NITA STRAUSS: “The Call of the Void”

ALBUM

Είδος: Metal
Εταιρεία: Sumerian Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Ιουλίου 2023

Στο δεύτερο solo album της, η Nita Strauss απαντά στο «κάλεσμα του κενού» με βασικό εργαλείο την κιθάρα της, ασφαλώς, και μια πλειάδα συνεργασιών με πολύ διάσημα ονόματα της rock και met-al σκηνής. Εμείς, ωστόσο, πώς απαντάμε στο κάλεσμα που μας απευθύνει η Nita;

Η Καλιφορνέζα κιθαρίστρια, που είδε τις μετοχές της να σκαρφαλώνουν πολύ ψηλά τα τελευταία χρόνια, έχει διανύσει μια σχετικά μακρά και διόλου ευκαταφρόνητη πορεία, από τις πρώτες ημέρες της all-female tribute band The Iron Maidens και το συμβόλαιο με την Ibanez μέχρι να βρεθεί στο πλευρό του πολύ Alice Cooper και να φιλοξενηθεί αρκετές φορές στο εξώφυλλο του “Guitar World”.

Η ίδια δηλώνει πως η διαδικασία που έδωσε το “The Call of the Wild” ήταν εξαιρετικά δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις, αλλά τα κατάφερε και τώρα νιώθει πιο δυνατή από ποτέ. Στάθηκε πάνω από το κενό και βίωσε την εμπειρία αυτήν χωρίς να ενδώσει στην ορμή να φουντάρει. Αντιθέτως, ξεπήδησε από μέσα της η πιο σθεναρά καταφατική στάση προς τη ζωή.

Τώρα, αφήνοντας όλα αυτά πίσω μας για να πάμε στο διά ταύτα, δηλαδή τη μουσική που ακούμε στον δίσκο, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα από την αρχή. Αν είστε followers της Strauss και θεωρείτε δικαιολογημένη την προβολή που απολαμβάνει εδώ και λίγο καιρό, δεν έχετε κανέναν λό-γο να μην τη στηρίξετε και σε αυτό της το βήμα.

Κατά τ’ άλλα, ας είμαστε ειλικρινείς, η Strauss δεν έχει να δώσει πολλά. Παρότι είναι ικανή εκτελέστρια, δεν συνεισφέρει στην ανανέωση του παιξίματος του οργάνου. Με τα χρόνια που ασχολούμασταν ζεστά με τους guitar heroes να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ακόμα κι αν είστε αρρωστάκια της εξάχορδης (ή επτάχορδης ή οκτάχορδης), πιο πολλά έχετε να κερδίσετε μελετώντας το πιο πρόσφατο guitar freak της εποχής μας, τον Tosin Abasi.

Ως προς το συνθετικό κομμάτι, και πάλι δεν υπάρχουν πολλά στο “The Call of the Void”. Ακούμε 14 tracks, εκ των οποίων έξι είναι αυστηρά ορχηστρικά, ώστε να ξεδιπλώσει ελεύθερα τις χιλιοπαιγμένες ιδέες της η Nita. Εν γένει, τα τραγούδια με full ενορχήστρωση είναι εύκολα στο αφτί και διαθέτουν μια κάποια εμπορικότητα. Στη λίστα με τους guests στα φωνητικά συναντάμε, μεταξύ άλλων, τους Alice Cooper, Alissa White-Gluz, Lizzy Hale, David Draiman, Dorothy και Anders Friden.

Το ύφος διαμορφώνεται αναλόγως με το εκάστοτε άτομο που βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο. Οπότε, ακούμε από πιο συμβατικό αλλά μοντερνίζον metal μέχρι extreme στιγμές που αγγίζουν έως και το metalcore. Όμως, δύσκολα ξεχωρίζει κάποιο τραγούδι και ακόμη πιο δύσκολα μένει κάτι στη μνήμη ή γεννώνται λόγοι να επιστρέψουμε στο album.

Η κρυστάλλινη παραγωγή είναι μασίφ αλλά απρόσωπη και κομματάκι πλαστική. Συνεπώς, το ενδιαφέρον φθίνει ακόμη περισσότερο σε συνδυασμό με το μικρό engagement που προκαλεί η songwriting πλευρά. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να εκφράσω αυτό ακριβώς που εννοώ, αλλά ολοκληρώνοντας την ακρόαση του “The Call of the Void” σκέφτομαι πως πρόκειται για μια ακόμη δουλειά που θα περάσει στο ντούκου σε ό,τι αφορά το πραγματικά μουσικόφιλο κοινό, αλλά για κάποιον λόγο μπορέσει να βρει θέση στις σκηνές των μεγάλων κεντροευρωπαϊκών φεστιβάλ και ενδέχεται να πουλήσει στη Γερμανία.

Η απόπειρα της Nita Strauss στο “The Call of the Wild” μάλλον πέφτει στο κενό. Δεν αποκλείω, βέβαια, να βρεθεί κόσμος που δεν θα αντιμετωπίσει το album ως κενό νοήματος. Μπορεί εγώ να έπιασα τον εαυτό μου να κοιτάζει με κενό βλέμμα όσο άκουγα τον δίσκο, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι εσείς δεν πρέπει να τολμήσετε το βήμα και να διαπιστώσετε ιδίοις ωσί αν έχει να σας πει κάτι. Απλώς, προσοχή στο κενό.

Official Site: https://www.nitastrauss.com/
Facebook: https://www.facebook.com/NitaStrauss/
Instagram: https://www.instagram.com/hurricanenita/

528

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.