CRUACHAN: “Blood on the Black Robe”

Ωραία επικόfolkblackμεταλλική δουλειά από τους Ιρλανδούς, δοσμένη με αρκετή μαεστρία! Ένα album όπου όλα έχουν τη θέση τους, καθώς δοσμένα ισόποσα, υπάρχει μια πολύ καλή ισορροπία χωρίς κάτι να υποσκελίζεται από κάτι άλλο! Με τη φυγή της τραγουδίστριας Karen Gillian από τις τάξεις τους, η μπάντα ακούγεται περισσότερο “σκληρή” απ’ ότι στο παρελθόν, μα περισσότερο προσηλωμένη σε αυτό που θα ονομάζαμε Viking/barbaric metal.

H εισαγωγή του cd με το “To War”, σε κάνει να βρίσκεσαι κάπου στο παγωμένο μεσαιωνικό βορά και θυμίζει soundtrack από επική ταινία και παρότι όπως είπαμε τα κομμάτια βρίσκονται πιο κοντά στο extreme metal, υπάρχουν αρκετά ambient σημεία και συνθέσεις όπως το μεγαλόπρεπο A Bean Sidhe, που νομίζω σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά, “η γυναίκα του άνεμου”, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων και πιστέψτε με ταιριάζει ο τίτλος με το μουσικό αποτέλεσμα!

Όλα τα τραγούδια κυμαίνονται, μέσο όρο στα πέντε λεπτά διάρκεια, με αποτέλεσμα να έχεις πολύ χρόνο να “χαθείς” σε αυτά, είτε είναι γρήγορα και extreme, είτε “χαλαρά”, με folk χαρακτήρα! Θεματολογικά εννοείται πως όλο το album μιλά για την Ιρλανδική ιστορία (Brian Borus March, The Voyage of Bran). Αυτό τώρα που μου έκανε εντύπωση, είναι το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, που ενώ είναι φοβερό… θα πω κάτι και μη με δείρετε, μου θύμισε το main θέμα του  “Some kind of Monster” από Metallica..! Τουλάχιστον αυτό κατέληξα να μουρμουράω λίγο αργότερα…

Ελπίζω να μην ήταν ατυχής η ταύτιση και χωρίς καμιά προκατάληψη το Blood on the Black Robe, αν και δε θα γίνει ο δίσκος της χρονιάς, είναι μια αξιόλογη προσπάθεια και οι Cruachan κάνουν σίγουρα βήματα ανόδου στο χώρο του folk/black metal!

Μιχάλης Κανακουσάκης

421