FLESHVESSEL: “Yearning: Promethean Fates Sealed”

ALBUM

Είδος: Avant Garde Metal
Εταιρία: I, Voidhanger
Ημ. Κυκλοφορίας: 28/07/23

Βιόλα, οκαρίνα, τρομπέτες, φλάουτο, βιολί, ακουστική κιθάρα, πιάνο. Όταν ακούτε τα παραπάνω από το πρώτο κιόλας κομμάτι ενός δίσκου, τι σκέφτεστε; Προσωπικά, ότι ο εν λόγω δίσκος είτε είναι ένας τεράστιος αχταρμάς, είτε κάτι πολύ όμορφο και ιδιαίτερο. Σίγουρα όμως φιλόδοξο. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το “ξεχωριστό” ας το πούμε εξώφυλλο, που σίγουρα δεν είναι του γούστου μου, με έκανε να τείνω προς τον αχταρμά. Εκεί όμως έρχεται ένα αόρατο χέρι να μου ρίξει μια σφαλιάρα στο σβέρκο και να μου φωνάξει (ναι, ας πούμε στο φανταστικό αυτό σενάριο, ότι το χέρι έχει φωνή) “Μην κρίνεις ένα βιβλίο απ’ το εξώφυλλό του ΓΜΜΝΕ” και άλλα παρόμοια κλισέ και να με συνεφέρει.

Οι Fleshvessel λοιπόν, πατώντας άλλωτε πάνω σε death και άλλοτε πάνω σε black φόρμες, εμποτίζουν την προσπάθεια τους αυτή με όλα τα παραπάνω, δημιουργώντας ένα φιλόδοξο σίγουρα αποτέλεσμα, το οποίο θα λέγαμε progressive/avant garde. Ο δίσκος, με όχημα μια εξαιρετική παραγωγή, αποτελείται από τέσσερα πολύ διακριτά μεταξύ τους κομμάτια, μεγάλης διάρκειας (10+ λεπτά έκαστο), χωρισμένα από τρία instrumental ιντερλούδια (Vignette I-III, Promethean, Fates, Yearning), κάτι που κάνει την ακρόασή του μια ξεκούραστη διαδικασία. Οι ιδέες πολλές και το ποιοτικό “χτίσιμο” είναι πολύ καλό, καθώς κάθε κομμάτι είναι κι ένα επίπεδο πάνω από το προηγούμενο, με αποκορύφωμα το δεκαεπτάλεπτο έπος “Eyes Yet to Open” που κλείνει το άλμπουμ. Η ατμόσφαιρα είναι ένα από τα ατου του δίσκου, που χτίζει χρησιμοποιώντας ως μέσο τα πολλά όργανα και το στοιχείο άλλοτε της νοσταλγίας και άλλοτε του φόβου, για να καταλήξει σε ριφάτα ξεσπάσματα και μετά να ξαναρίξει εντάσεις. Dissonant, με πολύ καλές ενορχηστρώσεις, ο δίσκος έχει κάτι για όλους τους οπαδούς του extreme ήχου. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις πολύ καλές κιθάρες, που μέσα σε όλον αυτό τον ηχητικό ορυμαγδό, αντί να χάνονται, πρωταγωνιστούν.

Το “Yearning: Promethean Fates Sealed”, είναι στιχουργικά μια αλληγορία του μύθου του Προμηθέα για τη σημερινή εποχή και τον αγώνα του ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του για την βελτίωση της ζωής του και την επίτευξη του διαφωτισμού μέσα από διαρκή προσπάθεια. Φιλόδοξη και μουσικά και στιχουργικά λοιπόν η προσπάθεια αυτή. Εν κατακλείδι, εδώ έχουμε έναν πανέμορφο δίσκο, που αν και progressive, δε θα σας πάρει πολύ να τον εκτιμήσετε. Με 3-4 ακροάσεις, θα κερδίσει τους οπαδούς των πιο ακραίων εκφάνσεων της μουσικής αυτής. Artsy αλλά σίγουρα όχι pretentious, δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά αυτό που κάνει, το κάνει πολύ καλά. Αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια.

Bandcamp: https://fleshvesseldm.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/FleshvesselDM/

445

Avatar photo
About Κώστας Χατζής 35 Articles
Μπάρμαν κατ' επάγγελμα, Χατζής κατ' όνομα και κάποτε και ιδιότητα, προσπαθώ έκτοτε ν' ακούσω οποιαδήποτε μουσική πέφτει στα χέρια και τ' αυτιά μου. Μεγάλες αδυναμίες τα σκοτάδια του black metal, το συναίσθημα των blues/psych/vintage rock, ο αυθορμητισμός του grunge και η ταξιδιάρικη διάθεση του post. Αγαπημένες στιγμές ακρόασης αυτές στο αυτοκίνητο ή με μια καλή μπίρα στο χέρι (αλλά ποτέ συνδυαστικά). Nerd των jidaigeki ταινιών αλλά και του γιαπωνέζικου σινεμά και κουλτούρας γενικότερα. Θιασώτης της άποψης “Ό,τι ακούτε καλό είναι, να μην τσακώνεστε” την οποία πρώτος θα παραβώ στην πρώτη ευκαιρία μιας καλής διαφωνίας.