OLORIN: “Through Shadow and Flame”

ALBUM

Είδος: Doom metal
Δισκογραφική: Rafchild
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29 Ιουνίου 2021

Για όσους είναι λάτρεις του «Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών», το όνομα Olorin ίσως να μην φαντάζει τόσο άγνωστο. Κατά τον J.R.R. Tolkien, ήταν το πρώτο όνομα του μάγου Gandalf που υπήρξε από τους κύριους εκφραστές της, γεμάτης περιπέτειες, ιστορίας του Tolkien. Με «όπλο» τους λοιπόν το όνομα και με πηγή έμπνευσης αυτή την εξαιρετική ιστορία του J.R.R. Tolkien, οι Olorin μετά από 12 χρόνια παρουσίας στο χώρο ολοκληρώνουν το ντεμπούτο τους που ασχολείται με τις περιπέτειες του μάγου Gandalf και μας παρουσιάζουν την δική τους μουσική εκδοχή για ένα κομμάτι του «Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών».

Σίγουρα θα φανεί περίεργο το γεγονός ότι τους πήρε 12 χρόνια να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους, όμως γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα φανταστικό μυθιστόρημα με κυρίως επική ατμόσφαιρα και με κύριο θέμα τις μάχες μεταξύ «καλού» και «κακού», μάλλον κατανοείς τα «ελαφρυντικά» της μπάντας στο να ταιριάξουν ένα επικό θέμα στη δική τους doom φιλοσοφία. Επίσης, το γεγονός ότι ασχολήθηκαν με έναν ήρωα που μάλλον περνούσε «απαρατήρητος» στο ευρύ κοινό της περιπέτειας, είναι ακόμη ένας λόγος που δικαιολογεί την μακροχρόνια δισκογραφική τους «ανομβρία». Χωρίς να θέλω να τους δικαιολογήσω, θεωρώ ότι ο χρόνος φαντάζει πλέον ως σύμμαχος του group σε αυτό που θέλουν να πετύχουν και το “Through Shadow And Flame” αποτελεί ένα καλοδουλεμένο album όσον αφορά στην ιστορία που πραγματεύεται και την μεταφορά της στο doom όραμα των Olorin.

Τώρα όσον αφορά στο μουσικό σκέλος του δίσκου, το “Through Shadow And Flame” σίγουρα «δεν ανακαλύπτει την Αμερική». Οι Olorin δεν πρόκειται να σου χαρίσουν κάτι που δεν έχεις ακούσει, δεν ξεφεύγουν ηχητικά από τις φόρμες που ανέδειξαν τα «μεγαθήρια» του είδους και ούτε πρόκειται να πειραματιστούν δημιουργώντας ίσως ένα δικό τους ήχο, αλλά καταφέρνουν να φέρουν στα δικά τους «doom μέτρα», μια ιστορία που μοιάζει περισσότερο epic ή και power. Βέβαια, το γεγονός ότι ασχολούνται αποκλειστικά με τον Gandalf, ένα πρόσωπο που δεν έχει και τόσο «επικοινωνιακό» χαρακτήρα, κάνει τη δουλειά τους πιο απρόβλεπτη και ίσως πιο «προσιτή» στο doom εγχείρημά τους. Τα «βαριά» riffs, η σχεδόν «καταθλιπτική» ατμόσφαιρα, οι «δεμένες» και “straight to the point” συνθέσεις, οι ταιριαστές ερμηνείες και το χωρίς υπερβολές παίξιμο της μπάντας, κάνουν το album να μοιάζει ως κάτι φυσιολογικό, ως κάτι που το περιμέναμε έτσι. Σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει η doom-ίλα των “Black Chasm” και “The Endless Stair”, η heavy στροφή του “Durin’s Tower” και η επική προσέγγιση του “The White Rider”. Το “Through Shadow And Flame” θεωρώ ότι χωρίς να υπερβάλει ηχητικά, αποτελεί ένα δίσκο που όσο τον ακούς τόσο τον κατανοείς και σε κερδίζει.

Τέλος, οι Olorin εντυπωσιάζουν από το ντεμπούτο τους κιόλας, αφού καταπιάνονται με έναν concept δίσκο, κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά. Το “Through Shadow And Flame” πραγματεύεται την μάχη του Gandalf με τον δαίμονα της φωτιάς, κάτω στα μπουντρούμια της Moria, με απώτερο στόχο να βοηθήσει τη «συντροφιά του δαχτυλιδιού» να πετύχει το σκοπό της. Η δύναμη του «καλού» ενάντια στη μοχθηρία του «κακού», με σκοπό το φως να κερδίσει το σκοτάδι και ο κόσμος να ξαναπάρει το δρόμο του, μακριά από αρνητικές σκέψεις. Την κατάληξη αυτής της μάχης σαφώς την γνωρίζουμε εδώ στην ιστορία μας, αλλά και στην πραγματικότητα αποτελεί το μεγάλο μας στόχο και σίγουρα τέτοιες θετικές σκέψεις βοηθούν το έργο μας. Οι Olorin έχουν καταφέρει να πετύχουν το στόχο τους με το “Through Shadow And Flame”.

Το συμπέρασμα σίγουρα δεν είναι κάτι το εκθαμβωτικό, κάτι το τρομερό, αλλά μάλλον δεν είναι και κάτι το απογοητευτικό, το υπερβολικό. Το “Through Shadow And Flame” είναι μια νέα doom προσέγγιση της μπάντας, σε μια θα έλεγα πιο επική ιστορία. Το αποτέλεσμα φαντάζει να είναι κάτι το ιδιαίτερο και νομίζω θα χρειαστούν αρκετές ακροάσεις ώστε να το κατανοήσεις. Ακόμη και έτσι, οι Αμερικανοί καταφέρνουν να σε βάλουν σε διαδικασία ενασχόλησης μαζί τους και να κερδίσουν την προσοχή σου από το ντεμπούτο τους. Πόσες φορές πιστεύεις ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο; Θεωρώ ότι λίγες μπάντες μπορούν να καταφέρουν κάτι τέτοιο.

Facebook: https://www.facebook.com/OlorinDoom/

1096

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.