REDEMPTION: “I Am the Storm”

ALBUM

Είδος: Progressive metal
Εταιρεία: AFM Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17 Μαρτίου 2023

Οι Redemption μετρούν 20 χρόνια στη δισκογραφία και είναι πλέον παλιές καραβάνες του παλιού prog metal ήχου, αυτού που έδωσε τα τελευταία του μεγάλα albums στις αρχές των 00s. Βέβαια, ποτέ δεν μπόρεσαν να γίνουν πρωτοκλασάτο όνομα του είδους, αλλά το prog κοινό τούς ξέρει καλά και τρέφει έναν κάποιο σεβασμό για το μουσικό σχήμα του Nick van Dyk, από το οποίο έχουν περάσει κραχτά ονόματα του προοδευτικού metal, όπως ο Ray Alder, ο Jason Rullo και ο Bernie Versailles.

Το “I Am the Storm” είναι το όγδοο full-length του συγκροτήματος από την Καλιφόρνια και το δεύτερο όπου πίσω από το μικρόφωνο συναντάμε τον Tom Englund των Evergrey. Πέντε χρόνια μετά το “Long Night’s Journey into Day”, μέσα στα οποία παρεμβλήθηκε η κυκλοφορία του “Alive in Color” (2020), οι Redemption επιστρέφουν με πιο heavy διάθεση και παραδίδουν έναν δίσκο που εύκολα θα χαρακτήριζα prog/power, το παλιό, το ορθόδοξο.

Εκτός από τον Englund, τον van Dyk (κιθάρα) πλαισιώνουν οι παλιοί bandmates Chris Quirante (drums) και Sean Andrews (μπάσο), ενώ στα keyboards ακούμε την πιο πρόσφατη προσθήκη στην μπάντα, αυτήν του Vikram Shankar. Σε δαιμονισμένη φόρμα και πολύ ορεξάτη, η πεντάδα μάς εισάγει στον δίσκο με αρκούντως δυναμικό τρόπο, όταν μας αρπάζει από τα μούτρα το ομώνυμο track, που έχει έντονο Nevermore χαρακτήρα, αλλά και στους Evergrey παραπέμπει (σε αυτό βοηθάει η φωνή του Englund). O van Dyk παίζει τέρμα πωρωτική κιθάρα και shred-άρει εντυπωσιακά με χαρακτηριστική άνεση. Οι τόνοι δεν πέφτουν ούτε στο “Seven Minutes from Sunset”, που ακολουθεί αμέσως μετά και προσφέρει απλόχερα έναν Symphony X αέρα, ενώ το καλό τριτώνει με το “Remember the Dawn”, το οποίο τικάρει όλα τα κουτάκια μιας παλιάς, καλής US prog/power σύνθεσης και δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητη τη fanbase του genre.

Η συνέχεια του “I Am the Storm” δεν κρατιέται στο ίδιο επίπεδο. Η απόδοση της μπάντας είναι αδιαμφισβήτητα pro διαμετρήματος, και η μοντέρνα, κρυστάλλινη και ογκώδης παραγωγή φτιάχνει ένα πολύ φιλικό στο αφτί αποτέλεσμα. Όμως, εύκολα διακρίνονται και τα πρώτα κουρασμένα και κουραστικά στοιχεία του album. Το “Resilience” δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ενώ από τις δύο άνω των 12 λεπτών συνθέσεις, μόνο το “Action at a Distance” μπορεί να σωθεί. Προσωπικά, δεν βρίσκω νόημα στη διπλή παρουσία του “The Emotional Depiction of Light”, που επανεμφανίζεται σε remix του πληκτρά των Redemption και, μάλιστα, συνθέτη του τραγουδιού. Τέλος, επίσης δεν αντιλαμβάνομαι τι λειτουργία εκτελούν οι δύο (!) διασκευές που συμπεριλήφθηκαν: μία στο “Turn It On Again” των Genesis (“Duke”, 1980) και μία στο “Red Rain” του Peter Gabriel (“So”, 1986).

Εν τέλει, το “I Am the Storm” με άφησε με ανάμικτες εντυπώσεις, αλλά η πλάστιγγα μάλλον γέρνει προς τη θετική άποψη. Δεν θα έλεγα ότι είναι ή του ύψους ή του βάθους, αν και μέσα του βρήκα στιγμές που στέκουν πολύ ψηλά και κάποιες άλλες που εκτελούν πτήσεις που δεν τις πιάνουν τα ραντάρ του γούστου μου. Κρατάω τα τραγούδια του δίσκου που νιώθω πως θα με καλούν να τα ακούσω και στο μέλλον, ενώ δεν μπορώ να παραβλέψω ότι ακόμα και αυτό δεν είναι λίγο πράγμα στην εποχή της υπερπροσφοράς μουσικών ερεθισμάτων.

Official Site: https://www.redemptionweb.com/
Facebook: https://www.facebook.com/RedemptionBand/ 
Instagram: https://www.instagram.com/redemptionmetal/ 

611

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.