OAK: “The Quiet Rebellion of Compromise”

ALBUM

Optimized by JPEGmini 3.14.12.71901706 0xd1c52b73

Είδος: Crossover prog rock
Εταιρεία: Karisma Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11 Νοεμβρίου 2022

Το νορβηγικό μουσικό σχήμα των Oak, που κάποτε ξεκίνησε ως folk rock duo, είναι ένα τετραμελές συγκρότημα που ανήκει στο roster της prog-oriented Karisma Records, όμως δεν συγκαταλέγεται στις μπάντες του εταιρείας που αναβιώνουν το ‘70s prog rock, καθώς υιοθετούν μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, εφάμιλλη των labelmates Airbag αλλά και λοιπών γνωστών alt-progsters της βόρειας Ευρώπης.

Στο φετινό, τρίτο τους full-length, κολυμπούν στα νερά του crossover prog, συγχωνεύοντας τον βατό, αρκετά άμεσο και αμβλυμένα sophistiqué prog ήχο με νεωτερικά pop στοιχεία. Οι συνθέσεις του “The Quiet Rebellion of Compromise” είναι σχετικά μικρής διάρκειας (με την εξαίρεση ενός 14λεπτου track) και αναδίδουν μια ήπια και καλλωπισμένη μελαγχολία, παντρεμένη με συναισθηματικά φορτισμένη εσωτερικότητα, ώστε να επενδυθεί μουσικά όσο πιο ταιριαστά γίνεται το ευαίσθητο και βαρύ στιχουργικό concept του album.

Ένα concept που αφορά τις ψυχικές νόσους, εστιάζοντας κυρίως στον αυτοκτονικό ιδεασμό και την αυτοχειρία. Μάλιστα, το συγκρότημα υποστηρίζει πως, για να αποδοθεί όσο πιο φροντισμένα γίνεται η κεντρική ιδέα των στίχων, αναζήτησε τη συνδρομή ειδικών στην ψυχική υγεία. Ακόμα και το artwork αντανακλά τη θεματική του album, με τη γραμματοσειρά του τίτλου να δανείζεται τον γραφικό χαρακτήρα που βρέθηκε σε χειρόγραφα σημειώματα πραγματικών αυτοχείρων, ενώ η κεφαλή που κοσμεί το εξώφυλλο είναι μια παραλλαγή του περίφημου νεκρικού προσωπείου της “Άγνωστης του Σηκουάνα”, που έχει αποτελέσει έμπνευση για πλήθος έργων τέχνης.

Η μειλίχια και χωρίς πολλές εξάρσεις ατμοσφαιρικότητα επικρατεί στο καθαρά μουσικό κομμάτι του “The Quiet Rebellion…” Έντονη είναι η παρουσία του πιάνου και των keaboards, που κρατούν λίγο πιο πίσω τα όργανα της τυπικής rock ενορχήστρωσης, ενώ κομβικό ρόλο διαδραματίζουν διάφορα εφέ και programming, ειδικά όταν οι Oak αφήνονται να δημιουργήσουν υπό την επίδραση που τους ασκεί η downbeat electro. Αιχμή του δόρατος, ωστόσο, αποτελεί η πολύ ιδιαίτερη και αισθαντική χροιά του Simen Valldal Johannessen, αλλά και οι αρκετά catchy φράσεις που τραγουδά. Την εικόνα συμπληρώνει η χρήση σαξοφώνου, που δεν παραπέμπει σε jazz φόρμες όμως, και μια διάχυτη κινηματογραφικότητα. Και από το άθροισμα των παραπάνω προκύπτει μια μουσική διαδρομή που συχνά εξοκείλει προς την αναδρομή και την προμνησία, όταν οι Oak βαδίζουν πάνω στα χνάρια του Steven Wilson και των Porcupine Tree, των Pink Floyd, των Ulver, των Massive Attack ή ακόμα των πιο «γυμνών» στιγμών των Leprous και Opeth.

Το “The Quiet Rebellion…” είναι ένα συμπαθητικό album που έχει φτιαχτεί με μεράκι. Μοιάζει να συγκεντρώνει και να προσαρμόζει συνθετικά και ερμηνευτικά χαρακτηριστικά από καλλιτέχνες που οι ίδιοι οι Oak αγαπούν. Και εκεί έγκειται τόσο το μεγάλο του πλεονέκτημα όσο και το μεγάλο του μειονέκτημα. Εύκολα θα βρει στόχο στις ευαίσθητες καρδιές όσων μοιράζονται τους ίδιους ήρωες με τους Oak και τρέφουν αδυναμία για οτιδήποτε θυμίζει το έργο τους. Στον αντίποδα, αισθητά λιγότερο θα συγκινήσει εσάς που αναζητάτε κάτι παραπάνω.

Official Site: https://oakinoslo.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/oakinoslo 
Instagram: https://www.facebook.com/oakinoslo 
Bandcamp: https://oakinoslo.bandcamp.com/album/the-quiet-rebellion-of-compromis

295

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.