PLACEBO: “Never Let Me Go”

ALBUM

Είδος: Alternative Rock
Εταιρία: So Recordingd/Elevator Lady/Rise
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Μαρτίου 2022

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να δηλώσω ενεργός fan των Βρετανών Placebo, ούτε ιδιαίτερα ερωτευμένος με οποιαδήποτε περίοδο τους. Αναγκάζομαι όμως, να δηλώσω πως δεν απορρίπτω την επαφή με τη μουσική τους και ακούω πάντα με ενδιαφέρον όσα προσφέρουν.

Η τελευταία προσπάθεια τους “Loud Like Love” που κυκλοφόρησε πριν εννέα χρόνια μου άφησε μια πικρή γεύση αφού, ούτε μουσικά ουε στιχουργικά μπόρεσε να με αγγίξει και έριξε στα μάτια μου τη συνθετική ικανότητα του συγκροτήματος.

Όμως, με την έναρξη του “Never Let Me Go”, όγδοου ολοκληρωμένου πονήματος, κατάλαβα πως οι Placebo επιστρέφουν για να μου χαϊδέψουν την ψυχή. Ομολογώ πως ήμουν διστακτικός, αλλά τα 57 λεπτά του νέου τους album ήταν αρκετά για να επαναφέρουν στο μυαλό μου το κύρος της μπάντας. Και υποπτεύομαι πως αυτό θα συμβεί και σε όλους όσους δώσουν αυτή την ώρα στην ακρόαση του album.

Όμορφη αρχή με το “Forever Chemicals” να φέρνει μυρωδιά “Meds”, το “Beautiful James” θα σας θυμίσει ίσως, τον δικό μας Παύλο Παυλίδη, ενώ η πρώτη μεγάλη στιγμή έρχεται με το “Hugz” (“A hug is just another way of hiding face”) που βροντοφωνάζει πως οι Placebo, αν και πέρασε μια δεκαετία, είναι εδώ.
“Happy Birthday in the sky” με μια πιο ήρεμη μελωδία που σε κατακτά γρήγορα, το “The Prodigal” φέρνει στο νου ελαφρώς τους Coldplay, και το “Surrounded by Spies” είναι το επόμενο αγαπημένο μου.
To “Try better next time” είναι ίσως το πιο αδύναμο κομμάτι του δίσκου, το “Sad White Never” ανεβάζει πάλι λίγο τους ρυθμούς, το “Twin Demons” είναι ίσως ο καθρεπτισμός της ανησυχίας του Brian Molko για τον ίδιο, ενω το “Chemtrails” ολοκληρώνει μια τετράδα πολύ mellow κομματιών που έχουν κάνει τόσο αγαπητούς τους Βρετανούς.
Το highilight του album είναι αναμφισβήτητα όμως, το “This is what you wanted”, ένα παράπονο, με το οποίο τόσο μπορεί κανείς να ταυτιστεί, που τακιμιάζει έντονα με την πολύ ώριμη πλευρά των Placebo στο “Went Missing”, ενώ ο δίσκος κλείνει με ένα συνεχόμενο συναισθηματικό σκοτάδι στο “Fix Yourself”.

Αυτή τη φορά, οι Placebo καταφέρνουν να με συγκινήσουν και μουσικά, αλλά περισσότερο στιχουργικά, εκπλήσσοντας πολύ τον εαυτό μου που δεν είναι συνηθισμένος να συγκινείται από τόσο “ήσυχους” ήχους. Το “Never Let Me Go” είναι μια πολύ ώριμη και καλά δουλεμένη μουσική προσπάθεια που σίγουρα θα επανατοποθετήσει τους Placebo ψηλά στις λίστες των θιασωτών της alternative/brit rock.

Την παραγωγή υπογράφει ο Adam Noble (Biffy Clyro, Liam Gallagher, Nothing But Thieves), κάνοντας εξαιρετική δουλειά, έτσι ώστε εκείνος που θέλει να δώσει τη δέουσα προσοχή στο album, με κάθε ακρόαση θα μπορεί να “ξεφλουδίζει” διαφορετικά μουσικά επίπεδα. Την ηχογράφηση ανέλαβε εξ ολοκλήρου το δίδυμο Molko-Olsdal με δυο διαφορετικούς drummers να μοιράζονται οχτώ κομμάτια, ενώ σε κάποια βασίλευσε ο κύριος drum machine.

To αποτέλεσμα είναι ένα ιδανικό comeback για τους Placebo, το οποίο θα χαροποιήσει όλους όσοι αρέσκονται στον ήχο της μπάντας, που μπορεί να ξαφνιαστούν στην περίπτωση του “Never Let Me Go”.
Welcome back, lads!

Official Site: https://www.placeboworld.co.uk/
Facebook: https://www.facebook.com/officialplacebo
Instagram: https://www.instagram.com/placeboworld/
Twitter: https://twitter.com/PLACEBOWORLD
Tidal: https://listen.tidal.com/artist/9022

769

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2113 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.