THY CATAFALQUE: “Sgurr”

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την κυκλοφορία του “Rengeteg” και oι Thy Catafalque, η one man band του Tamas Katai, κυκλοφορούν τον έκτο τους κατά σειρά ολοκληρωμένο δίσκο υπό τον τίτλο “Sgurr”.

Ακόμα και να θέλεις να περιγράψεις την μουσική των Τhy Catafalque, o συνδυασμός τόσων διαφορετικών μουσικών ειδών,όχι μόνο στο σύνολο, αλλά και στο κάθε κομμάτι ξεχωριστά σε αποτρέπει. Μέχρι στιγμής λοιπόν έχουμε dub, noise, folk,rock, black metal, oλίγη από jazz και που είσαι αδερφέ πίασε και μια  τζατζίκι να γίνουμε. Αν μου διαφεύγει κάτι ζητώ ταπεινά συγγνώμη αλλά άνθρωπος είμαι κι εγώ, και μάλιστα την δεδομένη στιγμή της ακρόασης άνθρωπος σε σύγχιση.

Έχουμε και λέμε. Ο δίσκος ξεκινάει με το “Zugo”, στο οποίο η Viktoria Varga μας αφηγείται κάτι στα Ουγγρικά.  Το αμέσως επόμενο “Alfoldi Kozmosz” θα μπορούσε να είναι πολύ ωραίο, αν έλειπαν αυτά τα εκνευριστικά μπλιμπλίκια από πίσω και παρέμενε απλό traditional folk. Καλύτερα σημεία του δίσκου αναμφίβολα τα “Jura” και “Sgurr Elide Mor” στο οποίο οι Thy Catafalque σεβόμενοι το πρώιμο παρελθόν τους, επιτέλους μαυρομεταλλίζουν. Τέλος, ο δίσκος κλείνει όπως ακριβώς ξεκίνησε με το “Ζugo”, του οποίου τα ηνία αναλαμβάνει η soprano Agnes Sipo.

Αναμφίβολα δύσκολη ακρόαση. Τα διαφορετικά είδη όσο αριστοτεχνικά και να συνδυάζονται μεταξύ τους εμένα προσωπικά με αποπροσανατολίζουν, παρόλα αυτά αξίζει να του ρίξετε μια αυτία και να κρίνετε οι ίδιοι αν σας καλύπτει μουσικά ή όχι.

445