PROTEST THE HERO: “Palimpsest”

ALBUM

Είδος: Progressive Metal
Δισκογραφική: Spinefarm Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Ιουνίου 2020

Οι Καναδοί έχουν την προοδευτικότητα στο αίμα τους. Μουσικά πάντα μιλώντας! Κύριοι υπεύθυνοι για αυτό είναι οι Rush. Τούτο δεν χωρά αμφιβολία.

Τα πρότερα χρόνια της post-hardcore νιότης των Protest The Hero, όπως τα είχαμε νιώσει με το ντεμπούτο “Kezia” (2005), έχουν σχεδόν σβήσει και στη θέση τους έχει ανθίσει μια μεγάλη progressive οντότητα που 15 χρόνια μετά δημιουργεί ό,τι καλύτερο στην καριέρα της, και ένα από τα πιο κολλητικά albums της χρονιάς.

To πέμπτο τους album “Palimpsest” είναι απέραντα όμορφο από όποια μεριά και αν το κοιτάξεις. Το αλληγορικό εξώφυλλο του αβοήθητου ταύρου με δεμένα τα πόδια του, ενώ μια σκισμένη αμερικάνικη σημαία του κρύβει την όραση, που περιτριγυρίζεται από περιστέρια, χωράει πολύ κουβέντα. Εκείνη όμως, καλύτερα να συζητηθεί από έμπειρους κριτικούς τέχνης, ενώ εγώ θα κρατήσω την δυναμική της που πνέει αγέρωχα κατά τη διάρκεια του δίσκου.

Η μουσική των PTH έχει την ένταση της ακράτητης δύναμης ενός ταύρου που υπερπηδώντας κάθε εμπόδιο, τρέχει προς την ελευθερία. Αν σκεφτείς μάλιστα πως ο τραγουδιστής τους Rody Walker, έπαθε σοβαρή ζημιά στις φωνητικές όσο ετοιμαζόταν το album αρχικά το 2018, θα καταλάβεις πόσο σπουδαίο αγώνα έδωσε αυτή η μπάντα για να δημιουργήσει και να μας χαρίσει ένα τέτοιο αριστούργημα.

Η φωνή του Walker σου κόβει την ανάσα με μια performance που τον κατατάσσει στους σπουδαίους, ενώ παράλληλα η σύνθεση και η ενορχήστρωση των τραγουδιών είναι απερίγραπτες. Η έναρξη του “The Migrant Mother” με τα καταιγιστικά τύμπανα και την επιστροφή των φωνητικών χορδών στην πρότερη τους κατάσταση, γεννά αμέσως προσδοκίες μεγαλειότητας, ενώ τα κατά τόπους σκληρά φωνητικά και breakdowns θυμίζουν τις ρίζες του συγκροτήματος (ένιωσα μια πνοή Ignite, όσο το άκουγα).

Οι Protest the Hero παθαίνουν Devin Townsend στο “Palimpsest” και η συνολική εντύπωση που σου αφήνει αυτός ο δίσκος κοντράρει τις καλύτερες στιγμές των Between The Buried And Me, ενώ και οι φίλοι των Queensryche θα δουν τον εαυτό τους στις νότες των δεκατριών κομματιών.

Στιχουργικά επίσης, κρύβει δύναμη το “Palimpsest”, με το πρώτο κομμάτι να αφιερώνεται σε όσους αφήνουν πατρίδες και οικογένειες για να βρουν ένα καλύτερο αύριο για όλους, δυο αφιερωμένα σε κάποιες προσπάθειες αεροπλοΐας, άλλα με οικολογική ευαισθησία και άλλα πάλι να κατακρίνουν παρελθοντικές βίαιες πολιτικές εποικισμού (κάθε ένα είναι μια ιστορία, διαβάστε τους στίχους).

Από που και να πιάσεις λοιπόν, το “Palimpsest” γλυκαίνεσαι και νιώθεις μια ανατριχίλα, που θα σε κάνει να ανοίξεις όλες σου τις αισθήσεις και να αφήσεις την ψυχή να σε οδηγήσει εκεί που μόνο εκείνη βλέπει.
Η παραγωγή είναι υψηλών προδιαγραφών και όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να βρω κάποιο ψεγάδι, δεν μπορώ να σταματήσω να το ακούω και νιώθω μια αδυναμία να περιγράψω επακριβώς τα έντονα συναισθήματα που μου δημιούργησε αυτός ο δυνατός, αλλά και ευαίσθητος δίσκος.

Τέτοια καλλιτεχνικά κρεσέντο θα κάνουν λίγο πιο ανεκτό αυτόν τον περίεργο για την ανθρωπότητα χρόνο! Μυρωθείτε! Κοινωνήστε! Αφεθείτε! Αν όχι, σας λυπάμαι!

Official Website: https://www.protestthehero.ca/
Facebook: https://www.facebook.com/protestthehero/
Twitter: https://twitter.com/protestthehero
Instagram: https://www.instagram.com/protestthehero
Bandcamp: https://protestthehero.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6z3BjfmgvDUIHaJ0UPTtrQ

995

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2117 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.