THEODOR BASTARD: “VETVI”

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ

Είδος: Karelian Neo-Folk
Εταιρία: Season of mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Ιανουαρίου 2022

Ανοίγω το email και σκέφτομαι “ποιος είναι αυτός ο Θόδωρος”; “Είναι όντως, μπάσταρδος;”
Μετά βλέπω Karelian Neofolk. “Καπνίζει πολύ μάλλον, ο μαλάκας ο Θόδωρας”, σκέφτηκα.

Ανοίγω Youtube και αποφασίζω να ψάξω λίγο το παρελθόν των Ρώσων Theodor Bastard. Πέφτω πάνω στο album “Oikoumene”, έκτο ολοκληρωμένο πόνημα των Καρελιανών από το 2012 και μένω παγωτό. Έρωτας με την πρώτη αυτιά!
Οπότε στρώνομαι κάτω και αποφασίζω να ακούσω προσεκτικά αυτή την επανακυκλοφορία του έβδομου τους “Vetvi” από την Season of Mist. Εφτά χρόνια μετά την αρχική του διάθεση στο κοινό, το “Vetvi” παρουσιάζεται στο μεταλλικό κοινό πλέον, που σε ένα μεγάλο του κομμάτι αγκαλιάζει ethnic ήχους.

Αρκετά διαφορετικά όργανα μπλέκονται στη μουσική των Theodor Bastard. Nyckelharpa, jouhikko, jewish mouth harp, “αρχαία” φάουτα, σαμανικά κρουστά. Όλα αυτά συναντούν τα ηλεκτρονικά μέσα και ξαφνικά είσαι αντιμέτωπος με ένα σύμπλεγμα μεταξύ folk (σκέψου Hagalaz Runedance, Ataraxia κτλ.), trip hop, λίγη ατμόσφαιρα Björk, κινηματογραφική αίσθηση Sacred Spirit και μια εξαίσια αιθέρια φωνή να τραγουδάει σε ρώσικα (μάλλον, ίσως και τοπικές διαλέκτους).

Υπό τη μουσική τους, κλείνεις τα μάτια και βλέπεις γκρίζους λύκους να σε κοιτούν απορημένοι, ενώ το χιόνι πέφτει παχύ και πρέπει να διασχίσεις μια παγωμένη λίμνη για να φτάσεις στο επόμενο χωριό για προμήθειες.
Εγλω πάντως, κάθομαι εδώ, μαγεμένος και απολαμβάνω κομμάτια σαν το “Salameika” και προσπαθώ να μετρήσω πόσα διαφορετικά όργανα έχουν χρησιμοποιηθεί στο “Vetvi”.


Για να γίνω λίγο πιο κατανοητός (εδώ γελάμε), το “Vetvi” είναι ένας πολυδιάστατος δίσκος που δεν σκαλώνει πουθενά και δεν νιώθεις σε κανένα σημείο του πως έχεις επιστρέψει σε ένα από τα προηγούμενα. Ατόφια έμπνευση, αντλημένη από μια παρθένα φύση που τόσο πιο πολύ θα μας λείπει, όσο την καταστρέφουμε.


Οι Ρώσοι αξίζουν να γίνουν γνωστότεροι και εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε. Φωνάξτε μαζί μου: “Έρχονται απ’ τα Καρέλια, σαν το γλυκό κρασάκι και τραγουδούν αιθέρια, ********* Μητσο****”.
Μπάσταρδε Θόδωρα, μου έκλεψες την καρδιά.

Official Site: https://theodorbastard.com/
Facebook: https://www.facebook.com/TheodorBastard/
Instagram: https://www.instagram.com/theodor_bastard/
Bandcamp: https://theodorbastard.bandcamp.com/

1503

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.