TOXIC REASONS: “Kill By Remote Control”/ “Within These Walls”/ “Bullets for You”

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ

Είδος: Hardcore punk/ Punk Rock
Εταιρεία: Back On Black
Ημ. Κυκλοφορίας: 28 Οκτωβρίου 2022

Η ευχαρίστηση ενός μουσικόφιλου είναι να ανακαλύπτει μπάντες του παρελθόντος που λόγω της έλλειψης σημερινής τεχνολογίας τότε, ήταν δύσκολο να μάθει την ύπαρξης τους.

Στην παρούσα φάση, έχω να ευχαριστήσω το δεύτερο βιβλίο του φίλου μου, Αλέξανδρου Ανεσιάδη, “We Can Be The New Wind”, που τους αποκαλεί μια εγκληματικά υποτιμημένη μπάντα. Οι Toxic Reasons ιδρύθηκαν στο Ohio των ΗΠΑ και το έναυσμα για τη δημιουργία του σχήματος ήταν μια συναυλία των Καναδών DOA. Με βασικές επιρροές τους Sex Pistols και τους Clash και όπως είναι φυσικό και από το αμερικανικό punk rock, οι Toxic Reasons κυκλοφορούν το πρώτο του ολοκληρωμένο album το 1982, το κλασικό πλέον “Independence”.

Όμως το παρόν άρθρο, επικεντρώνεται σε 3 από τα επόμενα albums τους, τα μισά από εκείνα που επανακυκλοφορούν υπό την αιγίδα της Back On Black.
To πρώτο από αυτά, “Kill By Remote Control” ήρθε στον κόσμο το 1984 και βρήκε τους Toxic Reasons, λίγο λιγότερο χύμα και περισσότερο “επαγγελματίες” και ηχητικά εμένα θυμίζουν περισσότερο βρετανικό punk. Τραγούδια που δεν έχουν να ζηλέψουν από τραγούδια συγκροτημάτων που πλέον ξέρει και η κουτσή Μαρία (no pun intended), σε ένα album που γονατίζει κάθε πάνκη και σύμφωνα με το άνωθεν βιβλίο “ένας δίσκος αναγκαίος για όσους έχουν έστω και το παραμικρό ενδιαφέρον για το αμερικάνικο hardcore”, ενώ θα συμπλήρωνα και και για όσους φλιπάρουν ακούγοντας GBH.

Ένα χρόνο αργότερα, ήταν η σειρά του “Within These Walls” (1985) και εδώ οι Toxic Reasons αποφασίζουν να αλλάξουν μουσικό προσανατολισμό, βαδίζοντας προς τη μελωδία και γυρνώντας τρόπον τινά την πλάτη τους στην προγενέστερη αγριάδα. Το αποτέλεσμα όπως και στα προηγούμενα δυο είναι εκπληκτικά ποιοτικό, αλλά πιθανότατα να μην συνεπάρει τους φίλους του θυμωμένου punk. Από την άλλη, ίσως κερδίσει φίλους από εκείνους που αγαπούν σχήματα όπως οι Wipers και οι Agent Orange. Αν μη τι άλλο, τους έδωσε την ευκαιρία να παίξουν support στους Echo and The Bunnymen, σε ένα ακροατήριο που δεν θα εκτιμούσε τα κομμάτια του πρότερου βίου τους και θα έκρινε ως βέβηλο το άνοιγμα εκείνης τη βραδιάς. Τουλάχιστον, όπως είπε o κιθαρίστας τους Bruce Stackey, “φάγαμε όλο το catering, σνιφάραμε όλη τους την κόκα και ήπιαμε όλα τους τα ξύδια”.
Πως γίνεται όμως, να μην αγαπήσεις κομμάτια σαν το “Party’s Over”.

To 1986 κυκλοφόρησε το “Bullets for You” και από ό,τι θα καταλάβει κανείς ακούγοντας το, οι Toxic Reasons γυρίζουν στα παλιά τους κιτάπια και θυμίζουν τον παλιό επιθετικό και ανθεμικό εαυτό. Ο δίσκος ανοίγει υπερηχητικά με το “Tomorrow Tonight” με το πολλά υποσχόμενο “We’re the revolution” (κρύβει μοτορχεντίλα αυτό) και περιέχει κομμάτια που όλοι οι punks θα απορήσουν πως μπορούσαν να ζουν χωρίς. “Killing the Future”, “God Bless America”, “Get out the gun” και άλλα, με ένα εξώφυλλο να προμηνύει με ευστοχία το τι θα ακολουθήσει επιλογή ακρόασης του.

Όσοι κινείστε στα ευρύτερα χωράφια του hardcore punk/punk rock, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να αποκτήσετε τα albums που άλλοι ψάχνουν για χρόνια και να βρείτε ένα ακόμη αγαπημένο συγκρότημα, όσο θα περιμένετε να διαβάσετε για τα άλλα τρία albums που αναλαμβάνει να επανακυκλοφορήσει η Back on Black.

Facebook: https://www.facebook.com/ToxicReasonsBand/ 

381

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.