THE STONE EYE: “South of The Sun”

ALBUM

Είδος: Grunge/ Stoner/ Rock
Δισκογραφική: Eclipse Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Οκτωβρίου 2021

Πώς θα σας ακουγόταν άραγε αν, υποθετικά μιλώντας, ο Frank Zappa και ο Curt Cobain έγραφαν τραγούδια για τους Queens of The Stone Age και τους Alice in Chains; Αν ακόμα επεξεργάζεστε αυτήν τη σκέψη ή από την άλλη η φαντασί(ωση)α σας δεν οργιάζει τόσο, μη δυσανασχετείτε ούτε να ξενερώνετε, γιατί οι Stone Eye είναι εδώ για ’σας, με το “South of The Sun” ως απάντηση.

Οι Αμερικανοί με καταγωγή από την Philadelphia, παρότι Βόρειοι και γεωγραφικά τοποθετημένοι στη Δυτική ακτή, αποδεικνύεται πως έχουν ζεστή καρδιά και ακόμα πιο «ζεστά» και “catchy” τραγούδια, που σου «κολλάνε» με την πρώτη ακρόαση. Η μπάντα «μεταναστεύει ηχητικά» στην Ανατολική ακτή και μας χαρίζει ένα μουσικό οδοιπορικό κατά μήκος της, ενόσω εμπλουτίζει τη μουσική της ταυτότητα με στοιχεία από την εκάστοτε πολιτεία που επισκέπτεται και τα «μπολιάζει» με περίτεχνο τρόπο βάζοντας τη σφραγίδα της, διεκδικώντας και κατοχυρώνοντας το copyright και τις όποιες δάφνες προς τέρψιν των ακροατών.

Το συγκρότημα έχει «σουτάρει μια γερή δόση» από τη μελαγχολική τραγουδοποιία των πρώιμων Alice in Chains στον υπερθετικό βαθμό, που έχει «ποτίσει» στα τραγούδια τους, και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μια «καθώς πρέπει» “tribute band”, αν και εφόσον το ήθελαν. Αλλά τί καλύτερο από το να αποτίνουν τον ελάχιστο φόρο τιμής τους και να συνεχίσουν την κληρονομιά των AIC διαμέσου των συνθέσεών τους. Βέβαια δεν αποκλείουν και τους υπόλοιπους της σκηνής του Seattle, και για τον λόγο αυτό και για να μην αφήσουμε κανέναν παραπονεμένο, η όλη μουσική προσέγγιση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπό την αιγίδα ως “Alice in the Temple of the Pearl Garden”.

Αυτό φυσικά διαρκεί όσο το ταξίδι του κουαρτέτου είναι στα πιο ψυχρά κλίματα του οδοιπορικού, γιατί μόλις κατηφορίσει προς την ηλιόλουστη Καλιφόρνια κάνουν την εμφάνισή τους οι μεταγενέστεροι QOTSA, με την πιο εμπορική και mainstream τους μουσική πλευρά, και δημιουργούν μια αντίθεση ως προς τον ήχο, πάντα σε απόλυτη ισορροπία και μεταξύ τους αρμονία.

Εναλλαγές από grunge και ολίγον τι sludge, σε desert και ψυχεδελικές μελωδίες. Από τη θλίψη, απαισιοδοξία και μελαγχολία στην υπερβολική χαρά και την αισιοδοξία. Ένα contrast συναισθημάτων και μουσικών, όπου όμοιό του δύσκολα συναντάς. Μία λεπτή γραμμή τα χωρίζει όλα αυτά, πάνω στην οποία «έπαιζε σκοινάκι» με τη δισκογραφία του, τη γενικότερη προσέγγισή του και εννοείται με την αλλοπρόσαλλή, ιδιοφυή προσωπικότητά του ο Frank. Αυτήν την ιδιαίτερη τρέλα και παράνοια έχουν προσάψει στα τραγούδια τους οι The Stone Eye, με το θολό και stoned μάτι να γυαλίζει.

Αν βάλουμε τον δίσκο στο μικροσκόπιο πάντως, πέρα από τα προφανή προαναφερθέντα συγκροτήματα, παρατηρούμε καλά κρυμμένα και σε μία ενεργή ζώσα κατάσταση ψυχεδελικά δεδομένα από τους The Entrance Band του Guy Blakeslee, progressive και blues στοιχεία από τους Master of Reality του Chris Goss, ενώ για τον γράφοντα ξύπνησαν αναμνήσεις από τους δικούς μας The Earthbound και τις επίγειες desert αναζητήσεις τους.

Η μπάντα θα μπορούσε να είναι το ιδανικό support σε οποιαδήποτε από τα προαναφερθέντα σχήματα και ιδανικά θα «ταίριαζε γάντι» σε ένα πακετάκι περιοδείας με όλα μαζί. Όμως επειδή κάτι τέτοιο πλέον αγγίζει τα όρια του φανταστικού, θα αποτελέσει το τέλειο headline όνομα στο billing του δικού σας προσωπικού φεστιβάλ, με τις μουσικές του να διαχέονται μέσα από τα ηχεία στον χώρο σας.

Facebook: https://www.facebook.com/TheStoneEye
Bandcamp: https://thestonedeye.bandcamp.com/
You Tube: https://youtu.be/vzxl12N42mA

1092

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...