SANCTUM: “Believers”

REISSUE

Είδος: Power metal
Δισκογραφική: Arkeyn Steel Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Ιουλίου 2020

Μετά την έξυπνη ιδέα και κίνηση με τη κυκλοφορία ενός underground διαμαντιού του prog/power ήχου όπως είναι το “Transitions” των Silent Shadows, η Arkeyn Steel Records έβαλε μπροστά για ακόμη μια ευφυέστατη κίνηση που δεν είναι άλλη από την επανακυκλοφορία του ep “Believers” των θρυλικών Sanctum με τα απαραίτητα bonus “καλούδια” φυσικά.
Σίγουρα η Arkeyn Steel Records έχει βαλθεί να μας τρελάνει, αλλιώς πως μπορείς να εξηγήσεις το “φαινόμενο” πραγματικά να επανακυκλοφορείς ένα τέτοιο album και συνάμα όλη την ιστορία της μπάντας όταν για πάρα πολλά χρόνια τώρα η βασική ιδέα γύρω από το όνομα των Sanctum είναι ότι έχουν πεθάνει όλοι και είναι αδύνατο να βρεθούν οι πληροφορίες που χρειάζεται; Και όμως, η Arkeyn τα κατάφερε και ήρθε σε επαφή με τον κιθαρίστα των Sanctum, Ray Babula, “έσκαψαν” αρκετά βαθιά το αρχείο της μπάντας και δίνουν στο φως της δημοσιότητας ένα ακόμα διαμάντι του power metal.

Το “Believers”, είναι ένα album φτιαγμένο στα πρότυπα των ‘80s και ‘90s, αρκετά μελωδικό και με το απαραίτητο prog ύφος που συνήθως μπόλιαζαν οι μπάντες του χώρου τις δουλειές τους. Έχει εμφανείς ομοιότητες με ιερά τέρατα του prog/power χώρου τώρα, όπως οι Queensryche, οι Lethal, οι Hittman όμως σίγουρα δεν είναι αντιγραφείς των παραπάνω μιας και το ηχητικό αποτέλεσμα των ‘90s είχε ως βάση αυτή τη φόρμα. Οι Sanctum, κατάφεραν μέσα σε 6 τραγούδια και περίπου 35 λεπτά να χωρέσουν όλες τις μουσικές τους ανησυχίες, τις αναζητήσεις, τα μουσικά τους όνειρα και την ιστορία του ίδιου του group με αποτέλεσμα το ep του 1991 “Believers” να αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, ένα διαφορετικό νόημα για τον κάθε κάτοχο του. Έχει τη δυνατότητα να σου ξυπνά μνήμες του τότε, που είναι αποδεδειγμένο ότι πολλά albums ακόμα και των ‘90s δεν το καταφέρνουν σε τέτοιο βαθμό. Και αυτό είναι, που κάνει τη συγκεκριμένη κυκλοφορία μνημείο του power ήχου.

Το “Believers”, αποδεικνύει επίσης και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι των ‘80s και ‘90s. Τόσο οι Sanctum όσο και οι υπόλοιπες μπάντες αυτών των δεκαετιών, είχαν πέρα από μουσική ευστροφία και συνθετικό IQ που ξεπερνούσε κατά πολύ το τέλειο. Δε γνωρίζω πως το κατάφερναν αυτό (φταίει ο αέρας, το νερό, αυτά που “έπιναν”), πάντως η στιχουργική σύγκριση μεταξύ του σήμερα και των δύο αυτών δεκαετιών βγάζει παμψηφεί νικητή τις δύο αυτές χρυσές δεκαετίες του heavy metal. “Believers”, “Voyager”, “Running Away”, “Candle”, “No Man’s Land” και “We Saved”, είναι τα 6 έπη των Sanctum που καταφέρνουν να σε αφήσουν εμβρόντητο και με μια αίσθηση πλήρους ικανοποίησης νοιώθοντας ότι πραγματικά τα έχεις ακούσει όλα. Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλές μπάντες που μπορούν να το πετύχουν αυτό, για αυτό και οι Αμερικανοί metallers αξίζουν ειδικής θέσης στη δισκοθήκη του κάθε ποιοτικού μεταλλά.
Η Arkeyn Steel Records, για να κάνει ακόμα πιο εύκολο το έργο για εμάς (Και όταν λέω έργο, εννοώ την αγορά αυτού του δίσκου) προσθέτει και κάποια εξτραδάκια που μόνο απαρατήρητα δε γίνεται να περάσουν. Κομμάτια από τα demos του 1987, 1988, κάποιες ηχογραφήσεις από το σπίτι και γενικά σπάνιο υλικό, ακόμα και πίσω από το 1991 που κυκλοφόρησε το ep, κάνουν τη συγκεκριμένη κυκλοφορία μία από τις πληρέστερες και ικανοποιητικές του χώρου.

Όταν έχεις να κάνεις με μνημεία του ήχου, υπάρχει μόνο ένα πραγματάκι να ακολουθήσεις: το αναζητάς, το παραγγέλνεις και το κάνεις δικό σου αβλεπεί! Αλήθεια, πιστεύεις ότι σου παρουσιάζονται συνέχεια τέτοιες ευκαιρίες; Πόσο εύκολο νομίζεις ότι είναι, να ξετρυπώνεις τέτοια underground διαμάντια της μουσικής που νοιάζεσαι; Θεωρείς ότι έχεις τη δυνατότητα να το χάσεις, γιατί θα το βρείς κάποια στιγμή αργότερα; Λοιπόν μάγκες, η απάντηση σε όλα αυτά είναι μία και μοναδική: πρόλαβε το, όσο είναι καιρός. Αργότερα, θα τραβάς τα “μαλλιά” σου που έχασες την ευκαιρία. Από τις καλύτερες (επανα)κυκλοφορίες της χρονιάς, και μουσικά και συναισθηματικά.

AS website: https://www.steelgallery.com/asr/

1291

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.