GREEN LUNG: “Black Harvest”

ALBUM

Είδος: Stoner/doom
Εταιρεία: Svart Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 22 Οκτωβρίου 2021

«Τακ τακ» ακούστηκε στην πόρτα μου κάποια στιγμή το 2019. «Τίνος είσαι εσύ;», ρώτησα. «Του Λονδίνου» αποκρίθηκαν τα πέντε όντα που στέκονταν στο κατώφλι μου. «Τι θέλετε ρε, Sabbath-ιάτικα;», ανταποκρίθηκα, μην περιμένοντας απάντηση.

Η απάντησή μου ήρθε όμως, σε μορφή ντεμπούτου album και ήταν αποστομωτική. Ο πρώτος δίσκος των Βρετανών Green Lung, με γέμισε προσδοκίες για μια νέα ρετροσπεκτική δύναμη στο χώρο του doom rock. Το “Woodland Rites” ήταν εμφανώς ένα περήφανο τέκνο των Black Sabbath και οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα για το κουιντέτο.

Δυο χρόνια και μια πανδημία μετά, οι Green Lung κλείστηκαν για δυο εβδομάδες στο studio του Wayne Adams στην ορεινή Ουαλία και το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ως αριστουργηματικό. Η γκρούβα που αναδύεται από το νέο εγχείρημα των Βρετανών είναι ξεσηκωτική και τα riffs/μελωδίες «σκοτώνουν», κοιτώντας θαρραλέα στα μάτια όλους τους μεγάλους του ’70s revival χώρου.

Στο “Black Harvest”, οι Green Lung δίνουν κυριολεκτικά τον καλύτερό τους εαυτό και με τη βοήθεια του «μαστερά» John Davis (Royal Blood), εκτινάσσονται στους αιθέρες. Αυτήν τη φορά, η φωνή του Tom Templar έχει αποβάλλει μεγάλο ποσοστό της Osbourne-οποίησής της, αποκτώντας τη δική της ταυτότητα, γεγονός που από μόνο του ανεβάζει επίπεδο στη συνολική προσπάθεια της μπάντας. Επιπλέον, το organ του John Wright έχει τώρα πιο κεντρικό ρόλο που ενισχύει την καλά σχεδιασμένη ατμόσφαιρα του “Black Harvest”, βάζοντας πολύ δυνατά τον παράγοντα Deep Purple στην εξίσωση. Το μπάσο του Joseph Ghast έχει γίνει ένα σώμα με τα στιβαρά τύμπανα του Matt Wiseman, ενόσω ο κιθαρίστας Scott Black βρίσκεται σε φοβερό οίστρο, με τα δέκα κομμάτια του δίσκου να είναι το καθένα τους, από μόνο του, σημαντικό.

Από πλευράς παραγωγής δίδεται ένας σύγχρονος χαρακτήρας στο συγκρότημα, χωρίς όμως να αποδυναμώνει την ισχυρή παρουσία της ρετρό άποψης που τόσο αγαπούν οι Green Lung. Το δεύτερο album τους λοιπόν, καθίσταται εξίσου ελκυστικό τόσο για τους «φασαίους» όσο και για τους ανοικτόμυαλους metalheads, που αγαπούν τις ρίζες της αγαπημένης τους μουσικής.

Το “a capella” ξεκίνημα του “The Harrowing” κερδίζει αμέσως την απόλυτη προσοχή σου και σε προετοιμάζει για έναν δίσκο από εκείνους που αξίζουν αμέτρητες επαναλήψεις. Η ύπαρξη των στονεράδικων riffs θα ήταν άδικο, κατά τη γνώμη μου, να απομακρύνουν τους πολέμιους του στιλ, που μπορεί να χάσουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μουσικό, ακατέργαστο «διαμάντι». Κομμάτια σαν τα “Old Gods Final”, “Leaders of the Blind”, “Reapers Scythe”, “Graveyard Sun” ρίχνουν αλλεπάλληλες «καρπαζιές» στο κεντρικό νευρικό σου σύστημα που ανατριχιάζει από απόλαυση, με το “Black Harvest” να καταλήγει σε μια υπέροχη power μπαλάντα, ονόματι “Born to a Dying World”.

Χωρίς υπερβολές, μιλάμε για μια συναστρία έμπνευσης που έχει ως αποτέλεσμα ένα album, καταδικασμένο να γίνει διαχρονικό.

Αν λοιπόν, είσαι φίλος του vintage/occult/stoner/doom/whatever-you-name-it, έρχεσαι αντιμέτωπος με κάτι ισχυρά ποιοτικό, αν δεν είσαι πάλι, σε πείθει να γίνεις.

Δώσε, μάνα μ’!!!

Official Site: https://www.greenlung.co.uk/
Facebook: https://www.facebook.com/greenlungband/
Bandcamp: https://greenlung.bandcamp.com/album/black-harvest
Instagram: http://instagram.com/greenlungband
Spotify: https://open.spotify.com/artist/2MIoyDjdxCUdnV59UqbJGk

1082

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.