ZULU: “A new tomorrow”

REVIEW

Είδος: Powerviolence hardcore
Εταιρεία: Flatspot records
Ημ. κυκλοφορίας: 3 Μαρτίου 2023

Δεν ξέρω πως θα είναι το “αύριο”, αλλά αν υπάρχουν ανοικτόμυαλοι καλλιτέχνες σαν τους Zulu, τότε είμαι πιο αισιόδοξος. Ακόμη και το εξώφυλλο τους, με κάνει να νιώθω όμορφα, ακόμη και αν έρχεται σε αντίθεση με το επιθετικό τους powerviolence, που όμως, διανθίζεται με breakdowns… από jazz/funk/reggae και άλλους ήχους της ευρύτερης “μαύρης” μουσικής.

Διότι οι 5 φίλοι που αποτελούν τους Zulu, είναι αφροαμερικανοί από την Καλιφόρνια και μπορούν εξίσου καλά να παίξουν ό,τι θέλουν.

Ακόμα και αν πάρεις ξεχωριστά τις πτυχές του “A new tomorrow”, θα δεις πως ακόμη και στη μουσική πως ως τώρα συναντούσαμε μόνο “χλωμά” πρόσωπα, η γκρούβα που δίνουν μέσα από την εμπειρία της δικής τους κουλτούρας, είναι τόσο μοναδική και ξεσηκωτική που θα αποδειχθείς πουριτανός αν την προσπεράσεις γιατί τόλμησαν να την “μπασταρδέψουν” με άλλα παράταιρα είδη.

Σε γενικές γραμμές, είναι τόσο δύσκολο να περιγράψεις τον δίσκο αυτόν, αφού το 0-100 από την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση ως την απόλυτη κατεδάφιση είναι αστραπιαίο και σε αφοπλίζει με τόση μαεστρία που τελικά, δέχεσαι πως το πιάνο δεν είναι και τόσο άσχετο με το hardcore. Και εκεί που νομίζεις πως τα έχεις ακούσει όλα, ακούς ποίηση που σε κάνει να σκέφτεσαι και εκλεπτυσμένο hip hop που θα σου φέρει τους Roots και τους OutKast στο μυαλό.

Ξέρω ήδη αναρωτιέσαι, φίλε μου τι έχω πιει και μπέρδεψα δυο κριτικές σε μία, αλλά σε προκαλώ να ακούσεις το album και να με βοηθήσεις να τα περιγράψω καλύτερα.

Πιάνω τον εαυτό μου να κοπανάει σφηνάκια τη μία και την άλλη να πίνει αργά αργά κάποιο κοκτέιλ μαρτίνι. Μια χτυπιέμαι, μια καθαρίζω τα γυαλιά μου. Δεν έχει σημασία τι κάνω. Σημασία έχει μόνο πως ακούω με προσοχή όσα αυτά τα παιδιά λένε.

Μια γενναία προσπάθεια ενοποίησης δυο διαφορετικών κόσμων κρύβεται εδώ. Μια συγκινητική κατάθεση ψυχής που θα χειροκροτούσε ακόμα και ο Ice-T ή ο Henry Rollins. Μια μοναδική εναλλαγή ετερόκλητων ήχων που θα κάνει τους κριτικούς να σηκώσουν τα χέρια ψηλά. Πολλοί θα μας κατηγορήσουν για χιπστερισμό. Πολλοί θα μας πουν πως κάποια πράγματα πρέπει να μένουν μακριά το ένα από το άλλο. FUCK THAT, λέω εγώ. Είμαστε όλα ΕΝΑ. Το νέο αύριο πρέπει να είναι καλύτερο. Οι Zulu έκαναν το καθήκον τους. Εσύ;

Instagram: https://www.instagram.com/blackpowerviolence/
Bandcamp: https://zuluca.bandcamp.com/

419

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.