OH HIROSHIMA: “Myriad”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

Είδος: Post rock
Εταιρεία: Napalm Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Μαρτίου 2022

Την τέταρτη δουλειά τους κυκλοφορούν οι Σουηδοί Oh Hiroshima. Τρία χρόνια έχουν περάσει από το “Oscillation” του 2019, που τους σύστησε σε μεγαλύτερο ακροατήριο και απέσπασε κάποιες καλές κριτικές, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον ενός fanbase που είχαν ήδη κερδίσει με το “In Silence We Yearn” του 2015. Το Myriad είναι το επόμενο βήμα στην πορεία των Σκανδιναβών post rockers και είναι δηλωτικό του παρόντος της μπάντας.

Σχήμα δύο ατόμων πλέον, έπειτα από την αποχώρηση του μπασίστα Simon Forsberg το 2021, οι Oh Hiroshima παραμένουν κυρίαρχα το project του Jakob Hemström, ο οποίος εκτός από τα φωνητικά και τις κιθάρες, έχει αναλάβει και το μπάσο πια. Σταθερά στο πλευρό του, ο drummer Oskar Nilsson. Δύο μέλη των Cult of Luna στέκονται πίσω από το τεχνικό κομμάτι: η ηχογράφηση του album είναι υπόθεση του Kristian Karlsson, ενώ τη μίξη και το mastering υπογράφει ο Magnus Lindberg.

Το “Myriad” αποτελείται από επτά τραγούδια και έχει συνολική διάρκεια 37 λεπτών. Το tempo κινείται κάπου μεταξύ αργών και μεσαίων ταχυτήτων (post rock γαρ). Αρπίσματα γεμάτα εφέ εναλλάσσονται με ήπιας τραχύτητας riffs και τον πρώτο ρόλο κρατούν πιασάρικες lead κιθαριστικές φράσεις. Πλάτες από ατμοσφαιρικά πλήκτρα συγκροτούν το layering που πατά πάνω στη ραχοκοκαλιά του άρτιου αλλά συμβατικού rhythm section. Τα φωνητικά, όταν δεν αναπτύσσονται σαν μια οριακά τραγουδιστή πρόζα, έχουν την τυπική για το είδος μελαγχολική ηδύτητα. Η ενορχήστρωση εμπλουτίζεται με τσέλο, τρομπέτα και τρομπόνι χάριν δημιουργίας κάποιων μετριοπαθών εξάρσεων.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες στιγμές μέσ’ από το “Myriad”, θα διάλεγα μονάχα μία. Και αυτή είναι το “Humane”, στο οποίο οι Oh Hiroshima ερανίζονται όσα στοιχεία τούς δίδαξε η μέχρι τώρα διαδρομή τους ότι θα πρέπει να απαντούν μέσα σε μια σύνθεση που θα έστεκε ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του song-writing για όμορφα εύπεπτο post rock.

Στο πλαίσιο μιας καλοπροαίρετης κριτικής, θα έλεγα ότι δεν αμφιβάλλω πως οι Oh Hiroshima τρέφουν μεγάλη αγάπη για ένα genre από τα πλέον κορεσμένα, και η επιμονή τους να το υπηρετούν ίσως να ισοδυναμεί με καλλιτεχνική αφοσίωση άξια σεβασμού. Εν ολίγοις, αν έχετε καλή επαφή με αυτόν τον ήχο, προτού καν ακούσετε το “Myriad”, γνωρίζετε με σιγουριά τι σας περιμένει. Ίσως, μάλιστα, να σας είναι ήδη σαφές αν θα σας αρέσει ή όχι. Αναρωτηθείτε, λοιπόν, αν θα πατούσατε το ρημάδι το play σε πείσμα όλων των παραπάνω. Όσες κι όσοι απαντήσετε καταφατικά να ξέρετε ότι το “Myriad” είναι για εσάς.

Facebook: https://www.facebook.com/ohhiroshima
Instagram: https://www.instagram.com/ohhiroshima/
Bandcamp: https://ohhiroshima.bandcamp.com/album/myriad
Spotify: https://open.spotify.com/artist/19iNYCVHcMwJMS3NZqhZ59

607

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.