NO RAZA: “Transcending Material Sins”

ALBUM

Είδος: Death metal
Δισκογραφική: Noble Demon Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Μαρτίου 2020

Από την πάντα παραγωγική Λατινική Αμερική μας έρχονται οι death metallers No Raza. Και όχι, δεν κατάγονται από τη συνήθη “ύποπτη” Βραζιλία, αλλά από το “outsider” Κολομβιανό “λόμπι”. Βέβαια οι ρίζες τους φτάνουν μέχρι τη Φλόριντα των ΗΠΑ (“Άγιοι τόποι”) και αυτό από μόνο του αποτελεί έναν παράγοντα για να “μπολιαστεί” ο ήχος τους με το Αμερικάνικο death metal στοιχείο. Με 23 χρόνια εμπειρίας αλλά μόλις 3 άλμπουμ στις “πλάτες” τους, επανέρχονται έξι χρόνια μετά το τελευταίο τους άλμπουμ “When Chaos Reigns”.

Σαφώς και η δισκογραφική συχνότητα δεν αποτελεί κριτήριο ποιότητας μιας μπάντας και με γνώμονα το παραπάνω οι Κολομβιανοί προσφέρουν αγνό, “ανόθευτο” και σε σημείο “κονιορτοποίησης” death metal, όταν οι ίδιοι κρίνουν πως είναι απαραίτητο. Και η φετινή χρονιά παρουσιάζεται ως μία μοναδική ευκαιρία το “ανίερο πνεύμα” του Covid-19 να εκδιωχθεί από το ακόμη πιο “ανίερο πνεύμα” του death metal.

Έχοντας προφανώς “εικονίσματα αγίων” στο πρόσκεφαλό τους όπως οι Monstrosity, Vader, Kataklysm, Deicide, “ξερνούν” “μαυροψυχιά” προς πάσα κατεύθυνση, με 11 συνθέσεις ολοκληρωμένου “ντεθομεταλλικού σκότους”.

Από το “δε μπορώ να μην κοπανηθώ” groove του εναρκτήριου “On the Verge of Dying Out”, στο σχεδόν “αέναο” blast beat του “Ancient Wars” και από το bow to Florida “Alteración mental” στην “αρρωστημένη έρπουσα” ατμόσφαιρα του “Atrición”, οι No Raza εκτελούν συνθέσεις με απόλυτη ακρίβεια, κερδίζοντας επάξια ένα θετικότατο πρόσημο στις death metal κυκλοφορίες του ’20 και ας είμαστε ακόμα στα μισά του.

Είναι και αυτό το γ@μημένο 6λεπτο “En Carne y Hueso” και το SepticFlesh-ικό “Fratricide”, που έχουν κολλήσει στο μυαλό μου σαν τη μαύρη εξωγήινη χλαπάτσα του Venom, και με πιέζουν να πατήσω ξανά το repeat.

Αξιοπρεπέστατη κυκλοφορία που δεν πρέπει να αγνοηθεί, ειδικά από τους φίλα προσκείμενους στο είδος.

Facebook: https://www.facebook.com/pg/NORAZAMETAL/

514

Avatar photo
About Νίκος Κορέτσης 83 Articles
Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα το σωτήριο έτος 1980. Η πόλη των “τρελών νερών” επηρέασε κατά κάποιον τρόπο το χαρακτήρα του αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις, με τις οποίες ήρθε σε επαφή, στην “τρυφερή” ηλικία των 7 ετών, με τα τρία πρώτα άλμπουμ των Metallica. Από το 1990 όμως και μετά άρχισε να γίνεται πιο ενεργός ακροατής, έχοντας ακούσματα σταδιακά από όλο σχεδόν το φάσμα του σκληρού ήχου θεωρώντας εαυτόν “συλλέκτη ακουστικών εμπειριών”. Επειδή όμως η open minded αισθητική έχει και ένα όριο, ο Νίκος δεν ακούει τα πάντα (όπως ακούς να λένε πολλοί) αλλά heavy metal μόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ιδιώματα που βρίσκονται κάτω από την “ταμπέλα” του Thrash και Death “πολυχώρου”.