Suma, Mogg (01/11/2014) Six Dogs

Οι Suma από την Σουηδία επέστρεψαν στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά, προσφέροντας ακόμα μια ευκαιρία στους φίλους της doom και της sludge μουσικής να παρακολουθήσουν από κοντά την τετράδα από το Malmö.

Το επίσημο δελτίο τύπου του event αυτού ανέφερε την συμμετοχή μιας μπάντας – έκπληξης στη θέση του support του live. Όπως αποκαλύφθηκε στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ήταν από την αρχή ικανοί να δείχνουν το venue περισσότερο μισογεμάτο παρά μισοάδειο, οι εν λόγω μυστήριοι special guest φέρουν το όνομα Mogg.

Οι Mogg είναι η ένωση μελών των Omega Monolith και των Automaton. Τα δύο αυτά εγχώρια group έχουν εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές σε σκηνές ανά την χώρα, με τους Mogg να πραγματοποιούν το συναυλιακό τους ντεμπούτο στο σανίδι του Six Dogs.

Η μουσική που παίζουν οι Mogg είναι ένα αρκετά βαρύ και “βρώμικο” doom σε συνδυασμό με υπερογκώδη riff και post metal ξεσπάσματα. Ο ήχος του τραγουδιστή τους (επίσης frontman των Automaton) ήταν σχεδόν ανύπαρκτος αφού υπερκαλύπτονταν από τις τρεις κιθάρες του group (δεν υπάρχει μπάσο στις τάξεις τους) και τα γρήγορα drums.

Οι συνθέσεις τους φάνηκαν να βρίσκονται ακόμα σε μια πολύ πρώιμη μορφή, μιας και αποτέλεσαν μακρόσυρτες και μονότονες doom εξερευνήσεις – πειραματισμοί, έως live τζαμάρισμα. Το κοινό βρέθηκε περισσότερο σε θέση παρατηρητή παρά στη θέση ενός ενθουσιασμένου ακροατή, όμως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου για τους Mogg, οι οποίοι χρειάζονται λίγη δουλειά επιπλέον για να “δέσουν”.

Οι Suma βρήκαν στον χώρο μπροστά από την σκηνή ένα αρκετά πιο πολυπληθές κοινό, το οποίο ήταν συγκεντρωμένο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο group. Η αρχή έγινε με το “Baits for Maggots” και τον drummer της μπάντας να τραβάει τα περισσότερα βλέμματα κυρίως λόγω του δυνατού ήχου που έδινε ρυθμό στην μουσική του group, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι βρισκόταν στην μέση της σκηνής αντί για το πίσω μέρος της.

Ο ήχος τους ήταν καλός, αν και η κιθάρα θα μπορούσε να είναι ελάχιστα δυνατότερη. Οι Suma έδωσαν δυνατούς και όμορφους ρυθμούς στο show, με grunts φωνητικά που άρεσαν στο κοινό και ζωντάνεψαν τις συνθέσεις με όμορφο τρόπο. Τα κομμάτια τους, όπως είναι γνωστό, είναι μεγάλης διάρκειας κι έτσι το live προόδευσε με περισσότερα τραβηγμένα sludge και doom riff παρά με πολλές συνθέσεις (9 κομμάτια αποτέλεσαν το set της βραδιάς).

Το κανονικό show των Suma ολοκληρώθηκε με το “Headwound” πριν επιστρέψουν στην σκηνή για το encore με το “Let the Churches Burn”. Η νέα εμφάνιση του σουηδικού σχήματος άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και έδωσε μια αρκετά καλή αρχή στον συναυλιακό Νοέμβρη. Θα ήταν αφελές να αναρωτηθούμε αν θα υπάρξει και τρίτη επίσκεψη από το κουαρτέτο.

Suma setlist
Bait For Maggots
Justice
War On Drugs
S
I Am The Spiritual Shepherd
Hypno Assassin
Ashes
Headwound
Let The Churches Burn

photos: Βασιλική Παναγοπούλου

400