DYNAZTY: “Final Advent”

ALBUM

Είδος: Melodic heavy metal
Εταιρεία: AFM Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26 Αυγούστου 2022

Φαντάσου πως είσαι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό metal φεστιβάλ, από αυτά που έχουν δυο ή τρεις σκηνές. Έχεις ταξιδέψει για να δεις μερικά συγκροτήματα που λατρεύεις, αλλά δεν θεωρείς πιθανό να έρθουν προς τα μέρη μας. Έχοντας χαθεί ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμο, περιμένεις στωικά τις μπάντες που γουστάρεις, αλλά έχεις συμφιλιωθεί κιόλας με την ιδέα ότι μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα παρακολουθήσεις αρκετή σκαρταδούρα (για εσένα, τουλάχιστον).

Βλέπεις στο πρόγραμμα ότι στη σκηνή όπου θέλεις να καπαρώσεις καλή θέση παίζουν κάτι τύποι για τους οποίους δεν ξέρεις πολλά, έχεις κριντζάρει με το όνομά τους, όμως δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να δεις το live τους. Βλέπεις, παρ’ όλα αυτά, ένα ορεξάτο group να δίνει ένα δυναμικό show, παίζοντας ένα κράμα ήχων που θεωρείς παρωχημένους. Στο κοινό, παρατηρείς ότι τη μουσική τους απολαμβάνει ένα τρομερά ετερόκλιτο πλήθος: άτομα που φοράνε t-shirts με glam μπάντες, με power metal ήρωες στη ναφθαλίνη ή με λογότυπα που δεν διαβάζονται ακόμα κι αν έχεις PhD στη σημειωτική. Ξαφνικά, ανακαλύπτεις ότι και εσύ έχεις παρασυρθεί από τον κεφάτο, ανεβαστικό ήχο, σκέφτεσαι “Δεν είναι κακοί τελικά” και ψήνεσαι να τσεκάρεις κάνα album τους όταν επιστρέψεις στο σπίτι σου.

Αυτό το συγκρότημα, φίλη αναγνώστρια / φίλε αναγνώστη του Rockway, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οι Dynazty. Οι Σουηδοί metallers που μετρούν 7 albums στα 13 χρόνια ζωής τους και που φέτος επιστρέφουν με την τελευταία δουλειά τους, το “Final Advent”. Ξεκίνησαν ως ένα act που ενέπιπτε στη σκανδιναβική αναβίωση του εμπορικού hard rock, συνέχισαν ενσωματώνοντας modern metal στοιχεία και κατέληξαν να κολυμπούν στα νερά του Euro-power.

Το πραγματικά ενδιαφέρον με το “Final Advent” είναι πως μοιάζει λες και οι Dynazty σκέφτηκαν να βγάλουν ένα best of, μα αντί να ανθολογήσουν τραγούδια από όλη τη σταδιοδρομία τους, έκατσαν και έγραψαν νέες συνθέσεις που συστήνουν το συγκρότημα, συμπυκνώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά που απέκτησαν σταδιακά, από το 2009 μέχρι σήμερα.

Αν έπρεπε να τους κατατάξω σε κάποιο genre, θα έλεγα ότι πλέον παίζουν melodic metal. Παράλληλα, όμως, είναι εμφανές ότι ακόμα κουβαλούν, έστω και διακριτικά, τις AOR/hard rock καταβολές τους. Η πλευρά, βέβαια, που διακρίνεται πολύ έντονα στη μουσική τους είναι αυτή που παραπέμπει στο ευρωπαϊκό power metal. Συγκεκριμένα, mid-tempo power ύφος άνευ προκάτ δικασίλας, με υπέρμετρα μελωδικά, συμφωνικά, φωνακλάδικα ρεφρέν, που θυμίζουν συγκροτήματα τα οποία κάποτε λοιδορήθηκαν για το Euro-power-meets-Eurovision στιλ τους. Και στα καλά καθούμενα, κάνει την εμφάνισή της μια εξόφθαλμα pop γέφυρα, κάποιο ηλεκτρονικής έμπνευσης πέρασμα ή κάποιο πολύ βαρύ riff που θα απαντούσε σε πιο σκληρές μπάντες.

Με σήμα κατατεθέν τα άψογα φωνητικά του χαρισματικού Nils Molin, σε όλο το album υπάρχουν σύντομα, πιασάρικα tracks, με πολύ καλές εκτελέσεις από κάθε μέλος, εξαιρετική κιθαριστική δουλειά και βιρτουόζικα solos από το δίδυμο Magnusson-Lavér, μοντέρνα παραγωγή που κάνει τα πάντα να ακούγονται λαμπίκο, ενώ προσθέτει εδώ κι εκεί τσαχπίνικες πινελιές μοντέρνου ήχου. Στα αδιαμφισβήτητα συν, η μηδενική ανοχή στα fillers, η συνθετική δουλειά που δεν επιτρέπει δευτερόλεπτο να πάει χαμένο, τα καλομελετημένα, όμορφα κουπλέ. Στα μείον, η άτολμη και εκ του ασφαλούς προσέγγιση, καθώς και τα ρεφρέν που πράγματι μοιάζουν να γράφτηκαν ως song contest material.

Σίγουρα, το θέρος και η χαλαρή διάθεση που εμπνέει λειτουργούν υπέρ για να απολαύσεις τη νέα δουλειά των Dynazty περισσότερο απ’ ό,τι θα περίμενες. Και αν, δε, θα σου φαινόταν οκέι εκεί που ακούς κάτι που ίσως θα έγραφαν οι Sonata Arctica και οι Stratovarius, να υπάρχει ένας αέρας Bon Jovi και Def Leppard, ή σε ένα τραγούδι που θα έβρισκες σε ένα album Amaranthe να έχει στριμωχτεί μια ιδέα σαν βγαλμένη από Rammstein, τότε το “Final Advent” θα σου εξάψει το ενδιαφέρον. Υπό όρους, πάντως, από εμένα είναι “ναι”.

Official Site: https://www.dynazty.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/dynaztyband
Instagram: https://www.instagram.com/dynazty_official/ 
Spotify: https://open.spotify.com/artist/5deRBvKxJssHVa9n6B7tWV

969

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.