ABBATH: “Dread Reaver”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Δισκογραφική: Season of Mist
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Μαρτίου 2022

Οκ, τον ξέρουμε τον Abbath έτσι; Τουλάχιστον όσοι ανήκουν στον θαυμαστό μεταλλόκοσμο αλλά υποθέτω πλέον, μετά από τόσα memes και gifs στο διαδίκτυο, σε πολύ περισσότερο κόσμο που προφανώς δεν έχει ακούσει νότα, είτε από τις προσωπικές δουλειές του, είτε από την πρώην φημισμένη μπάντα του, τους Νορβηγούς black metallers Immortal.

Ο κατά κόσμον λοιπόν, Olve Eikemo από τότε που έφυγε από τους Immortal ξεκίνησε μια solo δισκογραφική καριέρα η οποία θα έλεγα ότι είναι αξιοπρεπέστατη και καταφανώς απομακρυσμένη από τα πεπραγμένα του στους blacksters. Εντάξει, ακόμη black metal παίζει, αλλά συνθετικά αυτό κινείται στα όρια του κλασσικού heavy metal και αυτό το μείγμα που επιχειρεί είναι πολύ ομοιογενώς φιλτραρισμένο και ακούγεται πολύ ευχάριστα.

Σαν βασική επιρροή του “Dread Reaver” θα έλεγα ότι είναι οι Emperor και, ειδικά σε κομμάτια όπως το “The Deep Unbound”, “The Book of Breath” και στο ομότιτλο track “Dread Reaver”, τείνουν να είναι αυτοτελείς οντότητες ενώ σε άλλα έχουν αρώματα από τους Slayer. (“Acid Haze”). Δηλαδή έντεχνη δυσαρμονική riffολογία με αρκετά τεχνική υφή, αλλά από εκεί και πέρα η μουσική αγγίζει ηχοτόπια από τα χωράφια του Ozzy (“Dream Cull”, αλλά και το “Myrmidon” που εισχωρεί ο θείος Lemmy σαν ηθική παρουσία) και των Venom (“Scarred Core”). Πολύ καλή και η διασκευή στο “Trapped Under Ice” των Metallica, πλήρως αναγόμενη στο ύφος του κιθαρίστα / τραγουδιστή.

Ρυθμικώς ανήκει στα γρήγορα albums αλλά υπάρχει αρκετή ποικιλία, τα μέλη πίσω του αποδίδουν πολύ καλές ιδέες και ο ήχος είναι εξαιρετικός, καθαρότατος. Ο δε Abbath δεν είναι από αυτούς που θα μεταβάλλει το Quorthonικό τρόπο στο performing του και η φωνή του ταιριάζει γάντι στη μουσική του.

Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από ένα ακόμη αξιοπρεπέστατο δισκάκι από αυτή την τόσο αμφιλεγόμενη φιγούρα, η οποία, τουλάχιστον στο μουσικό σκέλος της, δεν παρουσιάζει καμία αδυναμία. Αν τώρα είσαι από αυτούς που στέκονται στο image φίλε ακροατή, τι να πω, μήπως αυτοπεριορίζεσαι λίγο; Τώρα θα μου πεις, για την πρώτη εντύπωση δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία οπότε πάω πάσο. Το “Dread Reaver” πάντως είναι προτεινόμενο σε ένα ευρύ ακροατήριο μεταλλάδων. Ο γράφων το συμπάθησε ασυζητητί.

Facebook: https://www.facebook.com/abbathband/
Official website: http://www.abbath.net/

1045

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.