TWISTED MIST: “Orbios”

ALBUM

Είδος: Folk Metal
Δισκογραφική: Music-Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Νοεμβρίου 2020

Οι Twisted Mist είναι μία Γαλλική folk metal μπάντα που ιδρύθηκε το 2014. Στην αρχή ήταν τετραμελές συγκρότημα και παίζανε death metal, αλλά από το 2016 και μετά αποτελούνται από δύο μέλη, τον Nicolas και τον Olivier. Οι επιρροές τους κυμαίνονται από παραδοσιακή μεσαιωνική μουσική μέχρι νεώτερα συγκροτήματα όπως οι Wardruna και οι Eluveitie. Το “Orbios” είναι ο τρίτος τους δίσκος, ενώ έχουν στο ενεργητικό τους άλλα δύο full length albums, το “Mortui Vivos Docent” (2017) και το “Le brâme” (2018).

Ο δίσκος διαρκεί περίπου 40 λεπτά και περιέχει 7 τραγούδια, μεσαίας διάρκειας. Στο μεγαλύτερο μέρος του τα κομμάτια είναι instrumental, με κάποια φωνητικά να υπάρχουν διάσπαρτα σε στυλ ψαλμωδίας, ενώ δεν λείπουν και κάποιες “υποχθόνιες” death κραυγές στα πιο “σκοτεινά” μέρη των συνθέσεων. Το “Orbios” έχει κάποιες όμορφες μελωδίες που θα σε ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, ενώ επίσης οι Twisted Mist έχουν καταφέρει να φτιάξουν μία μυστηριακή ατμόσφαιρα. Σε αυτό συμβάλει και το πλήθος μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούν, όπως φλάουτο, οκαρίνα, Kortholt, μπουζούκι, λύρα, hurdy-gurdy και αυλούς που σε συνδυασμό με κιθάρες, τύμπανα και μπάσο δίνουν μεγάλη ποικιλία στον ήχο τους.

Το “Matir” που ξεκινά τον δίσκο έχει μία γρηγοριανή αισθητική, η οποία κάπου στη μέση διαταράσσεται από death ξεσπάσματα που οδηγούνται στην κορύφωση με την κραυγή στο τέλος του Olivier. Τα πιο folk “Vae Soli” και “Equinoxe” έχουν σαφή σύνδεση με τους Wardruna, ενώ το “Finis Vitae” κινείται σε πιο αναγεννησιακούς ρυθμούς. To “Memento Mori” θυμίζει λίγο Eluveitie σε πιο χαλαρή φάση και έρχεται σε αντίθεση με το “La peste soit de ma chair” που είναι η σύνθεση με τα πιο “ακραία” στοιχεία. Τέλος το ομότιτλο τραγούδι έχει μία πιο Viking αισθητική από τα υπόλοιπα, χωρίς όμως να αλλάζει η αρχέγονη ατμόσφαιρα του δίσκου.

Το “Orbios” είναι ένας δουλεμένος δίσκος, που η ακρόασή του δεν κουράζει σε σχέση με άλλες δουλειές του είδους. Μπορείς να τον ακούσεις πολλές φορές και είναι το κατάλληλο άκουσμα για βραδιές γύρω από το τζάκι. Όσους αγαπάτε folk ακούσματα, νομίζω ότι οι Twisted Mist δεν θα σας απογοητεύσουν.

Facebook: https://www.facebook.com/twistedmist2014

503

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.