THY CATAFALQUE: “XII: A gyönyörű álmok ezután jönnek”

ALBUM

Είδος: Avant-garde metal
Εταιρία: Season of Mist
Ημ. κυκλοφορίας: 15 Νοεμβρίου 2024

Εδώ και μια δεκαετία, άνθρωποι σε τούτο δω τον δύσμοιρο ιστότοπο τα έχουν πει. Η Όλγα Καραγιαννάκη το 2015, ο Αλέξης Δρυμιώτης το 2018, ο Σπύρος Χονδρογιάννης το 2020 και το 2021 και τέλος ο Κώστας Χατζής περυσι. Όλοι συμφώνησαν. Οι Thy Catafalque δεν είναι για όλους, όμως είναι κάτι που αξίζει αν μη τι άλλο να ακούσεις.

Φόλα πειραματικοί, ακραία προοδευτικοί, αρνούνται να υπηρετήσουν τυφλά συγκεκριμένο μουσικό χώρο και η αγάπη τους για την παραδοσιακή μουσική είναι υποδειγματική. Ακούγοντας το παρόν δισκίο, θα προβώ σε δήλωση που κάποιοι ίσως, τη θεωρήσουν παράτολμη. Ο Tamás Katai είναι ο Devin Townsend του ακραίου ήχου.

15 χρόνια μουσικής ύπαρξης εορτάζονται φέτος, με τον δωδέκατο ολοκληρωμένο τους δίσκο, έβδομο στη δεκαετή τους συνεργασία με τη Season of Mist. Για μια ακόμη φορά, φιλοτεχνούν ένα ψηφιδωτό που αποτελείται από διάφορα ηχητικά πεδία που εκτείνονται από black/death metal ως το dungeon synth, από prog rock ως το folk/ethnic, έχοντας σαν κοινό παρονομαστή την απαράμιλλη προοδευτικότητα.

Η παραγωγή είναι και πάλι κορυφαίας ποιότητας, ενώ το εξώφυλλο δίνει την αίσθηση της συνέχειας από τον προκάτοχο δίσκο “Alföld”. Αν μη τι άλλο, αυτό που έχει καταφέρει ο Tamàs ως Thy Catafalque είναι να πείσει τον κοσμο πως τα ούγγρικα δεν είναι δα και τόσο άσχημη γλώσσα. Σε καμιά στιγμή του “XII: A gyönyörű álmok ezután jönnek” δεν σκέφτηκα να σταματήσω την ακρόαση, τόσο που θεωρώ ότι η μητρική του γλώσσα δίνει μια έξτρα μαγεία στο όλο εγχείρημα.

Τα 11 τραγούδια που περιέχει το album έχουν το καθένα τη δική του φιλοσοφική προσέγγιση, όμως περιέργως πώς, μια απίστευτη συνοχή. Η ενορχήστρωση δε, είναι ένα θαύμα, με διαφορά έγχορδα, πνευστά αλλά και ηλεκτρονικά μέσα, να ρίχνουν τη δική τους πινελια στον καμβά του Ούγγρου, που τελικά θα καταλήξει σε μια συνεύρεση μεταξύ Αναγέννησης και κυβισμού.
20 μουσικοί (μαζί και ο Γρηγόρης Μητρόπουλος με μπουζούκι/μπαγλαμά) έδωσαν χείρα βοήθειας, σε ένα μεγαλόπνευστο έργο που δύσκολα μπορεί να καταταχθεί κάτω από κάποια ταμπέλα, οπότε ο γενικός όρος avant-garde metal είναι ο ιδανικός. Τι διάολο είναι αυτό, θα αναλογιστεί κάποιος και θα σπεύσει να το ακούσει για να καταλάβει, άρα στόχος επετεύχθη.

Δίσκος δυσπεύτος μεν, που αποζητά τη ολοκληρωτική προσοχή σου για μπορέσει να φανερώσει όλες του τις πτυχές, γεννά δε μέσα σε περίπου μια ώρα πολλά διαφορετικά συναισθήματα. Από αιθέρια ή καθαρά φωνητικά σε βοθρολύματα και καταληφθέντα από εξαποδώ δαίμονες, από τσέλο σε μπουκωμένη ηλεκτρικές κιθάρες, από 70s synths σε τρομπόνι και σαξόφωνο, το “XII: A gyönyörű álmok ezután jönnek” έχει ποικιλία. Δώσε του τον κατάλληλο χρόνο και ένα ανοικτό μυαλό και δεν θα σε απαγοητεύσει.

Εγώ ωστόσο, θα καταριέμαι για καιρό, την δεινή οικονομική μου κατάσταση που με αποτρέπει από το να ταξιδέψω ως τη Σαλονίκη, να τους δω ζωντανά στο πανέμορφο φέτος Mammothfest που θα λάβει χώρα μεταξυ 11-13 Οκτωβρίου. Εσείς όμως, ίσως να μπορείτε.

Λίστα ανοικτή, χώρος υπάρχει, τη θέση θα τη διαπραγματευτεί ο μπερδεμένος μου εγκέφαλος κάπου στα τέλη Δεκέμβρη. Θα έχει ακόμη περισσότερο χρόνο να κερδίσει έδαφος στην καρδούλα μου.

Official Site: https://thy-catafalque.hu
Facebook: https://www.facebook.com/thycatafalque
Instagram: https://www.instagram.com/thy_catafalque
Bandcamp: https://thycatafalque.bandcamp.com/

247
Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2174 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.

1 Trackback / Pingback

  1. THY CATAFALQUE: Νέο single μέσα από το επερχόμενο "XII: A gyönyörű álmok ezután jönnek" - ROCKWAY

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*