LANCER: “Second Storm”

Τα πράγματα στην περίπτωση των power metalers Lancer είναι όμορφα απλά.

Η πεντάδα από τo Arvika της Σουηδίας δίνει μια δυνατή πνοή φρεσκάδας στην εδώ και καιρό κορεσμένη σκηνή, όχι φέρνοντας καινοτομίες, αλλά συνδυάζοντας σωστά επιρροές και το μουσικό τους ταλέντο.

Το “Second Storm” υποδηλώνει πως πρόκειται για την δεύτερη δισκογραφική τους παρουσία, ενώ για την ιστορία να αναφέρω πως έχουν προηγηθεί και ένα demo (“Reaching Higher”- 2010), καθώς και το EP “Purple Sky” (2012). Οι Lancer φέρουν στα κομμάτια τους τα χαρακτηριστικά του ήχου των παλιών Helloween, Gamma Ray και Iron Maiden και όπως είναι φυσικό και των νεώτερων μπαντών που επηρέασαν, όπως οι Edguy και οι Hammerfall. Συνεχίζουν δηλαδή ακριβώς στο ύφος του πρώτου ομότιτλου δίσκου, μόνο που έχουν βελτιωθεί θεαματικά.

O Isak Stenwall διαθέτει μια πεντακάθαρη φωνή που σε σημεία θα θυμίσει σε πολλούς Kiske, ενώ σε άλλα τον Tobias Sammet, χωρίς να αντιγράφει κανέναν από τους δυο. Το Maideniκο παίξιμο στο μπάσο από τον Emil Oberg είναι κάτι που  σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο. Ο Sebastian Pedernera (τύμπανα) είχε άριστη συνεργασία με τον προαναφερθέντα μουσικό στο να δημιουργήσουν ένα δυναμικό ρυθμικό μέρος επάνω στο οποίο το κιθαριστικό δίδυμο Kelemen/ Ellstrom έχει δώσει επίσης έμφαση στο να κρατήσει καθηλωμένο τον ακροατή με μελωδικά σόλο, ευρηματικά riff και γενικότερα μια δομή στις συνθέσεις που δίνει στο άλμπουμ τόσο καλή ροή που δεν θες να πηδάς κομμάτια.

Όσο καλή ροή κι αν έχει όμως, πράγμα που σημαίνει πως όλα τα κομμάτια είναι αξιόλογα, δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά στο σχεδόν 10λεπτο “Aton” το οποίο περιλαμβάνει συμπυκνωμένο το ύφος όλων σχεδόν των κομματιών του “Second Storm”. Η παραγωγή απογειώνει το άλμπουμ χωρίς να δημιουργεί αυτή την πλαστικότητα που μας έχουν συνηθίσει δεκάδες μπάντες του ήχου.

Οι Lancer κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ που σε κάνει να λες Power metal και να μην σε πιάνει αναγούλα και στομαχικές διαταραχές. Αυτό από μόνο του έχει την αξία του, χώρια του ότι διαθέτουν έναν από τους πιο αξιόλογους τραγουδιστές που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην σκηνή.

Αν είναι προτεινόμενο; Ναι διάολε

697