GREENLEAF: “Nest of Vipers”

Ένα γκρουπ που ποτέ δεν μας απογοητεύει με τις κυκλοφορίες του, μιας και τα μέλη του είναι πάντα δοκιμασμένοι μουσικοί! ΚΑΙ αυτή τη φορά, η μουσική τους με του που πατάς το κομβίο της αναπαραγωγής, σε πιάνει από το λαιμό, για να μην πω στα αλήθεια από που νομίζω ότι σε πιάνει.

Να κάνουμε και στις συστάσεις για όσους δεν γνωρίζουν ακόμα το ποιόν των Greenleaf. Το 2000 ένα μέλος των Σουηδών stoner-rockers, Dozer, Tommi Hollapa (κιθάρα) αποφάσισε να κάνει ένα side project, και κάλεσε για παρέα τον ντράμερ, Daniel Lidén (Demon Cleaner) και τον τότε παραγωγό των Dozer, Bengt Bäcke (μπάσο). Το καρέ για το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ συμπλήρωνε ο τραγουδιστής των Lowrider, Peder Bergstrand, ενώ στα επόμενα 2 (“Revolution Rock”, “Secret Alphabets”) το μικρόφωνο κρατούσε ο τραγουδιστής των Dozer, Fredrik Nordin. Μετά από αλλαγές, φτάνουμε στην τώρα σύνθεση, που εκτός Tommi, άλλα 2 μέλη των Dozer, οι Johan Rockner (κιθάρα) και Olle Mårthans (τύμπανα), με τον μπασίστα πάντα τον Bengt και τον Oskar Cedermalm (Truckfighters) τη συμπληρώνουν.

Το “Nest of Vipers” είναι το δεύτερο Greenleaf, με τον Oskar στα φωνητικά, αλλά έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Σε κάποια κομμάτια τραγουδάνε και οι προκάτοχοι του. Στο ομώνυμο “Nest of Vipers” o Fredrik Nordin, και στο “Sunken Ships” o Peder Bergstrand. Αλλά δεν τελειώνουμε εκεί. Στα “Lilith” και “Nest of Vipers” συμμετέχει με το organ του ο Per Wiberg (Opeth, Spiritual Beggars) και ο πρώην ντράμερ τους, Daniel Lidén κάνει την μίξη. Ακούγεται κάπως περίεργο αυτό, λες και θα κλείσει το μαγαζί και σπεύδουν όλοι οι πρώην υπάλληλοι να το τιμήσουν, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει.

Η μπάντα είναι σε δαιμονισμένη φόρμα και αυτό ακούγεται με τις πρώτες νότες του “Jack Staff”, που φέρνει στα αυτιά σου μουσική με πολλές δόσεις Led Zeppelin περασμένες από κλεψύδρα γεμάτη άμμο από τις ερήμους που πάτησαν το πόδι τους οι Kyuss! Μεγάλη στιγμή του άλμπουμ είναι το ψυχεδελικό “Tree of Life”, καθώς και το ομώνυμο που κλείνει όμορφα το δίσκο με τις μελωδίες  του Wiberg που κρατάνε από κάτω όλους τους άλλους.

Ένα άλμπουμ πολύ καλά δουλεμένο, με όμορφα riff και καλές ιδέες καθ’ όλη τη διάρκεια του, που όλοι όσοι γουστάρουν μουσικές εμπνευσμένες από τα ‘70s, Kyuss, QOTSA, Dozer και τα ρέστα, καλά θα κάνουν να το ακούσουν και να το προσθέσουν στη συλλογή τους!

417

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2095 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.