SECRET THEORY: “Secrecy Spawns Theories”

ALBUM

Είδος: Heavy Groove Metal
Δισκογραφική: New Dream Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Δεκεμβρίου 2021

Επαναφορά για τους Λαρισαίους Secret Theory μετά το ομώνυμο debut “Secret Theory” του 2018, με ανανεωμένο line up αλλά και με λίγο διαφορετικό προσανατολισμό στη μουσική τους ρότα αν και πάλι, το πλαίσιο που ταξινομείται το νέο full length “Secrecy Spawns Theories”, είναι το ισχυρά επιμεταλλωμένο hard rock το οποίο είναι ουσιαστικά αταμπέλωτο. Με το μόνο ακλόνητο σημείο να είναι ο εκμοντερνισμός των “πνευμάτων” που παρελαύνουν και οι αφετηρίες τους εντοπίζονται μάλλον στα ’90s.

O τρόπος που πραγματώνονται οι ιδέες των Secret Tjeory είναι αμερικανικής κοπής αλλά με έντονο προοδευτισμό μέσω ευφάνταστων γεφυρών που αλλάζουν τις συναισθηματικές στάθμες των κομματιών και προσδίδουν μεγάλο συνθετικό ενδιαφέρον. Δηλαδή μουσική με κοφτά και τεχνικά riffs και ομιλούντα solos από τους Γιώργο Γεράση / Γιάννη Θεολόγη, πολύ καλά ρεφρέν από το λαρύγγι του Αποστόλη Παζάρα (ο οποίος θα πρέπει να κάνει λίγες προπονησούλες στην προφορά – τι να κάνουμε, δεν είστε και από τα περίχωρα του Buckingham), κατά βάση mid tempo ρυθμικότητας από το σφιχτοδεμένο δίδυμο των Φώντα Στραγαλινού (μπάσο) και Νίκου Βουλγαράκη (drums). Με καλές lead μελωδίες και διακριτική αλλά εύστοχη χρήση των διάσπαρτων piano σημείων. Το ατού στη ροή του album είναι η αμεσότητα και η ευληψία. Δεν χρειάζεται να βασανίσει δηλαδή ο ακροατής τον εγκέφαλό του για να μπει στο πνεύμα του κάθε κομματιού και να αναρωτιέται τι θέλει να πει ο ποιητής. Μεγάλο credit στις εποχές που ζούμε που όλοι προσπαθούν να εντάξουν “προοδευτικίλες” μέσα σε στρωτά κομμάτια με παταγώδη αποτυχία στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών.

Άλλο μεγάλο ατού είναι και ο ήχος ο οποίος είναι μαλακός, smooth, σχεδόν αφαιρετικός, από αυτούς που δεν θα σου τρυπήσουν τα αυτιά από τα πρίμα. Όλα ακούγονται απολύτως ευδιάκριτα χάρη στην πολύ καλή μίξη που αναδύει όλες τις λεπτομέρειες των κομματιών χωρίς να αφαιρεί κάτι από τη δύναμη που εμπεριέχουν συνήθως τέτοια ακούσματα.

Γενικώς πολύ καλά κομμάτια με όμορφες κλιμακώσεις (τα ρεφρέν που προανέφερα) και ξεχώρισα με την πρώτη αυτιά τα “Sloth” και “Nothing on my Mind” (heavy metal που ανακατεύει τους Soundgarden και τους Black Label Society με Nightstalkerικό chorus και καλό επίλογο), το “Night Crowd” (καραheavy, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια μίξη των Paradise Lost με τους The Cult και τους Therapy?), την εξαιρετική εκμοντερνισμένη εκδοχή των Anathema του “Alternative 4” στο “Secrecy’s Spawn”, την πολύ καλή απόπειρα σε μια ακουστική / ορχηστρική διασκευή στην κομματάρα των Killswitch Engage “Rose of Sharyn” που ουσιαστικά το κάνουν δικό τους κομμάτι και το “Vitality”, κορυφαία στιγμή το οποίο κλείνει αυτόν τον πολύ καλό δίσκο. Χωρίς εμφανείς αδυναμίες και το υπόλοιπο υλικό που μπαίνει σε stoner / desert χωράφια όπως στο “Chapel of Skulls”, στο ύφος των Corrosion Of Conformity / Black Lavel Society με desert feeling

Συμπερασματικώς: το “Secrecy Spawns Theories” είναι ένα πολύ καλό album από τους Secret Theory που σε κάθε τους βήμα δείχνουν να γίνονται όλο και πιο σαφείς. Επαγγελματισμός σε καλοπαιγμένο υλικό που απευθύνεται σε γενιές λίγο μετά των metal δεινοσαύρων και λίγο πριν των “αγριεμένων” neoφλώρων του σήμερα, μιλώντας με όρους γενεών. Ακροατές δηλαδή που έφαγαν τις “σφαλιάρες” τους στα ’90s και έμαθαν να ακούν και παλιατζούρες αλλά χωρίς να απορρίπτουν τις συγχρονίλες. Τις αυτιές του τις αξίζει σίγουρα πάντως.

Facebook: https://www.facebook.com/secretheory

525

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.