VANDOR: “On A Moonlit Night”

ALBUM

Είδος: Power metal
Δισκογραφική: Scarlet
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 16 Ιουλίου 2021

Καλοκαίρι. Μία περίοδος που στην Ελλάδα βιώνουμε κάποιες μέρες εξοντωτικής ζέστης ψάχνοντας κάπως να δροσιστούμε ή τουλάχιστον να «αποβάλλουμε» κάπως αυτό το θερμό «εναγκαλισμό» αυτής της εποχής. Κάτι τέτοιες στιγμές, η μουσική γίνεται να ενεργήσει ως τέτοιος παράγοντας και πραγματικά υπάρχουν album που η «δροσιά» τους μοιάζει απαραίτητη. Ένα τέτοιο album φαίνεται ότι έχουν στα χέρια τους οι Σουηδοί power metallers Vandor, και μάλιστα κυκλοφορεί σε μία χρονική περίοδο όπου οι θερμοκρασίες στη χώρα μας βρίσκονται σε άνοδο, με το “On A Moonlit Night” να μοιάζει πιο ελκυστικό από ποτέ.

Ίσως για τους περισσότερους οι Vandor να μοιάζουν άγνωστοι, και ίσως να μην έχουν άδικο, μιας και οι Σουηδοί μετρούν μόλις 6 χρόνια «μεταλλικής ζωής» και το ντεμπούτο τους μάλιστα ήρθε 4 χρόνια μετά τη δημιουργία της μπάντας. Βασιζόμενοι συνθετικά σε φανταστική θεματολογία και με μουσικές επιρροές που πηγάζουν από τα ’90s μαζί με μία γλυκιά δόση συμφωνικού metal, οι Vandor προσπαθούν να δημιουργήσουν τον δικό τους μύθο στο σήμερα. Και πως μπορούν να το πετύχουν αυτό; Ε, μάλλον με το συνδυασμό του ’90s power ήχου με τα μοντέρνα power μοτίβα της εποχής μας. Το “On A Moonlit Night” μοιάζει να είναι το αποτέλεσμα αυτής της ένωσης, ενώ η φρεσκάδα που αποπνέει φαίνεται να λειτουργεί εποικοδομητικά τόσο για το album όσο και για τη μπάντα.

Ακούγοντας το δίσκο, αντιλαμβάνεσαι ότι οι Σουηδοί έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους ξεχωριστό φανταστικό κόσμο, μια δική τους ιστορία, όπου μάλλον η αισιοδοξία φαίνεται να υπερνικά όλες τις δυσκολίες, όλα τα εμπόδια, όλες τις αναποδιές και στο τέλος κερδίζει πάντα το «καλό». Σίγουρα συνθετικά βρίσκονται σε «διέγερση», ενώ ο μουσικός τους συνδυασμός δείχνει να ταιριάζει στο project του group για ένα «δροσερό», μοντέρνο power metal που δεν θα αγνοήσει ο ακροατής. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η επιμονή της μπάντας στα πλήκτρα, που έχουν σημαντικό ρόλο στο δίσκο, σε σημείο να μοιάζει ότι κινούνται περισσότερο προς το συμφωνικό power metal και όχι στην κλασική του μορφή. Κάτι βέβαια που δεν χαλάει το τελικό αποτέλεσμα, μιας και η φρεσκάδα των Σουηδών δείχνει να ξεπερνά τις όποιες αμφιβολίες.

Οι επιρροές της μπάντας από τα ’90s είναι περισσότερο από εμφανείς, ενώ οι μοντέρνες metal φόρμες δείχνουν να μετριάζουν λίγο την υπέρμετρη αγάπη του group για αυτήν την ισχυρή περίοδο του power metal. Κομμάτια όπως τα “Mountains Of Avagale”, “Future To Behold” και “Fate Of Eltoria”, θυμίζουν έντονα την χρυσή περίοδο του power metal όπου οι Stratovarius, οι Blind Guardian, οι Edguy και ακόμη και οι Rhapsody κυριαρχούσαν στη σκηνή, ενώ τα “Endless Sea” και “The Sword to End All Wars” δείχνουν μια άλλη πτυχή των Vandor πιο μοντέρνα, πιο επική αντίστοιχα. Ιδιαίτερα στο 17λεπτο έπος “The Sword to End All Wars”, μπορείς να δεις όλες εκείνες τις μουσικές λεπτομέρειες του ήχου των Σουηδών, όπως επίσης να νοιώσεις αυτήν τη φρεσκάδα, αυτήν τη «δροσιά» που μπορούν να προσφέρουν με το “On A Moonlit Night”. Ακόμη και η παραγωγή είναι αντάξια των προσδοκιών, δημιουργώντας ένα ευχάριστο τελικό άκουσμα.

Σε μία εποχή που το power metal μοιάζει να «ψάχνεται», οι Vandor φαίνεται ότι μάλλον βρήκαν το μονοπάτι που οδηγεί στην άκρη του τούνελ. Το “On A Moonlit Night” είναι «φρέσκο», είναι «δροσερό» σαν άκουσμα, δεν κουράζει τον ακροατή και φυσικά δείχνει μια πιο μοντέρνα πτυχή του power ήχου. Με το καλοκαίρι να βρίσκεται περίπου στη μέση του, το δεύτερο album των Vandor φαντάζει ως μία «όαση δροσιάς» σε μία περίοδο καύσωνα. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε οπαδούς του συμφωνικού και power ήχου, και προφανώς σε ακροατές που δεν έχουν ηχητικά ταμπού όσον αφορά στο metal γενικότερα.

Facebook: https://www.facebook.com/vandorband/
Official Page: https://www.vandorband.com/

1015

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.