KAMPFAR: “Til Klovers Takt”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Εταιρεία: Indie Recordings
Ημ. Κυκλοφορίας: 11 Νοεμβρίου 2022

Κανένας πλέον που κινείται στα ευρύτερα χωράφια του black metal, δεν αγνοεί το όνομα Kampfar.
Ένα από τα δυνατά χαρτιά της Νορβηγικής σκηνής, στη δεύτερη σειρά, κάτω από τα τεράστια γράμματα των Mayhem, Emperor και Dark Throne.

H συνέπεια τους επίσης αξιοπρόσεκτη, αν εξαιρέσεις το κενό μεταξύ 1999-2006. Συνεχής παρουσία από το 1996 μέχρι σήμερα που φτάνουν στο ένατο ολοκληρωμένο τους album, έχοντας και 3 Ερs, οι Kampfar με κάθε ευκαιρία μας προσφέρουν πατροπαράδοτο black metal υψηλών οκτανίων.

Την έκπληξη που ένιωσα ακούγοντας το “Hymne” από το ντεμπούτο τους “Mellom skogkledde aaser” τη νιώθω ακόμη και τώρα που ακούω το νέο τους πόνημα “Til Klovers Takt”. Αλλά επίσης σκέφτομαι αν είναι αρκετό για να γεμίσει τα μεγάλα παπούτσια του “Ofidians manifest” που κυκλοφόρησε πριν 3 χρόνια.
Θα πει κανείς γιατί πρέπει να μπει στα ίδια παπούτσια και να μην έχει το δικό του ζευγάρι;
Θα απαντήσω, επειδή μουσικά αποτελεί τη φυσική συνέχεια του προηγουμένου και φυσικό είναι να μπαίνει αυτομάτως σε συγκρίσεις.

Οι μελωδίες στο “Til Klovers Takt” ακούγονται λίγο πιο επικές από εκείνες του προκατόχου του και κομμάτια σαν το “Rekviem” μπορούν να μπουν άνετα στο επόμενο best of album τους. Στα συν όπως πάντα, η άνεση των Kampfar να αρπάζουν τον ακροατή από το ξεκίνημα. Εδώ μια δυσαρμονική μελωδία σου τραβάει μεμιάς την προσοχή και καταλαβαίνει κανείς εξαρχής με τι έχει να κάνει, ακούγοντας μια 8-λεπτη σύνθεση που φέρει το ξεκάθαρο στίγμα των Νορβηγών (“Lausdanse under stjernene”).

Το album αποτελείται 6 κομμάτια σε σύνολο 44 λεπτών που περιέχουν αρκετές διακυμάνσεις, ατμόσφαιρας/κλίματος/ταχύτητας και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του φιλόμουσου.
Στο εξώφυλλο πάλι, κάποια γιορτή έχει στηθεί, η οποία αξίζει για την κυκλοφορία του “Til Klovers Takt”, που ναι μεν, δεν θα κερδίσει κάποιο βραβείο, αλλά σίγουρα θα κερδίσει τις καρδιές των απανταχού blacksters, τουλάχιστον εκείνων που αρέσκονται στο πατροπαράδοτο μελωδικό του πρόσωπο. Γιατί από μελωδίες, έχουμε άφθονες, σερβιρισμένες με μια εξαίσια παραγωγή που ίσως κάποιοι να θεωρήσουν πολύ γυαλισμένη, αλλά η γνώμη μου είναι πως το μέγεθος τους χρειάζεται την καθαρότητα και τον όγκο μια σύγχρονης και εκλεπτυσμένης παραγωγής. Δεν είναι underground πια εξάλλου.

Εν τέλει, το “Til Klovers Takt” είναι ένας ακόμη κρίκος μιας πολύ γερής αλυσίδας και θα κρατήσει το όνομα των Kampfar στις υψηλές θέσεις του black metal χώρου, χωρίς βέβαια να μπορεί να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις του είδους για φέτος. Αφού όμως έχουν βρει τον δρόμο τους και δεν θέλουν να τον αφήσουν, ας μείνουν εκεί να οδηγούν σταθερά όσο άλλοι προσπαθούν να κάνουν τις σούζες τους. Λίγη ασφάλεια, δεν βλάπτει.

Official Site: http://www.kampfar.com/
Facebook: https://www.facebook.com/kampfarofficial
Instagram: https://www.instagram.com/kampfar_norway/
Bandcamp: https://kampfarofnorway.bandcamp.com/

659

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.