THYSIA: “Islands in Cosmic Darkness”

ALBUM

Είδος: Black metal
Εταιρεία: Chaos Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Απριλίου 2023

Κάπου στην επαρχία του Τρεβίζο της Ιταλίας, τέσσερις τυπάδες με προϋπηρεσία στην εκεί black metal σκηνή σχημάτισαν την μπάντα με το ελληνοπρεπές όνομα Thysia. Γνωστοί μεταξύ τους κυρίως λόγω της συμμετοχής τους στους Nox Interitus και έχοντας στις τάξεις τους τον drummer ενός συγκροτήματος με ανοδική πορεία εσχάτως, τον Mistyr των Messa, δυσκολεύτηκαν να ηχογραφήσουν και να κυκλοφορήσουν τη μουσική τους εξαιτίας της πανδημίας. Έτσι, έπρεπε να μπει το 2023 για να ξεπροβάλει από το μαύρο σκοτάδι το “Islands in Cosmic Darkness”.

Οι Thysia δημιουργούν έχοντας τρεις βασικούς πυλώνες: το παραδοσιακό black metal, την αρχαιοελληνική μυθολογία και το κοσμικό σκότος. Στο ντεμπούτο τους έχουν συμπεριλάβει οκτώ τραγούδια που χαρακτηρίζονται από αμεσότητα και απέριττες δομές. Από τις πρώτες νότες του album με το “Psallo” γίνεται σαφές ότι το συγκρότημα θέλει να μας πάει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Βέβαια, δεν έχουν μια παραγωγή που να θυμίζει τετρακάναλο. Έχουν στήσει έναν πολύ ζωντανό, καθαρό αλλά 100% οργανικό και απολαυστικό ήχο. Οι επιρροές από Mayhem είναι πανταχού παρούσες, ενώ εύκολα διακρίνεται η αύρα των πρώιμων Celtic Frost και το στίγμα του πρώτου κύματος του ελληνικού black metal (Rotting Christ, Varathron).

Μια έξτρα τσαχπινιά προσφέρει το χώσιμο black-thrash πωρωτίλας εδώ κι εκεί. Επίσης, πρέπει να αναφέρω πως οι Thysia αποφεύγουν πολύ έξυπνα να κατηγορηθούν για στείρο αναμάσημα, καθώς έχουν φροντίσει να γράψουν αρκετά riffs με μοντέρνα προσέγγιση, όπου ανιχνεύονται ανορθόδοξο phrasing και ένα μετρημένο dissonance.

Ο χαρακτήρας του “Islands in Cosmic Darkness” είναι κατά βάση πρωτόγονος και αρχετυπικός. Οι συνθέσεις παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, και έτσι ένα αίσθημα απρόβλεπτου αιωρείται κατά την ακρόαση του δίσκου. Παράλληλα, όμως, είναι αυτό το γνώρισμα που, με κάποιον τρόπο, γεννά μια εντύπωση ανομοιογένειας που ίσως ξενίσει.

Για την ώρα, δεν μπορώ να προσλάβω την απόπειρα των Thysia ως κάτι παραπάνω από μουσική για fans από fans. Aυτό, από την άλλη, δεν σημαίνει ότι στερείται fun η επαφή με το “Islands in Cosmic Darkness”.

Bandcamp: https://chaos-records.bandcamp.com/album/islands-in-cosmic-darkness

370

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.