ΤΟ ΞΟΡΚΙ: “Στη Γη των Μεγάλων Μανιταριών”

ALBUM

Είδος: Electro/Synth Rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 14 Ιουλίου 2023

Μυστήριο τρένο αυτό το Ξόρκι και πολύ ισχυρό συνάμα, ικανό να σε “εκτροχιάσει” από τις συνηθισμένες ηχητικές νόρμες, χαρίζοντας σου ένα άκουσμα αρκετά διαφορετικό από ότι κυκλοφορεί στην εγχώρια πιάτσα. Θα μπορούσε κάλλιστα να “αράζει” από κοντά σε κάποιο στέκι με τους πρωτεργάτες της 80s ελληνόφωνης Rock σκηνής, τους Συνθετικούς αλλά και τους The Boy και Παιδί Τραύμα. Και ίσως σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση με τους Dury Dava και Koonoopomana για μία ιδιαίτερη μουσική σύμπραξη προς αναζήτηση και αποσαφήνιση της έννοιας της ψυχεδέλειας.

Θα απλώσω σεντόνι αληθείας και θα παραδεχτώ ότι δεν είχα την παραμικρή ιδέα για την ύπαρξη της μπάντας, όμως από την πρώτη ακρόαση με κέρδισε για να μην πω με “μάγεψε”, καθώς “it put a spell on me” με το εναρκτήριο κομμάτι και την καρμπόν The Comets is Coming εισαγωγή, η οποία εξελίχθηκε σε ένα ηχητικό mash up μεταξύ των Σουηδών Fontan και του γείτονα Islandman. Φυσικά το χορευτικό στοιχείο δεν είναι τόσο έντονο, όμως αυτό δεν αποτελεί τροχοπέδη για να λικνίσεις το κορμί σου ή για να αναποδογυρίσεις τον εσωτερικό σου κόσμο ακολουθώντας τον ρυθμό.

Δεν αποτελεί ευχάριστο άκουσμα με την ευρεία έννοια, παρότι παραμένει διασκεδαστικό, δεδομένου ότι πραγματεύεται κοινωνικά ζητήματα ευαίσθητης υφής και θέτει ταξικά θέματα και ανισότητες, και αυτός είναι ένας λόγος να τους συμπαθήσουμε περισσότερο και να τους δώσουμε την πρέπουσα προσοχή.
Ο δίσκος πατάει πάνω σε ένα αμιγώς ηλεκτρονικό χαλί με αρκετές μινιμαλιστικές electro, New Wave, Post Punk, Ambient και Drone πινελιές να περιπλέκονται στην synth-ετική και ρετρολαγνική ηχητική πλέξη. Για του λόγου το αληθές σε συνθέσεις όπως “Στις Σκιές Παραμονεύουν” αντιλαμβάνεσαι την παρουσία των Joy Division και New Order, ενώ στην “Κατσαριδολατρεία”, μπορεί άνετα να τραγουδήσεις πάνω στο “Mommy, Can I Go Out & Kill Tonight”, όχι τόσο στο original των Misfits, αλλά στην Techno εκδοχή του “Rippin Kittin” της φοβερής Miss Kittin. Κάτι που οι 35 plus πάλαι ποτέ θαμώνες του +Soda, Umatic, Plasmatic και λοιπών μουσικών καταγωγίων θα εκτιμήσουν δεόντως με τη dance sick λατρεία να τους χτυπά κάποια ευαίσθητη χορδή.

Ο δίσκος παρόλο που κατακλύζεται σε μεγάλο ποσοστό από ηλεκτρονικά στοιχεία διατηρεί την rock αισθητική του και την επαναστατική φύση αυτής, χωρίς απαραίτητα να επικρατούν οι κιθάρες, η παραμόρφωση και τα τύμπανα.

Το Ξόρκι ακολουθεί μία lo fi synth rock κατεύθυνση και με το νέο δίσκο εξαπολύει ένα ηχητικό μανιφέστο μέσα από Dream/Synth Pop μελωδίες, με οικολογικές και περιβαλλοντολογικές ανησυχίες που θα σε ταρακουνήσουν για να προβείς στη δική σου εξέγερση ξεβολεύοντας σε από την couch potato θέση του καναπέ σου.

Ως γνωστόν κάθε αντίδραση από κάπου ξεκινάει και ολοκληρώνει τη δράση της με ένα μαγευτικό τρόπο αφύπνισης στον δρόμο με πορείες, διαδηλώσεις, συναυλίες και τα συναφή.

Στη χώρα των μεγάλων ηλιθίων στην οποία ζούμε από καθαρή τύχη, στο τέλος θα επιβιώσουν μόνο οι μύκητες και οι κατσαρίδες, για αυτό ίσως πρέπει να αλλάξουμε τέμενος ή βωμό λατρείας σε πιο ουσιώδη πράγματα. Όπως διατυμπανίζει και η μπάντα λοιπόν “Αγαπήστε τη μουσική και Μισήστε τους φασίστες”.

Bandcamp: https://ksorki.bandcamp.com/album/–9

482

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...