OBSCURA: “A Valediction”

ALBUM

Είδος: Progressive Death Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Νοεμβρίου 2021

Νέο album και για τους φοβερούς Γερμανούς deathsters Obscura τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό “Diluvium” και με πλήρως “ανανεωμένη” σύνθεση. Γιατί τα εισαγωγικά; Γιατί οι “νέοι” δεν είναι και τόσο νέοι αλλά επανακάμψαντες. Ο λόγος για τους Christian Münzner (κιθάρα) και Jeroen Paul Thesseling (μπάσο) οι οποίοι άφησαν την μπάντα λίγο μετά το “Omnivium” του 2011 για να ασχοληθούν με τα project τους και επέστρεψαν για να πάρουν τη θέση τους δίπλα στον κιθαρίστα / τραγουδιστή Steffen Kummerer. Και να μεγαλουργήσουν όπως διαπίστωσα μετά από τις ακροάσεις του “A Valediction”.

Από την αρχή και τις πρώτες νότες του “Forsaken” καταλαβαίνεις ότι το album θα είναι σπουδαίο, ένα κομμάτι με έξοχη μελωδική εισαγωγή και progressive χείμαρρο στη συνέχεια. Ο Münzner τεκμηριώνει γιατί πρέπει να θεωρείται ένας ακόμη σύγχρονος guitar hero. Τεχνικός αλλά όχι φλύαρος στα riffs που χτίζουν τα κομμάτια και εκτυφλωτικός στα solos, με τον Kummerer.να αποδίδει κατά τα συνηθισμένα υψηλά του standards είτε σαν ρυθμικός κιθαρίστας είτε στα φωνητικά του καθήκοντα με το σχετικά καθαρό growling του (που θα πει ότι μπορείς να καταλάβεις τους στίχους και χωρίς να κρατάς το booklet). Για τον Jeroen τι να πω; Ο τύπος είναι φανερά επιστήμονας και κεντάει με το άταστο μπάσο και τον χαρακτηριστικό ήχο του που κρατάει συμπαγέστατο όσο και ευέλικτο το ρυθμικό background παρέα με τον πραγματικά νεοφερμένο Αυστριακό David Diepold πίσω από τα drums. Με μαεστρία εναλλάσσονται ανάμεσα σε prog δαιδαλώδη θέματα και εξαιρετικά death metal blast beats που θα έκαναν σίγουρα τον Chuck Schulfiner και τους Reinert / Malone να τους δώσουν το χέρι.

Πέρα από το προαναφερθέν και (εξαιρετικό) “Forsaken” τα “Solaris”, “When Stars Collide” (ύμνος με τη συμμετοχή του Björn Strid των Soilwork), “The Beyond”, “The Neuromancer” και “In Adversity” συνθέτουν μια καλλιτεχνική κορυφογραμή γρήγορων κομματιών σε ένα γενικά ίσο επίπεδο ποιότητας.

Οι λάτρεις της δυσκολίας στο death metal τους θα ενθουσιαστούν με το “A Valediction” και πιθανόν να προσελκύσει φίλους και από άλλα ηχοτόπια γιατί η στριφνότητά του υλικού δεν είναι από τις “απάλευτες”, είναι δομημένη κλιμακωτά και δεν κουράζει τον ακροατή. Από εκεί και πέρα είναι ένα εξαιρετικό βήμα στην λαμπρή καριέρα των Obscura που κρατούν το status τους, ως μια θαυμάσιας extreme μπάντας, στα ύψη. Πολύ καλό.

Facebook: https://www.facebook.com/RealmOfObscura
Official page: https://realmofobscura.com/

1005

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.