NEIL MERRYWEATHER & THE SPACE RANGERS: “Space Rangers”

REISSUE

Δισκογραφική: Regain Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Απριλίου 2021

Στις 15 Απριλίου επανακυκλοφορούν από την Regain Records τα δύο κλασσικά άλμπουμ “Space Rangers” και “Kryptonite” του Neil Merryweather, που κυκλοφόρησαν αρχικά το 1974 και 1975 αντίστοιχα. Η επανακυκλοφορία τους θα γίνει σε μορφή CD, βινυλίου και κασέτας, με την έκδοση του βινυλίου να περιλαμβάνει ένα έξτρα 7” δισκάκι με 2 ακυκλοφόρητες συνθέσεις (“People” και “You know Where I´d Rather Be”).

Ο ρόλος της συγχρονικότητας και των συμπτώσεων στη ζωή μας είναι ένα μυστήριο που χαίρει μακρών συζητήσεων και αναζητήσεων, μα το βέβαιο (και το κοινότυπο ίσως) είναι ότι ο βίος μας επιφυλάσσει πολλά περίεργα παιχνίδια. Στην προκειμένη περίπτωση, έπεσε στα χέρια μου για review η συγκεκριμένη επανέκδοση στις 27 Μαρτίου και μία μέρα μετά στις 28, πληροφορήθηκα για το θάνατο του Neil Merryweather.

Μιλάμε για έναν μουσικό, παραγωγό, συνθέτη και τραγουδοποιό που για πολλούς συγκαταλέγεται σε μια από τις μεγαλύτερες cult φιγούρες της ψυχεδελικής Αμερικανικής σκηνής των ’70s και για άλλους αποτελεί έναν από τους πρόδρομους του psych/space rock ιδιώματος, μιας και τα albums του επηρέασαν καθοριστικά, μα χωρίς μεγάλο στόμφο και βαβούρα, όλη μα όλη την εναλλακτική ψυχεδελική Αμερικανική σκηνή. Η παρουσία του και η προσφορά του από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τις μέρες μας ήταν αδιάκοπη, πολύπλευρη και καταλυτική.

Παρόλο που το glam και το show αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της παρουσίας του, επέλεξε να στρατεύεται στην τέχνη, να υπηρετεί μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες, να προσφέρει με τις γνώσεις και την έμπνευσή του απλόχερα δίχως να επιδιώκει πνευματικά δικαιώματα και απολαβές (εγχρήματες ή δόξας). Ήταν ο καλλιτέχνης που εισήγαγε και μύησε το Αμερικανικό κοινό στο art/glam rock του David Bowie μέσα από το πρίσμα της ψυχεδέλειας των The Byrds (η διασκευή στο “Eight Miles High” είναι μέχρι σήμερα αξεπέραστη) και του έως τότε κληροδοτήματος της ψυχεδέλειας του Los Angeles.

Αυτό ακριβώς είναι και το μνημειώδες “Space Rangers”. Το album που προέκυψε έπειτα από ένα live του David Bowie που παρακολούθησε ο Merryweather στο πλαίσιο της περιοδείας του πρώτου για το Ziggy Stardust και την επόμενη μέρα ήταν έτοιμο το θρυλικό “Hollywood Blvd”. Η έμπνευση είχε χτυπήσει για τα καλά την πόρτα του Καναδού μουσικού, με αποτέλεσμα σε λιγότερο από εβδομάδα, όπως ο ίδιος διηγείται, να ηχογραφηθεί το “Space Rangers”.

Το “Space Rangers” δεν είναι για τον ακροατή/ταξιδιώτη απλά μια επιστροφή στο παρελθόν και τις απαρχές της prog/psych σκηνής, αλλά μια αποκάλυψη, ένα νέο μονοπάτι ενόρασης, μέσα από το οποίο βλέπουμε το μέλλον με διαφορετική ματιά κάθε φορά που το ακούμε. Δε θα αμφισβητήσω το χαρακτηρισμό ότι αν οι Hawkwind ήταν Αμερικανοί θα ακούγονταν όπως στο “Space Rangers”, αντίθετα θα τον επικροτήσω στο μέγιστο βαθμό και νομίζω ότι αυτό μόνο το γεγονός είναι αρκετό για να βάλουμε με ευλάβεια το βινύλιο να παίξει και να αφεθούμε στη μαγεία του.

Facebook: https://www.facebook.com/NeilMerryweatherSpaceRangers/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_GzGKvO6Xl5SdZ-iW_bKcw

490

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.