MASTODON (30/08/2016) Piraeus Academy

Το ευρωπαϊκό leg του tour των Mastodon ολοκληρώθηκε την Τρίτη με την εμφάνισή τους στο Piraeus Academy και το διψασμένο κοινό της Αθήνας, που πέρυσι απογοητεύτηκε με την ακύρωση, αποζημιώθηκε για την Οnce More ‘Round The Sun αναμονή σε ένα live αποκλειστικά με το σχήμα.

Το αμερικανικό group, που ήδη με τις πρώτες του κυκλοφορίες κατάφερε να ανέλθει με μεγάλη ταχύτητα, να καθιερωθεί και πλέον να θεωρείται ως ένας από τους δείκτες της metal σκηνής για τις αρχές του αιώνα, κυκλοφόρησε πέρυσι έναν ακόμα critically acclaimed δίσκο (παρακολουθήστε τη δισκογραφική διαδρομή των Mastodon εδώ) που του έδωσε άλλη μια υποψηφιότητα για Grammy. Παράλληλα, το σχήμα έχει ανακοινώσει πως είναι έτοιμο να μπει ξανά στο studio και να ετοιμάσει τη νέα δουλειά του.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην ώρα του, με το σχήμα να ανοίγει το πρόγραμμά του με το εναρκτήριο του “Once More ‘Round The Sun”, Tread Lightly. O ήχος στο ξεκίνημα δεν ήταν αρκούντως ικανοποιητικός, αλλά σε πείσμα όλων όσοι τείνουν να λένε ότι οι Mastodon είναι χάλια στα live, διορθώθηκε σύντομα.

Η παρουσία και των τεσσάρων επί σκηνής υπήρξε ενεργητικότατη σε όλη τη διάρκεια, με εξέχουσα μορφή τον ασταμάτητο Troy Sanders. Στα λόγια διατήρησαν τη λακωνικότητά τους κατά τη διάρκεια του set και έδωσαν τον πρώτο λόγο στη μουσική.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ικανοποιητική από πλευράς αριθμών, αφού μπορεί να μην γέμισε ασφυκτικά ο χώρος, αλλά ήταν αρκετά πλήρης. Οι φίλοι του σχήματος που συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη σκηνή φάνηκαν πιο ένθερμοι σε όλη τη διάρκεια, ενώ στα “πίσω θρανία” επικράτησαν πιο συγκρατημένες αντιδράσεις μέχρι τα peak της βραδιάς με τα “The Czar”,  “The Wolf Is Loose” και φυσικά το Lizzy-κό “Emerald” που έκλεισε τη βραδιά με Irish διαθέσεις.

Το set κάλυψε το σύνολο της δισκογραφίας τους και ξεπέρασε το πλαφόν της μιάμισης ώρας στο οποίο έχουμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό, καλύπτοντας τους φίλους τους τόσο σε διάρκεια όσο και στην επιλογή των κομματιών.

Παράβασις:
Την ώρα που το σχήμα επανήλθε επί σκηνής για το encore, κάποιο πολιτισμένο πλάσμα θεώρησε εύλογο να πετάξει ένα αντικείμενο στη σκηνή, το οποίο πέτυχε τον Hinds -ευτυχώς- δίπλα από το μάτι. Καταλαβαίνω ότι η γηπεδική νοοτροπία είναι δύσκολο να αποβληθεί, αλλά αυτά τα συμβάντα, ενδεικτικά και της ευρύτερης παιδείας μερικών, είναι αν μη τι άλλο υποτιμητικά κι εν τέλει, αν από κάποια άτυχη στιγμή τον έβρισκε ένα εκατοστό πιο δίπλα, μπορεί απλά να τελείωνε το live εκεί. Πόσο γαμάτο θα ήταν αυτό;

Στο κλείσιμο της βραδιάς, σε κλίμακα από το 0 μέχρι τον Akerfeldt, τον λόγο πήρε ο Brann Dailor και το τερμάτισε, σε ένα λόγο για την αγάπη του σχήματος τόσο για το κοινό της Ελλάδας όσο και για τις γευστικότατες ντομάτες της και με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουν σύντομα.

Συνολικά η βραδιά ήταν ικανοποιητική, με μία δυναμική παρουσία από το σχήμα και συμπαθητική ανταπόκριση από το κοινό. Η διοργάνωση τίμησε τις ώρες στο έπακρο, ενώ εξαιρετικό ήταν επίσης και το light show.

Μastodon setlist
Tread Lightly
Feast Your Eyes
Blasteroid
Oblivion
The Motherload
Chimes At Midnight
High Road
Iron Tusk
Mother Puncher
Aqua Dementia
The Czar
Bladecatcher
Black Tongue
The Wolf Is Loose
Crystal Skull
Divinations
Ember City
Megalodon
Colony Of Birchmen
Blood And Thunder
Emerald (Thin Lizzy cover)

photos: Ανδρέας Πανόπουλος

440

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.