WISBORG: “Into the void”

ALBUM

Είδος: Darkwave, alternative, gothic rock
Δισκογραφική: Danse Macabre records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Μαρτίου 2021

Επιτέλους μετά από μικρή προσμονή, το τρίτο δισκογραφικό πόνημα από τους Wisborg έφτασε στα χέρια μας και το όνομά του “Into the void”.

Το δίδυμο από το Ανόβερο της Γερμανίας πραγματικά παραδίδει στιγμές γοτθικού μεγαλείου, με τις απαραίτητες δόσεις ενναλακτικού και «σκοτεινού» ρυθμού.

Βαθιές ερωτικές εξομολογήσεις συνδυάζονται με έντονες ρυθμικές κιθάρες, ενώ τα πλήκτρα σχηματίζουν μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα αγωνίας και φόβου. Σε όλο αυτό το αποτέλεσμα συνεπικουρούν το σαξόφωνο και τα ντραμς, αναδεικνύοντας τις συνθέσεις και εν τέλει το σύνολο του δίσκου. Σίγουρα το “Into the void” έχει ως βάση το κιθαριστικό gothic rock, αλλά συνάμα έχει κατορθώσει να συνδυάσει αρκετά ετερόκλητα στοιχεία με αρτιότητα, ώστε να μην διαταράσσεται τίποτα στο σύνολό του.

Έχουμε glam, pop, darkwave, alternative, όλα αναμιγμένα στο «χωνευτήρι» των Wisborg, οι οποίοι δεν σταματούν πουθενά, παραδίδοντας εννιά «διαμάντια» που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα….ιδίως στους λάτρεις των ’80s και των ’90s.

Τώρα ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς τις συνθήκες στον συγκεκριμένο δίσκο και το γεγονός ότι οι Wisborg κατορθώνουν να πρωτοπορήσουν και να εξελίξουν το στιλ τους δίνοντας μεγάλη έμφαση στις συνθέσεις, οι οποίες σε έμπνευση είναι εξαιρετικές και δουλεμένες μέχρι τέλους, φανερώνοντας ότι πλέον τα πράματα είναι σοβαρά για το δίδυμο μας το οποίο έχει βλέψεις για την μεγάλη κατηγορία.

Η αλήθεια είναι ότι και η φωνή του Konstantin Michaely έχει μεγάλο εύρος, αφού μπορεί να υποστηρίξει ευρεία γκάμα διαφορετικών φωνητικών που αν μη τι άλλο δίνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ από την άλλη η δουλειά που έχει συντελεστεί από τον Nikolas Eckstein σε κιθάρες, πλήκτρα και programming, μας κάνει ξεκάθαρο ότι οι Wisborg είναι το “next big thing” του «σκοτεινού», εναλλακτικού ήχου.

Το “Into The Void” δε με ξάφνιασε, ήδη τα «προειδοποιητικά πυρά» τα είχαμε δεχτεί από τις προηγούμενες δουλειές τους και πλέον εκτιμώ ότι θα κατορθώσουν με το album αυτό να διευρύνουν περισσότερο το fan base τους και σε χώρους εκτός του gothic, αφού φλερτάρουν ασύστολα τόσο με το gothic rock όσο και το electro/pop.

Θα τολμούσα να πω ότι το κράμα από 69 Eyes συνδυαστικά με τον αισθησιασμό των Ηim (στο παρασκήνιο), το λοξοκοίταγμα προς τους Nine Inch Nails σε επιμέρους στιγμές και η “ολίγη από Rammstein” κυρίως σε πιο δυναμικές και dance εξάρσεις, έχει ένα αποτέλεσμα άκρως εθιστικό που δεν περιορίζεται σε ταμπέλες.

Ο δίσκος ακούγεται μονορούφι και δεν καταλαβαίνεις για πότε πας στο repeat. Τα τραγούδια είναι ένα προς ένα διαλεγμένα. Αυτά τα οποία κυρίως ξεχώρισα ως highlight είναι το “I Believe in Nothing” για τον beat-άτο ρυθμό που σε ξεσηκώνει, από κοντά και το “L’ Amour Fait Mal” με το sexy dance feeling και με την φιλική συμμετοχή της Dani Divine (fetish model) που το απογειώνει πραγματικά, δίνοντας τον απαραίτητο ερωτισμό. Σίγουρα το “Oblivion” είναι σε άκρως πειραματικό πλαίσιο, «σκληρό και ογκώδες», ένα άσμα το οποίο κορυφώνει (προσωπικά) το άλμπουμ, προσδίδοντάς του μια «επιμεταλλωμένη» Rammstein-ική εκδοχή που στο τέλος έχει ως κερασάκι το σαξόφωνο από τον Jorgen Munkeby (Shining). Απλά επικό!!!! Εξίσου και το “Fall From Grace” είναι ξεσηκωτικό και άκρως κιθαριστικό, ένας μικρός gothic rock ύμνος, ενώ τέλος το “Perfume & Cigarettes” αποτελεί μια ρομαντική ελεγεία γεμάτη αισθησιασμό, αρμονικά εκτελεσμένη από την εξαιρετική φωνή του Konstantin, που σε καθηλώνει ολοκληρωτικά.

Συνοψίζοντας, ένα «σκοτεινό διαμάντι» που αξίζει πραγματικά να ακουστεί από όλους τους φίλους της μουσικής ανεξαρτήτως προτιμήσεων, ένας δίσκος που στοχεύει μόνο την κορυφή με την “φλόγα” και την ωριμότητά του. “Into the Void” λοιπόν….

Tracklist:
I Believe Nothing
Fall from Grace
Perfumce & Cigarettes
L’ Amour Fait Mail
Vampyre
An Erotic Funeral
Vampyre, Pt. II
Platonically Arousing
Oblivion

Line-up:
Konstantin Michaely–Vocals, Guitar, Programming
Nikolas Eckstein–Vocals, Guitar, Synths, Programming

Facebook: https://www.facebook.com/WISBORGband
Website: https://WISBORG-band.com/
Instagram: https://instagram.com/WISBORGband
Twitter: https://twitter.com/WISBORGband
Bandcamp: https://wisborg.bandcamp.com
Patreon: https://patreon.com/WISBORG

1118

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».