GRAVE DIGGER

Από τα πιο έμπειρα σχήματα του χώρου, οι Grave Digger γεύτηκαν το νέκταρ της (εμπορικής) επιτυχίας χρόνια πριν, όταν ασχολήθηκαν με τη Σκωτία. Σήμερα, 14 περίπου χρόνια μετά, το συγκρότημα ξαναφοράει τα καλά του kilt και επισκέπτεται για μια ακόμη φορά τα Highlands, με ανάλογες αξιώσεις. Ο νεοαποκτηθείς κιθαρίστας του group, Axel Ritt, βρίσκεται στην άλλη γραμμή και διαδίδει τα νέα της επιστροφής του σχήματος στα “μεταλλικά” σαλόνια.

Καλησπέρα Axel, πως τα πας;
Μια χαρά φίλε μου! Πολύ δουλειά, αλλά κατά τ’ άλλα όλα καλά! Εσύ;

Οκ και εγώ. Νέο cd για τους Grave Digger στην αγορά! Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής εντυπώσεις;
Είναι πάρα πολύ καλές! Θα έλεγα πως τουλάχιστον το 95% του feedback που έχουμε δεχτεί είναι θετικό, ενώ οι fan μας έχουν ενθουσιαστεί με το νέο album! Ελάχιστοι δεν το έχουν επαινέσει, αλλά ακόμα και να μην αρέσει σε μερικούς, όλα μέσα στο παιχνίδι είναι. Είμαστε πολύ χαρούμενοι πάντως γενικά κα εφόσον αρέσει στους οπαδούς μας, μας φτάνει και μας περισσεύει!

“The Clans Will Rise Again”, λοιπόν. Πρόκειται για κάποιο sequel ή για μια διαφορετική ιστορία από τη Σκωτία;
Σίγουρα δεν αποτελεί κάποιο sequel! Είναι κάτι διαφορετικό, καθώς εξιστορεί διάφορες ιστορίες των κατοίκων από τα Highlands. Έχει κάποιες βάσεις από το παρελθόν, αλλά μονάχα αυτές.

Αν και φαντάζομαι εμπορικά θα ήταν καλύτερο, εν τέλει χαίρομαι που δεν ονομάσατε το δίσκο “Tunes of War II”…
(γέλια) Ναι, συμφωνώ!

Έχεις ιδέα τι έγινε με τον Manni (σ.σ. Schmidt, ο μέχρι πρότινος κιθαρίστας του group);
Σίγουρα δεν είμαι ο αρμόδιος για να σου απαντήσει. Αυτό είναι κάτι μεταξύ του Chris (σ.σ. Boltendahl, φωνητικά) και του Manni.

gravedigger02

Να υποθέσω πως ο Chris συνέθεσε το μεγαλύτερο μέρος του “The Clans Will Rise Again”;
Βασικά, και ναι και όχι (γέλια)! Ο Chris έγραψε όλους τους στίχους του album, αλλά το μουσικό μέρος το είχαμε αναλάβει ο Jens (σ.σ. Becker, μπάσο) και εγώ!

Ο δίσκος έκανε και είσοδο στα γερμανικά charts! Μεγάλη επιτυχία θεωρώ, μιας και κάτι τέτοιο είχε να γίνει από την εποχή του “Excalibur” (σ.σ. 1999)!
Ναι, πραγματικά είναι πολύ ευχάριστο αυτό! Δεν το περιμέναμε να σου πω την αλήθεια και αυτή η επιτυχία οφείλεται τόσο στη δισκογραφική μας που μας στηρίζει, όσο και στους fans που είναι στο πλευρό μας.

Θα υπάρξει και limited version του album;
θα κυκλοφορήσουν διάφορες εκδόσεις. Καταρχάς βγήκε ένα box set με διάφορα καλούδια, το οποίο δυστυχώς είναι ήδη sold out (σ.σ. !!!), ενώ υπάρχει και η digipack version. Επίσης υπάρχουν και δύο διαφορετικές εκδόσεις βινυλίου, η μια μέσω της Napalm Records, σε λευκό χρώμα και η άλλη μέσω της Nuclear Blast, σε μπλε, αλλά να σου πω την αλήθεια δεν έχω δει από κοντά τη δεύτερη.

Πως είναι να είσαι μέλος των Grave Digger;
Όπως φαντάζομαι θα ξέρεις, είμαι μόνιμο μέλος της μπάντας εδώ και ένα χρόνο. Αρχικά έπαιξα σε διάφορες live εμφανίσεις, ως session μουσικός. Με τον Chris άλλωστε γνωριζόμαστε εδώ και 20 χρόνια και ήταν χαρά μου να τον βοηθήσω όταν αποχώρησε ο Manni. Κάποια στιγμή λοιπόν, προς το τέλος του 2009, μου πρότεινε να γίνω κανονικό μέλος των Grave Digger, και φυσικά συμφώνησα. Λίγες εβδομάδες μετά ήμασταν στο studio ηχογραφώντας το νέο υλικό. Πέρασα πολύ ωραία, και ο Chris με βοήθησε πάρα πολύ, καθώς έχει μια πολύ σαφή εικόνα για το πώς θέλει να ηχεί η μπάντα. Έτσι η όλη διαδικασία έγινε και πιο εύκολη για μένα και γενικά πιο γρήγορη.

Όπως και να έχει, με ή χωρίς οδηγίες του Chris, έκανες εξαιρετική δουλειά στο δίσκο!
Σε ευχαριστώ πολύ!

gravedigger02

Πιστεύω πως το επικό στοιχείο ταιριάζει απόλυτα στους Grave Digger. Τι λες;
Σίγουρα! Γενικά θεωρώ πως το συγκρότημα έχει δύο όψεις στη μουσική του. Από τη μια έχουμε τα επικά τραγούδια, με τα μελωδικά refrain και από την άλλη τα πιο straight heavy κομμάτια. Ο συνδυασμός αυτός μου αρέσει πάρα πολύ!

Πριν γίνεις μέλος, ήσουν fan των Grave Digger;
Δε θα έλεγα πως ήμουν “fan”. Αυτός ο χαρακτηρισμός δε μου ταιριάζει πλέον. Όταν ήμουν πιτσιρικάς, 30 χρόνια πριν, σίγουρα θα μπορούσες να πεις ότι ήμουν “fan” των Deep Purple για παράδειγμα. Πλέον για μένα που είμαι μουσικός αυτή η λέξη έχει αντικατασταθεί με το “σεβασμό”, σε ότι αφορά τους συναδέλφους μου. Σίγουρα πάντως ήξερα τους Grave Digger και πάντα εκτιμούσα την προσφορά τους στη metal σκηνή.

Άρα γνώριζες και τα κομμάτια τους;
Όχι όλα. Εννοείται πως ήξερα κάποιους δίσκους τους, αλλά υπήρχαν τραγούδια που όταν πρωτομπήκα στη μπάντα, δεν τα είχα ξανακούσει. Όταν ήταν να παίξω live την πρώτη φορά με τους υπόλοιπους, ήμουν εξοικειωμένος μονάχα με το μισό setlist, οπότε στην πορεία έμαθα και τα υπόλοιπα.

Μιας λοιπόν και είσαι το νεότερο μέλος στο σχήμα, ποια από τις προηγούμενες δουλειές του σχήματος θα ξεχώριζες;
Δεν ξέρω αν μπορώ να επιλέξω ένα

Μπορείς να μου πεις και δύο, άμα θες…
Και πάλι θα επέλεγα διάφορα τραγούδια από αρκετά album, όπως κάνουμε και στις συναυλίες μας. Ένα best of δηλαδή της όλης πορείας των Grave Digger και όχι κάτι συγκεκριμένο απαραίτητα.

gravedigger01

Οι Grave Digger πριν αρκετά χρόνια ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα. Ξαφνικά όμως, έπεσε το ενδιαφέρον πολλών οπαδών. Τι πήγε στραβά; Πιστεύεις πως λόγω της τότε επιτυχίας, το σχήμα αποτελούσε απλώς μια μόδα και τελικά βαρέθηκε ο κόσμος;
Δεν πιστεύω πως επρόκειτο περί μόδας. Το metal άλλωστε είναι το μοναδικό διαχρονικό ιδίωμα που εν καταλαβαίνει από μόδες και τα συναφή. Απλώς τα τελευταία χρόνια άλλαξε γενικά το μουσικό τοπίο και ίσως οι οπαδοί μας δεν έμειναν ευχαριστημένοι με κάποιες από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες. Το καλό πάντως είναι πως με το “The Clans Will Rise Again”, έμειναν ευχαριστημένοι.

Θα περιοδεύσετε με Grand Magus και Sister Sin! Ενδιαφέρον ακούγεται…
Πήρε περίπου 6 μήνες για να καταλήξουμε σε αυτό το billing,και θεωρώ πως είναι ένα πολύ δυνατό live πακέτο! Όλοι οι fan που θα παρευρεθούν στις συναυλίες μας πιστεύω πως θα περάσουν καλά με όλα τα συγκροτήματα!

Οι Grave Digger έχουν έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα. Εσύ;
Όχι, δεν είχα ποτέ την ευκαιρία και χαίρομαι που θα περάσουμε από εκεί κατά τη διάρκεια τη περιοδεία μας (σ.σ. μαζί με τους Rage στις 29 Απριλίου στο Fuzz)! Ήταν πιστεύω καιρός να γίνει αυτό! Άλλωστε ο Chris μου έχει πει τα καλύτερα!


720

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1393 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.