TUSMØRKE: “Internett”

ALBUM

Είδος: Psychedelic, folk progressive rock
Εταιρεία: Karisma Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Οκτωβρίου 2022

Λοιπόν, επειδή ετοιμάζομαι να σας κάψω λιγάκι τώρα, καλύτερα να μη συνεχίσετε να διαβάζετε αν δεν είστε αρρωστάκια του Αγίου Progressive Rock, της σκανδιναβικής σκηνής αναβίωσης του είδους ή… παιδάκια που μιλάτε νορβηγικά και γυρεύετε εκπαιδευτικά τραγούδια σε prog rock στιλ. Και είμαι σίγουρος ότι από αυτό το τελευταίο δεν έχουμε στο αναγνωστικό κοινό του Rockway. Καλά καλά, ούτε για τα πρώτα δύο δεν ξέρω με σιγουριά.

Οι Tusmørke είναι ένα trio από το Skien της Νορβηγίας. Τα μέλη τους εμπλέκονται και σε άλλα νορβηγικά prog rock projects, όπως οι Wobbler και οι Alwanzatar. Παίζουν, εννοείται, progressive rock, παλιακό, retro, σαν βγαλμένο από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, με ψυχεδελικά και folk στοιχεία, με χίπικα χιπστερική νοοτροπία (πιθανότατα, πρώην ή/και νυν φοιτηταριάτο σχολών Μουσικής και Καλών Τεχνών).

Τα θέματα που εμπνέουν το συγκρότημα αφορούν την Εποχή του Χαλκού, τοπικούς μύθους, την παρειδωλία, τον ουράνιο θόλο, την οικονομική κρίση, τα κοινωνικά προβλήματα, την τεχνολογική πρόοδο και τους κινδύνους της, την οικολογία, τον αποκρυφισμό, τη λευκή και τη μαύρη μαγεία (Σας το είπα, θα σας κάψω). Φέτος, κυκλοφορούν το τρίτο album τους με παιδικά, εκπαιδευτικά τραγούδια και παιχνιδιάρικο prog rock για μικρούς και μεγάλους φίλους (δεν το πιστεύω ότι μόλις πληκτρολόγησα αυτήν τη φράση), το “Internett”.

Το retro prog rock των Tusmørke έχει τις ρίζες του σε κλασικές μπάντες όπως οι King Crimson και οι Van der Graaf Generator, στους ξεχασμένους occult και cult progsters Black Widow, στους πρωτοδιδάξαντες συμπατριώτες τους Høst, αλλά έχει και δεσμούς με σύγχρονα acts του σκανδιναβικού κύματος αναβίωσης του prog rock. Ο αφηγηματικός, παραμυθένιος χαρακτήρας είναι ιδιαιτέρως έντονος.

Σχεδόν σε όλο το album ακούμε μια παιδική χορωδία να σιγοντάρει τις «μανιταράτες» εκτελέσεις του συγκροτήματος. Πάνω από κάθε νότα πλανάται το φάντασμα ενός Φρανκενστάιν με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, ο οποίος έχει φτιαχτεί από μέρη του Fripp, του Hammill και των Νορβηγών ομόλογων του Ευγένιου Τριβιζά και του Σταύρου Παπασταύρου.

Κερασάκι στην ψυχοτρόπα τούρτα που σερβίρουν οι Tusmørke στο φετινό τους παιδικό πάρτι αποτελεί το concept του δίσκου. Είναι η ιστορία του Internett, μιας πανίσχυρης τεχνητής νοημοσύνης που τοποθετούν κρυφά σε ένα σχολείο δύο σατανικοί επιστήμονες. Το Internett καταλαμβάνει τα μυαλά όλων των μαθητών και των διδασκόντων. Γλυτώνουν μονάχα ένας τεχνοφοβικός αναπληρωτής δάσκαλος και μια μικρή ομάδα μαθητών. Σταδιακά, όλος ο κόσμος πέφτει θύμα αυτής της τεχνο-πλεκτάνης και βυθίζεται σε έναν απολυταρχικό εφιάλτη. Παύει να υπάρχει ελεύθερη σκέψη, τα όνειρα χάνονται και ο ανθρώπινος πολιτισμός αργοσβήνει. Ξάφνου, ο δάσκαλος και οι μαθητές βρίσκουν μια απροσδόκητη συμμαχία. Οι αρχαίες θεότητες της Μεσοποταμίας, διψασμένες για την ανθρώπινη πίστη που άλλοτε απολάμβαναν, αποφασίζουν να συνδράμουν την αντίσταση όσων ξέφυγαν από το Internett, χαρίζοντάς τους το θείο και απελευθερωτικό δώρο της μαγείας. Ένα γκόλεμ, μια ανθρωπόμορφη οντότητα φτιαγμένη από άψυχη ύλη, θα επιδιώξει να βγάλει από την πρίζα το Internett και θα επέλθει η πολυπόθητη λύτρωση (ή το τέλος του bad trip, έπειτα από κάνα εφταωράκι, αφήνοντας πίσω του έναν ανηλεή πονοκέφαλο).

Αν δεν έχει γίνει ήδη σαφές, το “Internett” των Tusmørke απευθύνεται σε πολύ ιδιαίτερα γούστα/βίτσια και είναι για ακόμα πιο ιδιαίτερες στιγμές. Ωστόσο, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι τα 21 σύντομα κεφάλαιά του είναι αρκετά καλοφτιαγμένα, με μεράκι και μπόλικο κέφι. Δεν θα έβλαπτε αν, έστω για μία φορά, τολμούσατε να πειραματιστείτε, επιτρέποντας στο παιδί που κρύβετε μέσα σας να παίξει κρυφτό και κυνηγητό με την πραγματικότητα (η ερυσίβη θα τα φυλάει, η ψιλοκυβίνη θα κυνηγάει), σε ένα μουσικό όνειρο-ταξίδι. Αν, πάλι, δεν νιώθετε ότι είστε για τέτοια, ουδείς θα σας κατηγορήσει.

Facebook: https://www.facebook.com/Tusmorke
Bandcamp: https://tusm-rke.bandcamp.com/album/intetnett

370

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.