JANIS JOPLIN

Η μελαγχολία που είχε στο βλέμμα της προσέδιδε γοητεία. Κάπου εκεί ανάμεσα στις διεσταλμένες απ’ τις διάφορες ουσίες κόρες, μπορούσε να διακρίνει κανείς το μικρό κορίτσι που αγαπούσε τη μουσική και τη ζωή μέχρι θανάτου. Την αποκαλούσαν “Pearl” ή και “Blue Mama” και δεν ήταν άλλη απ’ τη μικρή πριγκίπισσα του rock, Janis Joplin!

THE FIRST STEPS
Γεννημένη στη βιομηχανική πόλη του Texas, Port Arthur μυήθηκε νωρίς σε folk και jazz ρυθμούς από τους γονείς της. Μεγαλώνοντας εισήχθη στον κύκλο των beatniks που μεσουρανούσε την μαγική αυτή δεκαετία του ‘60! Τότε ήταν που το ταλέντο της στη μουσική και η ιδιαίτερη κλήση της στη blues διαφάνηκε πανηγυρικά! Μαζί με άλλους… «ομοϊδεάτες», η Janis ξεκίνησε τα μουσικά της βήματα κάνοντας μικρές εμφανίσεις σε καφετέριες στο Texas κι έπειτα περιόδευσε σε όλες τις περιοχές – φυτώρια rock μουσικών όπως η Venice Beach και το Village στη Νέα Υόρκη. Η Joplin όμως, πέρα απ’ τη μουσική και το στυλ της, εκείνη τη περίοδο πειραματίζονταν ιδιαίτερα και με τα ναρκωτικά, θεωρώντας τα, λανθασμένα φυσικά, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μουσική! Προτιμούσε κυρίως το speed και το αλκοόλ για να βυθίζεται και να ταξιδεύει σε ψυχεδελικά μονοπάτια έμπνευσης! Βαθιά μέσα της ίσως γνώριζε ότι τα ταξίδια αυτά συνήθως δεν έχουν γυρισμό!

“THE BIG BROTHER AND THE HOLDING COMPANY” BAND
Οι αποτυχημένες προσπάθειές της να σπουδάσει και η εξάρτησή της από τις ουσίες την οδήγησαν πίσω στο Texas όπου μπερδεμένη ως προς το που κατευθύνει τη ζωή της πήρε κάποιες αποφάσεις. Ενώ λοιπόν ετοιμάζονταν να παντρευτεί (!), ένας παλιός της γνώριμος, ο Chris Helms της προτείνει να κάνει μια ακρόαση για τη θέση της τραγουδίστριας σε μια μπάντα από το San Francisco. H Janis βρήκε τη πρόταση δελεαστική και λυτρωτική, καθώς φαίνεται να την έβγαζε από το τέλμα των εσωτερικών αναζητήσεων και της συμβατικής ζωής που ετοιμάζονταν να εναγκαλιστεί. Η μπάντα δεν ήταν άλλη από τους “Big Brother and the Holding Company” με τους οποίους και έγινε γνωστή ανά τις Η.Π.Α. Η προσωπική επιτυχία δεν άργησε να ‘ρθει! Με τους “Big Brother” ηχογράφησε δυο albums, ένα εκ’ των δυο το “Cheap Thrills” που περιείχε τις χαρακτηριστικές επιτυχίες “Summer time” και “Piece of My Heart” και έκανε μια σειρά επιτυχημένων lives. Ωστόσο τα media της χάριζαν απλόχερα όλη τους την προσοχή! Όλο και περισσότεροι ήταν αυτοί που της έλεγαν να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

“KOZMIC BLUES” BAND
Έτσι λοιπόν το 1968 χώρισαν οι δρόμοι της με τους “Big Brother”. Πορευόμενη πλέον μόνη στο μονοπάτι του ψυχεδελικού rock, συνέθεσε μια άλλη μπάντα για τη συνοδεύει, τους “Kozmic Blues”. Μαζί τους ηχογράφησε ένα album, το “I Got Dem Ol’Kozmic Blues Again Mama!” που εξέλαβε αμφιλεγόμενες κριτικές, καθώς δε μπορούσε να υπερνικήσει την επιτυχία του “Cheap Thrills” και δε συγκρίνονταν με τίποτα μαζί του. Τότε ήταν που η Janis έκανε προσπάθειες και τα κατάφερε να μείνει για πολύ καιρό “καθαρή”. Μάταια όμως… Σύντομα ένας νέος έρωτας ήρθε στη ζωή της ˙ η ηρωίνη! Τα live shows που ακολούθησαν με τους “Kozmic”, συμπεριλαμβανομένης και της εμφάνισής της στο Woodstock του ’69, συνοδεύονταν από κακές κριτικές σχετικά με τη κατάσταση της on stage. Χαρακτηριστικά τα έντυπα της εποχής έγραφαν πως “σε κάθε της νότα πίστευαν ότι θα καταρρεύσει”!

JanisJoplin002

“FULL TILT BOOGIE” BAND & DEATH
Μέσα σε ένα χρόνο λοιπόν οι “Kozmic” αποτελούσαν πια παρελθόν! Σύντομα δημιούργησε τους “Full Tilt Boogie”, μια blues μπάντα. Σταμάτησε και πάλι για λίγο τα ναρκωτικά και φαίνεται πως εκείνη τη περίοδο εκτόνωσε τις τάσεις εξάρτησης στους άνδρες. Η Janis ποτέ δεν ήταν πιο ευτυχισμένη! Το συγκρότημα της την αντιπροσώπευε πλήρως και πλέον αντίκριζε την ανατολή κάθε πρωινό χωρίς ψευδαισθήσεις! Δεν άργησε όμως να επιστρέψει ξανά στην παλιά της αγαπημένη, την ηρωίνη, την οποία και χορηγούσε στον εαυτό της με κάθε έλλειψη μέτρου!
Ήταν τότε που ηχογραφούσε το πιο πετυχημένο της album που μάλιστα έφερε και το παρατσούκλι της. Ο λόγος για το “Pearl”. Τη παραγωγή του δίσκου ανέλαβε ο “Μίδας” του rock Paul A. Rothchild. Η Janis όμως πέθανε προτού προλάβει να ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις. Άφησε πίσω της όμως το κομμάτι που τη χαρακτήρισε περισσότερο από κάθε άλλο, το “Mercedes Benz”.
Η Janis Joplin, η “πέρλα” των blues, πέθανε στις 4 Οκτωβρίου του 1970 στο δωμάτιο του μοτέλ που συνήθιζε να μένει στο L.A. σε ηλικία 27 ετών. Τα αίτια θανάτου ήταν υπερβολική δόση ηρωίνης σε συνδυασμό με αλκοόλ. Υπερβολικά ταλαντούχα, υπερβολικά καινοτόμα και υπερβολικά εθισμένη… Μολαταύτα η πρώτη γυναίκα rock star άφησε πίσω της τραγούδια που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του ανθρώπινου γένους, μια ψυχεδελικά χρωματισμένη Porsche και τριπλά πλατινένιους δίσκους.
Κάτι στη μορφή της, τόσο οικείο με κάνει να νιώθω πως την ήξερα, πως ήταν οικογένειά μου, γι αυτό και σε κάθε άκουσμα της φωνής της ανατριχιάζω. Αυτή είναι η Janis, κομμάτι απ’ τη ψυχή μας.

DISCOGRAPHY
The Big Bother and The Holding Company (1967)
Cheap Thrills (1968)
Live at Winterland ‘68 (1968)
I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! (1969)
Pearl (1971)

Φιλίππα Δημητριάδη

1429