SORCERER: “Lamenting Of The Innocent”

ALBUM

Είδος: Epic Doom Metal
Δισκογραφική: Metal Blade Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας0: 29 Μαίου 2020

Ειλικρινά, εδώ και 5 χρόνια που επέστρεψαν δισκογραφικά αυτοί οι Σουηδοί “παικταράδες” ονόματι Sorcerer, έχω σπάσει το κεφάλι μου να σκέφτομαι πού θα βρισκόντουσαν τώρα και ποια θέση θα κατείχαν στο χώρο τους αν δε διαλυόταν η μπάντα το 1992 με την αποχώρηση του Johnny Hagel και την προσθήκη του στους Tiamat. Μετά το άκουσμα του νέου τους δίσκου “Lamenting Of The Innocent”, η μόνη θέση που τους αρμόζει νομίζω, είναι η κορυφή.

Πραγματικά, μπορεί οι Sorcerer να δημιουργήθηκαν πριν περίπου 30 χρόνια το 1988 στη Στοκχόλμη και να διαλύθηκαν μόλις 4 χρόνια μετά λόγω της αποχώρησης του ιδρυτή τους Johnny Hagel για τους Tiamat, η μπάντα όμως φαίνεται ότι με την επανασύνδεση το 2010 μοιάζει να ξεκίνησε από εκεί που σταμάτησε. Τα πρώτα δείγματα γραφής από το ομώνυμο και το “The Inquisition” demo, ήταν πέρα για πέρα ενθαρρυντικά και παρά το μεγάλο διάστημα αποχής τους οι Σουηδοί metallers αποδεικνύουν περίτρανα ότι πρόκειται για ένα μεγάλο project του epic doom ήχου ακόμα και σήμερα.

Το “Lamenting Of The Innocent”, μοιάζει τέλειο από οποιαδήποτε πλευρά και αν το δεις. Κατ’ αρχάς, δείχνει εμπνευσμένο από τις καλύτερες περιόδους των ’80s και ’90s με τα riffs του να ξεχωρίζουν για το πάθος και την ενέργειά τους και τα solos να σε ξεσηκώνουν, να σε “κ@υλώνουν” όπως κάθε “old school” κλασσικούρα. Η αρμονία μεταξύ συνθέσεων και ερμηνειών είναι κάτι παραπάνω από παραδειγματική (σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο από πολλές νέες μπάντες για το πώς πρέπει ταιριάζουν συνθέσεις-ερμηνείες), ενώ ακόμη και τα συναισθήματα που περνάει προς τον ακροατή, μοιάζουν να εναρμονίζονται πλήρως. Από το πορωτικό “The Hammer Of Witches”, στο γεμάτο απόγνωση ομώνυμο έπος “Lamenting Of The Innocent” και από το heavy “Institoris”, στο doomy “Where Spirits Die”, το νέο album των Sorcerer σε γεμίζει, σε ολοκληρώνει ως οπαδό.

Ακούγοντας το “Lamenting Of The Innocent”, αντιλαμβάνεσαι ότι ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει κάπου εκεί πίσω στο μακρινό 1992 και αντί να έχει “γεράσει” τη μπάντα μάλλον τη βρίσκει “νεαρή” και ακμαία. Ο συνθετικός οίστρος των Sorcerer, πηγάζει από τις καλύτερες στιγμές των ’80s, ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι δε θα βρεις ούτε ένα filler αλλά μόνο κομμάτια που σου προκαλούν, σου “γρατσουνίζουν” την αίσθηση της ακοής. Συνθέσεις όπως τα “The Hammer Of Witches”, “Lamenting Of The Innocent”, “Where Spirits Die”, “Deliverance” και “Condemned”, δύσκολα βγαίνουν στις μέρες μας και σου θυμίζουν τις στιγμές της μεγάλης δόξας μεγάλων συγκροτημάτων όπως οι Sabbath, οι Maiden, οι Priest, οι Candlemass φυσικά, και πολλοί άλλοι.

Η μπάντα, φαίνεται ότι έχει δώσει μεγάλη σημασία και στην ατμόσφαιρα του δίσκου όπου η επική διάθεση εμπλουτίζεται με το “σκοτεινό”, “μαύρο” doom πέπλο ενώ η heavy εκδοχή των Σουηδών ξεκουράζει τους ακροατές από τη “μουντίλα” των αρνητικών συναισθημάτων. Γιατί αλήθεια, υπάρχουν στιγμές που νοιώθεις την κραυγή της απόγνωσης και την απώλεια όπως στο ομώνυμο “Lamenting Of The Innocent”, τη μοναξιά και την κατάθλιψη όπως στο “Where Spirits Die”, την αγωνία για λύτρωση όπως στο “Deliverance”. Και αν όντως υπήρχε ήχος ή λόγια που να περιγράφουν τη λύτρωση, τότε το “Deliverance” θα κατείχε το τίτλο του soundtrack αυτού του συναισθήματος.

Τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό “The Crowning Of The Fire King”, οι Σουηδοί metallers επιστρέφουν με ένα νέο αριστούργημα στις αποσκευές τους. Το “Lamenting Of The Innocent”, είναι σίγουρα το καλύτερο album των Sorcerer έως σήμερα και βάζω στοίχημα ότι σε κάποια χρόνια από τώρα θα λογίζεται ως κλασσικό και θα το προτείνουμε στους νεότερους μεταλλάδες ως ένα “must have” της μπάντας. Είναι ένα album, που σου αφήνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης, σε γεμίζει και πετυχαίνει να το αναζητάς όταν τελειώσει. Είναι η ολοκληρωμένη έκδοση των Σουηδών epic doomsters και ένας δίσκος που πρέπει να κοσμεί τη δισκοθήκη κάθε μεταλλά που σέβεται τον εαυτό του. Εννοείται, το παίρνεις!

Facebook: https://www.facebook.com/sorcererdoom/

563

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.