THY CATAFALQUE: “Alföld”

ALBUM

Είδος: Avant Garde Metal
Εταιρία: Season of Mist
Ημ. Κυκλοφορίας: 16/06/23

Γενικά, πολύ γενικά, έχω θέμα με τους συγκεντρωτικούς ανθρώπους. Σε επίπεδο μπάντας τουλάχιστον. Οι διαφορετικές γνώμες, δίνουν άλλωστε πολυποίκιλα αποτελέσματα. Αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις και προφανώς μιλάμε για one man bands που τα τρέχουν ιδιαίτερα ευφυείς ατομικότητες. Και μια τέτοια περίπτωση είναι σίγουρα οι Thy Catafalque και ο Tamas Katai. Στην ερώτηση “Πόσο δημιουργικός και πρωτότυπος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος;”, έρχεται ο ίδιος με την παρουσία του να βροντοφωνάξει “ΠΟΛΥ”.

Πόσο εύκολο λοιπόν είναι να βγάζεις ΚΑΘΕ χρόνο δίσκο που έχει κάτι να πει; Καθόλου. Και ιδιαίτερα μετά το απίστευτο “Naiv” (review, το οποίο είναι για μένα ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που έχω ακούσει τα 10 τελευταία χρόνια); Ε λοιπόν το έκανε προπέρυσι με το πολύ καλό “Vadak” (review) και το κάνει και φέτος με το εξαιρετικό “Alföld”. Με τη διαφορά βέβαια, να έρχεται στα πρώτα 2-3 κομμάτια, τα οποία λειτουργούν σαν tribute σε δύο διαφορετικά είδη που έχουν επηρεάσει αρκετά τον δημιουργό τους: το “A csend hegyei” αποτελεί ένα τελειωμένο death metal ύμνο, που θα θυμίσει ίσως ευρωπαϊκό death των early ‘90s και το “Testen túl” είναι αντίστοιχα δουλεμένο με τη ματιά να λοξοκοιτάζει προς early ‘90s black και Νορβηγία. Παρόμοιες επιρροές θα βρείτε και στον υπόλοιπο δίσκο, μπλεγμένες με επιρροές από ‘80s thrash και γυρνώντας στο “κλασικό” Thy Catafalque ύφος, πολύ folk στοιχείο, γυναικεία φωνητικά (πολλά και εδώ τα guest), φλάουτο, πλήκτρα, βιολί, πνευστά και γενικά ένα πανζουρλισμό από όργανα και μουσικές, που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να συνδυάσει τόσο ιδανικά.

Και εδώ έρχεται η “παγίδα” του δίσκου. Ο τύπος έχει δημιουργήσει ένα τόσο χαρακτηριστικό ύφος, που καταλαβαίνεις ότι είναι Thy Catafalque από χιλιόμετρα. Για οποιονδήποτε άλλο, αυτό θα ήταν πρόοδος, για τον ίδιο ίσως είναι και επανάληψη. Μην παρεξηγηθώ, αν βάζαμε βαθμολογίες, θα πηγαίναμε για πολύ ψηλά, απλά ο Katai μας έχει κακομάθει τόσο, που δεν υπάρχει κάτι άλλο για το οποίο θα μπορούσα να γκρινιάξω. Ποιοτικά θεωρώ θα είναι από τα καλύτερα πράγματα που θα ακούσουμε φέτος (κοινώς, top 20), αλλά είναι αναμενόμενα κι εκνευριστικά καλός και ποιοτικός. Ίσως να ήρθε η ώρα να δοκιμάσει και κάτι διαφορετικό. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι θα βγάλει ποτέ κακή μουσική. 

Το “Alföld” (ή όπως λέμε “The Earth” στο χωριό μου), είναι ένας αρκετά πειραματικός και προοδευτικός, με την ουσία της λέξης δίσκος, αρκετά μπροστά από την εποχή του. Παραγωγή και ενορχηστρώσεις για σεμινάριο, πολλά διαφορετικά ακούσματα μέσα, πολύ καλός ήχος. Αλλά αυτά ήδη τα περιμέναμε. Μην παραπονιέμαι όμως, μου έχει ήδη χαρίσει 20+ απολαυστικές ακροάσεις και θα μου χαρίσει κι άλλες.

Ιδανικές συνθήκες ακρόασης του άλμπουμ; Κλειστά φώτα, καναπές, αραλίκι και να αφήσετε το μυαλό και τη φαντασία σας να τρέξει επηρεασμένο από αυτό που θα ακούτε.

Bandcamp: https://thycatafalque.bandcamp.com

554

Avatar photo
About Κώστας Χατζής 35 Articles
Μπάρμαν κατ' επάγγελμα, Χατζής κατ' όνομα και κάποτε και ιδιότητα, προσπαθώ έκτοτε ν' ακούσω οποιαδήποτε μουσική πέφτει στα χέρια και τ' αυτιά μου. Μεγάλες αδυναμίες τα σκοτάδια του black metal, το συναίσθημα των blues/psych/vintage rock, ο αυθορμητισμός του grunge και η ταξιδιάρικη διάθεση του post. Αγαπημένες στιγμές ακρόασης αυτές στο αυτοκίνητο ή με μια καλή μπίρα στο χέρι (αλλά ποτέ συνδυαστικά). Nerd των jidaigeki ταινιών αλλά και του γιαπωνέζικου σινεμά και κουλτούρας γενικότερα. Θιασώτης της άποψης “Ό,τι ακούτε καλό είναι, να μην τσακώνεστε” την οποία πρώτος θα παραβώ στην πρώτη ευκαιρία μιας καλής διαφωνίας.