MONTROSE: "Rock The Nation"

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1973
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 32:22.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ:

Ο Montrose ήταν Session κιθαρίστας με σημαντική εμπειρία στον χώρο της μουσικής μέσα από συνεργασίες με τον Van Morrison και Edgar Winter. Αποχωρώντας από την γεμάτη με ταλέντα και έντονες επιρροές μπάντα του δεύτερου ξεκίνησε να υλοποιεί τα δικά του σχέδια.

Συνοδοιπόροι του ο άσημος τότε αλλά πολλά υποσχόμενος τραγουδιστής Sammy Hagar (Sam Hagar τότε), ο μπασίστας Bill Church, τον οποίο ο Montrose – φεύγοντας από το σχήμα του Edgar Winter – παρέλαβε από το συγκρότημα του Van Morrison, και ο Denny Carmassi στα κρουστά.

Ο δίσκος αυτός ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικής κιθαριστικής τεχνικής του Μontrose, της χαρακτηριστικής φωνής του Hagar, του αλάθητου συντονισμού κρουστών και μπάσου των Carmassi και Church αντίστοιχα και το πιο σημαντικό… όλα αυτά υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του παραγωγού Ted Tepleman (υπεύθυνος για αριστουργηματικές παραγωγές στους Van Halen, Van Morrison, Sammy Hagar, David Lee Roth, Steve Stevens, Bette Midler, Doobie Brothers κ.ά. καθώς και για την γνωριμία του Montrose με τον Hagar).

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ:

Τέσσερα είναι τα τραγούδια που ξεχωρίζουν και αποτελούν πια AOR ύμνους: το “Rock The Nation”, το “Bad Motor Scooter”, το “Space Station #5” και το “Rock Candy”. Τα δύο από αυτά ήταν τα γνωστότερα κομμάτια του συγκροτήματος,το “Bad Motor Scooter” και το “Rock Candy”. Σαφώς και τα υπόλοιπα είναι το ίδιο ποιοτικά όμως τα τέσσερα προαναφερθέντα ορίζουν τους ακρογωνιαίους λίθους αυτού του δίσκου. Το άλμπουμ συμπληρώνουν τα “I Don’t Want It”, “Good Rockin’ Tonight”, “One Thing On My Mind”, και “Make It Last”. Ο Montrose ανέβασε τον πήχη της ποιότητας πολύ ψηλά. Ο Eddie Van Halen δήλωσε άλλωστε πως θεωρούσε τον Montrose μια από τις σημαντικές επιρροές του και μάλιστα οι Van Halen συνήθιζαν να παίζουν στις συναυλίες των πρώιμων ημερών τους το “Make It Last”. Όπως και πως το “Rock Candy” παίχτηκε κάμποσες φορές στις δοκιμαστικές ηχογραφήσεις των Van Halen για το πρώτο δίσκο τους.

ΛΙΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ:

  1. Rock the Nation” – 3:03
  2. Bad Motor Scooter” – 3:41
  3. Space Station #5” – 5:18
  4. I Don’t Want It” – 2:58
  5. Good Rockin’ Tonight” (Roy Brown Cover) – 2:59
  6. Rock Candy” – 5:05
  7. One Thing on My Mind” – 3:41
  8. Make It Last” – 5:31

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ:

Το άλμπουμ τιτλοφορήθηκε “Rock The Nation” όταν κυκλοφόρησε στην Ευρώπη το 1974 με την ίδια λίστα τραγουδιών. Εκτός από τον τίτλο αυτό που επίσης άλλαξε ήταν και το εξώφυλλο που απεικόνιζε μια ζωγραφιά κοριτσιού.

Πριν την ρήξη της συνεργασίας τους τα πράγματα ήταν τόσο τεταμένα μεταξύ του Hagar και του Montrose, ώστε κατά τις τελευταίες ημερομηνίες την κοινής τους περιοδείας αρνήθηκαν ακόμα και να στέκονται ο ένας κοντά στον άλλο πάνω στην σκηνή.

Ο Hagar εξακολουθεί να παίζει αρκετά συχνά στις συναυλίες του τα “Rock Candy” και “Bad Motor Scooter”.

Τα μέλη της αυθεντικής σύνθεσης επανασυνδέθηκαν το 2003 και 2005 για μερικές εμφανίσεις σε συναυλίες του Hagar.

Σταύρος Καραΐσκος

458