The Noise Figures.

Η αλήθεια είναι πως το concept της σύμπραξης ήταν μία ενδιαφέρουσα ιδέα ήδη από την ανακοίνωση, οπότε περιμέναμε να δούμε και τη ζωντανή απόδοσή του και τι θα μας παρουσίαζαν. Στη σκηνή επιστρέφουν οι The Noise Figures και το κοινό set αρχίζει με το Yeah (That Girl) των Big Nose και συνεχίζει με το Turn Off The Lights των Noise Figures και συνεχίζουν εναλλάσσοντας κομμάτια των δύο σχημάτων. Η κοινή τους εμφάνιση ήταν εν τέλει παραπάνω από επιτυχημένη, καθώς ταιριάζουν πολύ στη σκηνή και η καλές σχέσεις που έχουν μεταφράζονται σε μία πολύ διασκεδαστική συνεργασία.

Το live ολοκληρώθηκε μετά τις δώδεκα, αφήνοντας μία ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση σε όλους όσοι το παρακολουθήσαμε. Δύο αγαπημένα σχήματα, με γεμάτα set και φοβερή διάθεση σε όλη τη διάρκεια. Όπως είχα πει και πριν πάω στο live, περίμενα να δω ένα πάρτι και όντως, η ατμόσφαιρα ήταν τέτοια. Εσύ, εσύ που δεν ήρθες, εσύ έχασες.

κοινό setlist:
Υeah That Girl (ΤΒΝΑ)
Turn Off The Lights (ΤΝF)
Special Sauce Called Love (TBNA)
Rollin’ (TNF)
Don’t You Lie (TBNA)
Out Of Your Mind (TNF)

photos by: Andreas Panopoulos

484

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.