SUNN O))): “ØØ Void”

Οι SUNN O))) είναι σίγουρα μια μπάντα για λίγους. Για πολύ λίγους όμως. Γι αυτούς που μπορούν να βυθιστούν στο σκοτάδι, να κλείσουν τα μάτια και να είναι έχουν την ικανότητα να απολαύσουν μια μίξη αργών, σαδιστικών, βασανιστικών ήχων πα­ρα­μορ­φω­μένων στο έσχατο σημείο. Το να περιγράψω ακριβώς την μουσική τους είναι πραγματικά δύσκολο. Θα προτιμούσα να αρκεστώ προς το παρών στον όρο, drone doom, που πιστεύω ότι πλησιάζει να χαρακτηρίσει τον μουσική που παράγουν οι SUNN O))).

Βασικός πυρήνας της μπάντας είναι οι Stephen O’Malley και Greg Anderson συνοδευόμενοι ανά καιρούς από διάφορους μουσικούς. Η Southern Lord Records, εταιρία του Greg Anderson, η οποία έχει κυκλοφορήσει και όλες τις δουλείες των SUNN O))) από το 2002 και έπειτα, επανακυκλοφορεί την δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλεία με τίτλο “ØØ Void(γνωστό και ως: Double-O Void). Ο δίσκος πρωτοκυκλοφόρησε το 2000 σε Ευρώπη και Αμερική και επανακυκλοφόρησε στην Ιαπωνία μόνο το 2008.

Σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά τους ο δίσκος είναι ένα βήμα μπροστά στο θέμα του ήχου και θεωρείται ένα αριστούργημα στον χώρο του doom/drone/ambient. Το πολύ πέντε νότες τραβηγμένες μέχρι εκεί που δεν πάει, συνδυασμός κιθάρας και μπάσου τα οποία είναι κουρδισμένα στις πιο χαμηλές συχνότητες και κάποιες παραμορφωμένες γραμμές βιολιού στο τέλος συνθέτουν το  14λεπτο “Richard” με το οποίο ξεκινάει ο δίσκος. Μερικά πιο ατέρμονα περάσματα και μία παραπάνω αίσθηση θορύβου εμπλουτίζει την δεύτερη σύνθεση με διάρκεια λίγο πάνω από 15 λεπτά. Ακολουθεί μία διασκευή στο Hung Bunny των Melvins το οποίο στην συγκεκριμένη κυκλοφορία έχει τον τίτλο “Rabbits Revenge” και ο δίσκος ολοκληρώνεται με το πιο ακραίο και άρρωστο κομμάτι του δίσκου το οποίο πάρα την προσπάθεια για παραγωγή ολοκληρωμένου riff στην αρχή του, αρχίζει να κατρακυλάει στην μονοτονία και τον θόρυβο για πάνω από 10 λεπτά.

Συνολικά μιλάμε για ένα κυκεώνα θορύβου, βασισμένο σε απίστευτα αργές μπασογραμμές, με ήχους που πραγματικά σε ωθούν στην παράνοια και σε μεταφέρουν σε μια άλλη διάσταση, μια άλλη πραγματικότητα. Τα συναισθήματα που προκαλούνται είναι κάτι παραπάνω από έντονα, και οι όποιες ανώμαλες, άρρωστες, χυδαίες σκέψεις κάνει κάποιος ακούγοντας το “ØØ Void” εξαρτώνται από ψυχοσύνθεση του και την όποια πραγματικότητα θέλει να ζήσει εκείνη την στιγμή.

Κλείνοντας να κάνω ένα τελευταίο σχόλιο: Η επανακυκλοφορία της πρώτης δουλειάς των SUNN O))), και πάλι από την Southern Lord Records, περιείχε και κάποια bonus track. Η προσθήκη κάποιου επιπλέον κομματιού και σε αυτή την επανέκδοση ίσως χαροποιούσε ακόμη περισσότερο τους fan της μπάντας.

Νίκος Τόλης

411