PAIN OF SALVATION: “Falling Home”

Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα συγκροτήματος που λόγω της καλλιτεχνικής ελευθερίας που επέδειξε, βίωσε στο πετσί της την πορεία από την αποθέωση στην περιφρόνηση, “εν μια νυκτί”.

Οι σουηδοί Pain Of Salvation του πολυτάλαντου Daniel Gildenlow, με το “Be” του 2004, θεωρήθηκαν ένας από τους σπουδαιότερους φορείς του intellectual progressive rock/ metal, έγιναν μέλος της elite του ιδιώματος και απήλαυσαν στιγμές μοναδικές δόξας. Αυτό, μέχρι ο ιθύνων νους Daniel, ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του και την καλλιτεχνική υπόστασή του, να διαλύσει οποιοδήποτε στεγανό (και μαζί όποιο ασαφές όριο καθορίζει τι είναι προοδευτικότητα στον σύγχρονο ύφος), με την κυκλοφορία των δυο μερών του “The Road Salt”, στα οποία οι Pain Of Salvation κυριολεκτικά ακούγονταν σα μια τελείως διαφορετική ηχητικά μπάντα, κατά πολύ απλουστευμένη συνθετικά, απογοητεύοντας το σύνολο των prog metal οπαδών που είχαν συνηθίσει στα πληθωρικά ηχοτόπια και στις πλουραλιστικές ατμόσφαιρες του παρελθόντος.

Η καλλιτεχνική αυτή στροφή, μπορεί να επιτέλεσε ως γεγονός μια αλλαγή ύφους, αλλά στη μουσική αυτό που κρίνεται είναι η ποιότητά της και η αντικειμενική της αξίας. Και εξετάζοντας αυτόνομα τους δίσκους αυτούς, χωρίς κανένα περιορισμό προσδοκιών του ακούσματος, είχαμε να κάνουμε με αρκετά καλούς δίσκους συνθετικά για τις διαθέσεις τους.

Με το “Falling Home”, οι Pain Of Salvation έχουν απομακρυνθεί ένα μικρό σύμπαν παραπέρα, με ένα δίσκο βουτηγμένο στο απλό ακουστικό rock, την jazz (άκου φιλαράκο διασκευή του “Holy Diver” -καλά, αν είναι να με ρωτάς “ποιών”, άλλαξε καλύτερα site- να πάθεις πλάκα. Είτε ευχάριστη, είτε δυσάρεστη, ξέρω πολλούς που θα κατεβάσουν με torrents πολλά καντίλια με την πρώτη ακόμη νότα….) και το παλιακό prog των Procol Harum, των Emerson Lake & Palmer και της βρετανικής pop, διασκευάζοντας κομμάτια από όλες τις δουλειές τους και φέρνοντάς τα στα σημερινά δεδομένα της μπάντας. Πολύ καλή και η διασκευή στο “Perfect Day” του Lou Reed, από τις καλύτερες που έχω ακούσει προσωπικά στο συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ το νέο track, το ομώνυμο “Falling Home”, είναι μια καταπληκτική μπαλαντάρα που ερμηνεύει ο Daniel με τρομερό λυρισμό, δείγμα της ποιότητας που οι φίλοι της μπάντας θα νιώθουν πάντα.

To “Falling Home” είναι ήσυχο album, εκτελεσμένο live στο studio, ακούγεται ζεστό και είναι ιδανικό για χαλαρωτικές ακροάσεις μουσικής, αποφορτίζοντάς σου το νου με χαρακτηριστική ευκολία. Δεν υπάρχουν βασικές αλλαγές στο υλικό που επανεκτελείται, απλά μια πιο ακουστική εκδοχή των ήδη “χαλαρών” συνθέσεων που περιλαμβάνονται. Καλή κυκλοφορία, ειδικά τώρα που χειμωνιάζει, κερδίζει έναν πόντο ακόμη.

553

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.