MORBID SAINT: “Spectrum of Death”

REISSUE

Είδος: Thrash metal
Δισκογραφική: High Roller
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Μαΐου 2021

Έχετε ψάξει ποτέ ένα album περασμένων δεκαετιών και δεν το έχετε βρει πουθενά; Σας έχουν μιλήσει ποτέ για μία παλιά μπάντα που «έδινε ρέστα» και θέλετε να αποκτήσετε κάποιο δίσκο της, αλλά δεν μπορείτε πλέον να τον προμηθευτείτε μιας και έχει τελειώσει; Έχετε χάσει ή έχει χαλάσει κάποιο παλιό «διαμάντι» της δισκοθήκης σας και θέλετε να το ξαναβρείτε; Ίσως κάποιο από τα παραπάνω ερωτήματα να σας έχει απασχολήσει, γι’ αυτό και η High Roller Records τον τελευταίο καιρό έχει βαλθεί να ξαναφέρει στην επιφάνεια κάποια δυσεύρετα είναι η αλήθεια «διαμαντάκια» της «σκληρής» μουσικής. Το “Spectrum Of Death” των φοβερών Morbid Saint είναι ένα τέτοιο, γι’ αυτό και η High Roller ανέλαβε να το επανεκδώσει ώστε να μπορούν όσοι επιθυμούν να το αποκτήσουν.

Καταρχήν, για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί Morbid Saint, πρόκειται για μία Αμερικανική thrash μπάντα που οι όροι underground και cult την φωτογραφίζουν. Δημιουργήθηκαν πίσω στο 1984 στο Wisconsin, τότε που η bay area thrash κοινότητα είχε πάρει το δρόμο της και μέχρι το 1994 κατάφεραν να κυκλοφορήσουν μόλις ένα album, αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ. Ένα album, για το οποίο συνεργάστηκαν με τον manager των Death Eric Grief και μέσω της Edge Entertainment ήρθε στη δημοσιότητα υπό τον τίτλο “Lock Up Your Children”, πριν εξουσιοδοτήσουν την Μεξικάνικη Avanzada Metalica να το κυκλοφορήσει ως “Spectrum Of Death” πλέον και γίνει ένα από τα «νοσηρότερα» thrash albums. Να πούμε επίσης, ότι οι Morbid Saint εγκατέλειψαν για 16 σχεδόν χρόνια πριν επανέλθουν το 2010 και πάλι, κυκλοφορώντας ακόμη ένα δίσκο το “Destruction System”.

Και αν όλα αυτά ακούγονται πολύ θεωρητικά, το “Spectrum Of Death” σίγουρα δεν αρκείται στην θεωρητική προσέγγιση αλλά σε πιο πρακτικές μεθόδους. Πρόκειται για ένα album που πραγματικά σου δίνει «γροθιά στο στομάχι», σου δίνει απανωτά thrash «χαστούκια», ενώ εντύπωση προκαλεί και η όχι τόσο «σκοτεινή» όσο «νοσηρή» ατμόσφαιρά του, που το κάνει ακόμη πιο «βίαιο» από όσο μπορούμε να μεταφέρουμε. Αυτό που έχουν καταφέρει οι Αμερικανοί, είναι να δημιουργήσουν μια νέα «thrash σχολή» μέσα στο thrash θα έλεγα, αφού πέρα της όποιας «επιθετικής» προσέγγισης στα όρια που είχαν θέσει οι thrash δυνάμεις της εποχής, οι Morbid Saint το πήγαν ένα βήμα παραπέρα ατμοσφαιρικά, κάνοντάς το πιο «βίαιο», πιο «νοσηρό». Οι συνθέσεις του είναι αριστοτεχνικά παιγμένες και ευφυώς σχεδιασμένες, τα «επιθετικά» riffs και τα «αιχμηρά» solos δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση και η γεμάτη ‘80-ίλα παραγωγή με τα φωνητικά να βγαίνουν από κάποια «σκοτεινή» άκρη του δωματίου σου, φαίνεται να «γεμίζουν» το δίσκο παρόλα τα 32 του λεπτά που φαντάζουν ως αιωνιότητα. Αν θες να τελειώσει; Μάλλον θα ήθελες να κρατήσει όντως μια αιωνιότητα, αφού μιλάμε για υψηλών προδιαγραφών thrash metal.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, η High Roller Records έβαλε τα δυνατά της, κράτησε όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιούργησαν το μύθο γύρω από το ντεμπούτο των Morbid Saint και με κάποιες μικρές διορθώσεις όπου ήταν απαραίτητο έφερε εκ νέου στο διψασμένο thrash κοινό ένα άρτιο thrash album. Έτσι και αλλιώς, δεν θα μπορούσε να διορθώσει και πολλά αφού ο δίσκος «έσπερνε» εξαρχής! Πού αλλού θα μπορέσεις να βρεις την «νοσηρότητα» των “Assassin” και “Scars”; Πού θα βρεις την «ωμότητα» των “Burned At The Stake” και “Damien”; Πού θα αγγίξεις την «αιχμηρότητα» των “Lock Up Your Children” και “Beyond The Gates Of Hell”; Ακούγοντάς το, η απάντηση είναι απλή: πουθενά! Ένα γνήσιο, «ακατέργαστο διαμάντι», που έρχεται στην επιφάνεια για να γοητεύσει το σύνολο του thrash κοινού παγκοσμίως.

Μετά τα παραπάνω, χρειάζεται να εξηγήσω περεταίρω γιατί πρέπει να το αποκτήσετε; Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα μουσικό «διαμάντι» της «σκληρής» μουσικής γενικότερα, ακόμη και αν δεν με κερδίζει το thrash. Αν θες να λέγεσαι metalhead, τέτοια album πρέπει να κοσμούν τη δισκοθήκη σου «πάση θυσία». Είσαι σίγουρος ότι θα μπορείς να το βρεις αργότερα; Ή θεωρείς ότι σε γεμίζει να το βρεις και να το ακούσεις στο YouTube; Ρητορικά ερωτήματα, που καταλαβαίνεις την απάντηση νομίζω…

Facebook: https://www.facebook.com/morbidsaint666

436

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.