Video Tribute: EPICA

Αν και το ντεμπούτο τους υφίσταται κάτι παραπάνω από μια μόνο δεκαετία, οι Epica έχουν ταυτίσει το όνομα τους με το female fronted συμφωνικό metal.

Με το δυνατότερο χαρτί τους την Simone Simons κι ύστερα το συνθετικό δαιμόνιο του Mark Jansen (ex-After Forever), το ολλανδικό εξαμελές σχήμα έχει ήδη κυκλοφορήσει έξι δίσκους που καταφέρνουν να κερδίσουν τον ακροατή.
Οι Epica επιστρέφουν στην χώρα μας, όπως ήταν αναμενόμενο, στα τέλη του Μαρτίου του 2015. Έτσι βρίσκουμε την ευκαιρία να αφιερώσουμε και σε εκείνους ένα Video Tribute.

Το 2003 κυκλοφόρησαν το “The Phantom Agony”, ένα εμβληματικό album για τους Epica, το οποίο αν και δεν είναι τελικά ενδεικτικό της συνέχειας που τους επιφύλλασε η μοίρα, αποτελεί ένα πραγματικά επικό symphonic metal δισκάκι που κερδίζει εύκολα το στοίχημα. 

Το “Consign to Oblivion” του 2005 φέρει τις δικές του “χρυσές” στιγμές για το συγκρότημα, αν και αυτές είναι λιγότερες εξαιτίας της πιο εκκεντρικής φύσης του χάρη στην περισσότερο… εποχική του ηχητική φύση. Ήταν ο πρώτος δίσκος μετά τον προηγούμενο που η Simons δείχνει πρόοδο, κάτι που συνέχισε και με όλους τους επόμενους.

Δύο χρόνια αργότερα σημειώθηκε τεράστια αλλαγή για ολόκληρη την μπάντα με το “The Divine Conspiracy”. Ξεκάθαρα περισσότερο heavy και επιθετικοί από πριν, συνθέσεις βαρύτερες, πιο γρήγορες και σχεδιασμένες για δυνανμικά shows και μια Simons που παίζει με την φωνή της και καθηλώνει.

Από εκεί και πέρα, οι Epica άρχισαν να σκοτεινιάζουν όλο και πιο πολύ, κάτι που έκανε την μια κυκλοφορία μετά την άλλη να προσφέρει ευχάριστες εκπλήξεις. Η πρώτη ήταν το “Design Your Universe”, στο οποίο οι Ολλανδοί παίζουν πλέον μπάλα στην δική τους έδρα και επαναπροσδιορίζουν τον όρο του συμφωνικού metal.

Αν και φαινόταν αδύνατο, οι Epica αύξησαν κι άλλο τους οπαδούς τους μετά το “Requiem for the Indifferent” του 2012, έναν δίσκο που συνεχίζει στο μοτίβο του προκατόχου του και δείχνει ξεκάθαρα το ανεξάντλητο της έμπνευσης του group. 

Τελευταία κυκλοφορία για τους Epica μέχρι στιγμής είναι το “The Quantum Enigma”, ίσως το καλύτερο album του ολλανδικού συγκροτήματος που πλέον έχει ανεβάσει τις προσδοκίες των οπαδών τους σε πολύ ψηλά επίπεδα. Φανταστικές συνθέσεις που αποτυπώνονται εύκολα και στιχουργικά ποιοτικότερες στιγμές από ποτέ.

214

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2124 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.