CRADLE OF FILTH

Με ευκαιρία την επιστροφής του extreme black metal συγκροτήματος Cradle Of Filth στη χώρα μας τον Απρίλιο για μία ζωντανή εμφάνιση, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον ευδιάθετο και ομιλητικότατο Dani, “Lord” πλέον, Filth ώστε να μιλήσουμε για τη μουσική της μπάντας για το “Darkly, Darkly, Venus Aversa” αλλά και πολλά αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Αρχίζουμε λοιπόν…

Dani, καλησπέρα, πως είσαι σήμερα;
Αρκετά καλά θα έλεγα.

Πες μου, αντιμετώπισες σαν πρόκληση την ανάπτυξη ενός concept για την Elizabeth Bathory;
Σαν μπάντα αντικρίζουμε ως πρόκληση κάθε έναν από τους concept χαρακτήρες μας όπως τον Gilles De Rais, την Lilith και την Elizabeth Bathory ή το concept του “Damnation And A Day”. Οπότε ναι, κάθε φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση. Είναι κάτι σαν το μισό μιας αποστολής. Πρέπει να ασχοληθείς πολύ με διάφορες μυστήριες ιστορίες, την μυθολογία σίγουρα αλλά και την ιστορία που την περιβάλλει όταν δημιουργείς ένα album κινηματογραφικό ας πούμε. Πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή.

Πως προκύπτουν οι ιδέες των concepts;
Οι ιδέες έρχονται συνήθως από την ίδια τη μουσική αλλά και εξωτερικές επιρροές. Πάντα έχουν να κάνουν με τις εξωτερικές επιρροές, κυρίως από τον “τρόμο” του 19ου αιώνα αλλά και από τη

Cradle-Of-Filth

Βικτωριανή εποχή, κάτι στο οποίο έχω εμμονή. Επίσης πάντα ζούσα σε μια πιο.. “σκοτεινή” περιοχή της Αγγλίας. Οπότε κάπως έτσι μπορούν να προκύψουν πολλές ιδέες, είναι σαν πολλά υλικά να ενώνονται με έναν περίεργο τρόπο. Κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα concept albums μας. Πιστεύω όμως πως περισσότερο είναι η μουσική μας που το ζητάει αυτό.

Υπάρχει κάποια άλλη ιδέα στην οποία θα ήθελες να δουλέψεις;
Αυτό που πάντα ήθελα να γράφω ήταν για τη Lilith, τον θηλυκό δαίμονα, και να προσπαθήσω να το μετατρέψω σε κάτι σαν λογοτεχνικό. Ήθελα να είναι βασισμένο στην αρχαιολογία με απόλυτη ακρίβεια οπότε και να ήταν ιστορικά σωστό. Ξέρεις, πιστεύω πως αυτό ήταν κάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε αρκετά. Νομίζω πως έχοντας κάνει ήδη τέσσερα concept albums έχουμε μείνει πιστοί στην παράδοση μας από το “Dusk And Her Embrace” κιόλας. Μέχρι στιγμής καταφέραμε και κάναμε αυτό που θέλαμε.

Με το αποτέλεσμα του “Darkly, Darkly, Venus Aversa” είσαι ευχαριστημένος;
Ναι ναι, απολύτως. Μάλιστα μόλις επιστρέψαμε και από περιοδεία επτά εβδομάδων και νομίζω πως πήγε πολύ καλά κι έτσι το album. Ποτέ δεν φεύγουμε από το studio αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το μέχρι τότε αποτέλεσμα. Δεν είμαστε η μπάντα που θα ολοκληρώσει και μετά από λίγο θα επιστρέψει για τις διορθώσεις. Ούτε θα πούμε “είναι μια χαρά έτσι” και θα το αφήσουμε εκεί. Τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά μπορώ να πω πως ναι, είμαι πολύ ευχαριστημένος και χαρούμενος με τον νέο δίσκο από τη στιγμή που τον τελειώσαμε. Περιοδεύσαμε στη Βόρειο Αμερική και στη Καναδά και μπορώ επίσης να πω πως και οι fans έχουν την ίδια άποψη με τη δική μου.

Είναι ο πρώτος σας δίσκος από τη δισκογραφική Peaceville έτσι;
Ναι με τη συγκεκριμένη εταιρία.

Cradle-Of-FilthΠιστεύεις πως σας ταιριάζει καλύτερα από τη προηγούμενη;
Υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία και περισσότερος χρόνος για να δουλέψουμε σε αυτό που θέλουμε. Νιώθω σαν να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τη μπάντα πλέον. Επίσης έχουμε πιο θερμούς και βοηθητικούς ανθρώπους στο πλευρό μας. Είναι σίγουρα καλύτερα τώρα, πιο φιλικά. Με τη Roadrunner οδηγούμασταν σε δρόμο εμπορικότερο απ’ ότι μας ταιριάζει. Και η αλήθεια είναι πως αυτό εμένα δεν μου αρέσει να συμβαίνει. Επισκιάζονταν τα σχέδια μας και απασχολούμασταν με δευτερεύοντα πράγματα. Γινόταν κάτι σαν κλέψιμο της προσοχής που η εταιρεία πίστευε πως χρειαζόμασταν. Υποφέραμε γι’ αυτούς τους λόγους. Τώρα βρισκόμαστε σε κάτι που όπως είπες μας ταιριάζει καλύτερα. Είναι λίγο πιο underground τα πράγματα. Στη Roadrunner πίστευαν πως μας έκαναν καλό. Τώρα όμως είναι που νιώθουμε τα πράγματα στα χέρια μας, έχουμε εμείς τη δύναμη και τον πλήρη έλεγχο του συγκροτήματος, της ομάδας.

Τους Cradle Of Filth τους θεωρείς extreme metal συγκρότημα;
Αν τους θεωρώ… κοίτα, σίγουρα είναι κάτι το ακραίο. Όπως προανέφερα, επιστρέψαμε από την Αμερικανική μας περιοδεία. Άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες έρχονταν στα shows μας. Διαφορετικά μουσικά γούστα, διαφορετικά συναισθήματα. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ή δημόσιοι υπάλληλοι. Μια φορά εμφανίστηκε ένας αστυνομικός με περιπολικό για να του δώσουμε αυτόγραφα. Εκεί ένιωσα λίγο άβολα (γέλια). Δεν είμαστε μια τόσο extreme μπάντα. Νομίζω πως μπορείς να είσαι εμπορικός. Μπορείς να είσαι εμπορικός και ακραίος. Μπορείς να μην είσαι ακραίος και πάλι να είσαι εμπορικός. Πάει σύμφωνα με το πώς το βλέπει κανείς. Στην εποχή μας πολύς κόσμος παρακολουθεί ταινίες τρόμου, επίσης πολύς κόσμος παρακολουθεί ακραία αθλήματα. Κάποιες φορές λοιπόν ακόμα και αυτά συμβάλλουν.

Cradle-Of-Filth

Στο ιστορικό της πορείας σας, πως βλέπεις τις μουσικές σας αλλαγές;
Κοίτα, γενικά δεν πιστεύω πως έχουμε αλλάξει ριζικά από το παρελθόν μας. Πειραματιστήκαμε σε ορισμένους δίσκους. Ποτέ δεν θέλαμε να φτιάξουμε τον ίδιο δίσκο για δεύτερη φορά, το αποφεύγαμε αυτό. Φυσικά στοχεύαμε στο να είναι η μουσική μας αναγνωρίσιμη. Να ακούς κάτι και να λες “αυτό είναι Cradle Of Filth”. Και είμαι σίγουρος πως και το επόμενο album μας, μετά το “Darkly, Darkly, Venus Aversa” θα διαφέρει από ότι έχουμε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό λοιπόν δεν νομίζω πως μετά από εννέα δίσκους και ορισμένα mini albums απομακρυνθήκαμε πολύ από το τι ακριβώς είναι οι Cradle Of Filth. Απλά πειραματιστήκαμε αρκετά όταν έπρεπε ώστε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον στα μυαλά των οπαδών.

Επίσης υπάρχουν και πολλές αλλαγές στο lineup σας..
Γενικά είμαστε τελειομανείς και δουλεύουμε πολύ σκληρά. Με αυτό εννοώ πως αφιερώνουμε πάρα πολύ χρόνο στη μπάντα γράφοντας πράγματα, ηχογραφώντας και περιοδεύοντας. Μερικοί λοιπόν άνθρωποι βρίσκουν πολύ δύσκολο το να ακολουθήσουν το πρόγραμμά μας. Οπότε μερικοί φεύγουν ώστε να ασχοληθούν με κάτι άλλο, άλλοι φεύγουν για να κάνουν μια άλλη δουλειά. Άλλοι λόγοι είναι οι ευκαιρίες ίσως, οι οικογένειες, τα παιδιά τους οπότε και αναγκαστικά προσανατολίζονται σε κάτι άλλο. Σε μερικούς βέβαια συμβαίνει να είναι έτσι η διάθεση τους αλλά τα κύρια, τα αυθεντικά υλικά του συγκροτήματος παραμένουν άθικτα κι αυτά είναι ο εαυτός μου και ο Paul. Είναι ο Dave Pybus στο μπάσο που είναι μαζί μας για δέκα χρόνια, ο drummer μας ο Martin τέσσερα. Οπότε πιστεύω πως πλέον έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα, είναι πολύ σημαντικό να δενόμαστε μεταξύ μας. Γινόμαστε καλύτερο συγκρότημα και ο κόσμος χαίρεται γι’ αυτό. Δουλεύουμε όπως σου είπα πολύ σκληρά οπότε και τα μέλη μας πρέπει να βρίσκουν τον χρόνο και τον τρόπο να συμβαδίσουν.

Σε επηρεάζουν καθόλου οι αρνητικές κριτικές;
Αρνητικές κριτικές, δεν ασχολούμαι με αυτά να σου πω την αλήθεια. Είμαι πολύ απασχολημένος συνεχώς μεταξύ συνθέσεων, ηχογραφήσεων και συναυλιών και επίσης είμαι και μπαμπάς. Ασχολούμαι πολύ και με την οικογένειά μου. Φταίει η πίεση που κυνηγάει τη μπάντα. Έχω περιορισμένο χρόνο να ασχοληθώ με αυτά που με ενδιαφέρουν και γενικά οι κριτικές δεν είναι μέσα σε αυτά. Δεν με πολυνοιάζει (γέλια). Δεν μπορείς να ευχαριστείς τους πάντες για να είμαστε ειλικρινείς.

Μπορεί να είναι η ιδέα μου, αλλά τελευταία δεν περιοδεύετε τόσο πολύ.
Όχι, το κάνουμε, απλά περάσαμε πολύ χρόνο μέσα στο 2010 γράφοντας. Την προηγούμενη χρονιά όμως περιοδεύσαμε πολύ. Απλά περιοδεύουμε πολύ στη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία, είναι κάτι σαν μπροστά και πίσω αυτό.

Επισκεφθήκατε την Ελλάδα πριν πολύ καιρό.
Την Ελλάδα ναι, όμως υπάρχουν μέρη που δεν έχουμε επισκεφθεί καν ακόμα, επίσης βρεθήκαμε στην Αμερική πολλές φορές, βλέπεις, περιοδεύουμε πολύ.

Cradle-Of-Filth-2010

Εδώ έχετε πάρα πολλούς οπαδούς αλλά αργήσατε να επιστρέψετε.
Το βασικότερο είναι το ότι δεν μας προσφέρθηκε κάποια συναυλία. Την τελευταία φορά που μας πρότειναν ένα show έπεφτε σε κάτι ήδη κανονισμένο. Η Ελλάδα είναι σαν τη Τουρκία ή την Κύπρο και άλλα μέρη που δεν μας “καλούνε” ας πούμε για συναυλίες πολύ συχνά. Είναι σαν να συμβαίνει κάτι και πάντα μας εμποδίζει από το να τα επισκεφτούμε. Δεν είναι δηλαδή δικό μας το σφάλμα, ή ότι δεν θέλαμε, το θέμα νομίζω είναι στα της προώθησης. Σε λίγο καιρό όμως θα είμαστε εκεί!

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου Cradle Of Filth δίσκος;
Σε αυτό απαντώ πάντα πως είναι ο τελευταίος που κάναμε γιατί είναι αυτός τον οποίο ακούω περισσότερο. Οπότε, το “Darkly, Darkly, Venus Aversa” είναι το αγαπημένο μου αυτή τη στιγμή.

Αν μπορούσες να κάνεις κάτι από το παρελθόν των Cradle διαφορετικά τι θα ήταν αυτό;
Τίποτα πραγματικά. Από την μεριά μου θυμάμαι πως υπήρξαν ευκαιρίες που θα μπορούσα να κυνηγήσω. Κι επίσης έχω κάνει και κάποια λάθη. Όμως ποιος δεν κάνει; Δεν μετανιώνω για κάτι, δεν θα άλλαζα τίποτα, όσα συνέβησαν είναι αυτά που σημαδεύουν τη πορεία του συγκροτήματος με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Τα πάνω μας και τα κάτω μας, τα καλά και τα άσχημα.

Θα κυκλοφορήσετε σύντομα και ένα ορχηστρικό album σωστά;
Ναι ακριβώς, αυτό ελπίζουμε να γίνει μέσα στη χρονιά. Θα είναι φοβερό, λέγεται “Midnight In The Labyrinth”. Πάντα θέλαμε να δουλέψουμε πάνω σε κάτι τέτοιο, στις ορχηστρικές εκδοχές τραγουδιών μας από τα πρώτα τέσσερα albums μας. Θα έχει κομμάτια όπως τα “A Gothic Romance”, “Funeral In Carpathia”, “Thirteen Autumns And A Widow” και άλλα. Κλασσικά μας κομμάτια στις ορχηστρικές τους εκδόσεις.

Cradle-Of-Filth

Εσύ τι μουσική ακούς αυτές τις μέρες;
Λίγα πράγματα καθώς η περιοδεία που σου προανέφερα μου περιορίζει αρκετά τον χρόνο. Μου άρεσε πάρα πολύ το album των Ghost. Είναι μια μπάντα από τη Σουηδία ή τη Νορβηγία νομίζω. Μάλλον από τη Σουηδία. Είναι πολύ καλοί. Ακούω και μερικά κλασσικά των παλιών Megadeth.

Dani σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Έχεις να πεις κάτι στους αναγνώστες του Rockway;
Ναι, ανυπομονούμε όλοι να έρθουμε στην Ελλάδα, συγγνώμη που δεν το κάναμε νωρίτερα. Αυτό είναι θέμα των ανθρώπων που κανονίζουν το πρόγραμμά μας. Κάποιες φορές είναι εντάξει, κάποιες άλλες μένουν μέρη απ’ έξω ή αν μας προσφερθεί ένα live είμαστε ήδη κλεισμένοι. Και πάλι συγγνώμη, σας υπόσχομαι πως θα έρθουμε με ένα πλούσιο setlist.

214