MONDOCANE: “Dvala”

ALBUM

Είδος: Black metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη Κυκλοφορία
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18 Αυγούστου 2021

Στα μισά του Αυγούστου, εκεί που η αφόρητη ζέστη και το τέλος των διακοπών συναντά την νοσταλγία της αδείας που «αργοπεθαίνει» και τη θλίψη του φθινοπώρου που καταφθάνει, σε μένα κατέφθασε ένα ωραιότατο inbox από έναν καλλιτέχνη με την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του φρέσκου “one-man band” Mondocane.

Πίσω από το όνομα αυτό, κρύβεται ο Johan Hansson από την Στοκχόλμη. Ο Johan δεν ασχολείται με τον μαυρομεταλλικό ήχο για πρώτη φορά, μια που από το 1992 και για τουλάχιστον μια δεκαετία, υπήρξε drummer μιας Σουηδικής black metal μπάντας, πριν αρχίσει να εξερευνά τα ηχοτοπία του electro/industrial/EBM, με projects όπως τους We The North και Unitary.

Μέσα στην σκοτεινή μοναξιά και απομόνωση των lockdowns της πανδημίας, οι μαυρομεταλλικές ορμές του Johan επέστρεψαν και αποφάσισε να τους δώσει προσωπικότητα, ήχο και υπόσταση μέσα από τους Mondocane, παίζοντας μόνος του όλα τα όργανα, προγραμματίζοντας και τραγουδώντας τα τραγούδια του ντεμπούτου “Dvala”.

Η ενασχόληση του Johan με το black metal στα ένδοξα για τον ήχο ’90s, φαίνεται πεντακάθαρα στις επιρροές του “Dvala”: τα “Blinding”, “Sister Of Night”, “All The Way Down”, “Daeth” και “Father”, έχουν γεννηθεί με μαμές τους Mayhem, Dark Funeral, Burzum και Satyricon, ενώ την χειρουργική διαδικασία επιβλέπουν (όπως πάντα άλλωστε, από τα τέλη των ’80s) οι Celtic Frost. Υπνωτιστικά, επαναλαμβανόμενα riffs, “old-school” φωνητικά, ψυχρή ατμόσφαιρα, αν και η παραγωγή είναι καθαρή και σύγχρονη σε σχέση με το ύφος των συνθέσεων, κάτι που δεν αφαιρεί από το αποτέλεσμα.

Αυτό που έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον και ελπίζω ο Johan να προσμίξει ακόμα περισσότερο στο μέλλον με το black metal του, είναι τα δύο instrumental του “Dvala”, τα “No Signal” και “Mythe”, τα οποία παντρεύουν υπέροχα electro-industrial στοιχεία με αργούς ρυθμούς, μελωδίες, πιο doom/death κιθάρες και σχεδόν κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Μπορώ να πω με σιγουριά πως εκεί βλέπω πιο ξεκάθαρα τον Johan και συνεπώς, πιο έντονη την ταυτότητα στην Mondocane οντότητα – αλλά και ένα μέλλον που με την σωστή πορεία των στοιχείων που αυτός ο καλλιτέχνης μπορεί να ενώσει, διαγράφεται άκρως ενδιαφέρον.

Bandcamp: https://mondocaneofficial.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Mondocaneofficial

965

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.