MITOCHONDRIAL SUN: “Mitochondrial Sun”

ALBUM

Είδος: Dark Electronica
Δισκογραφική: Argonauta Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 14 Φεβρουαρίου 2020

Το όνομα Nicklas Sundin σίγουρα, ξυπνάει μνήμες σε όσους ακολουθούσαν την εξέλιξη του σκανδιναβικού μελωδικού death metal στα 90s, που τόσο άλλαξε τη διαδρομή του αγαπημένου μας ήχου. Εκ των ιδρυτών και βασικών συνθετών των σημαντικών Dark Tranquillity, με την κιθάρα του σφράγισε την πορεία του σουηδικού group.

Ο κύριος Sundin λοιπόν, αποφάσισε να γράψει το δικό του solo album και όλοι θα περίμεναν κάτι κοντά στα γνώριμα του χωράφια. Από όσα φαίνονται, μάλλον λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο, αφού ακόμη και αν στοιχηματίζαμε για το περιεχόμενο του “Mitochondrial Sun”, την επιλογή ηλεκτρονική μουσική θα την είχαμε no bet.

Ξεχάστε άρα όσα γνωρίζατε για τον Σουηδό συνθέτη και ετοιμάστε να περάσετε τον Ρουβίκωνα, σε λημέρια που δεν είχατε φανταστεί πως θα επισκεπτόσασταν.

Η προσπάθεια αυτή, μπορεί μόνο ως soundtrack να ληφθεί, αφού η απουσία φυσικών οργάνων και φωνητικών, με την παράλληλη δυστοπική προσέγγιση της ηλεκτρονικής μουσικής του Σουηδού, φέρνει στο νου, ταινίες τύπου Blade Runner ή βιβλία τύπου Νευρομάντης. Σε μια δυναμικά σκοτεινή sci-fi ατμόσφαιρα, η νέα πλευρά του Sundin με έπιασε εξ απήνης και με δυσκόλεψε να περιγράψω επ’ ακριβώς το ύφος της.

Το πιάνο μας εισαγάγει στον κόσμο που έχει σχεδιάσει ο δημιουργός του, δίνοντας ένα άρωμα μοντέρνου κλασικισμού (οξύμωρο σχήμα το ξέρω), με το cello να προστίθεται λίγο παρακάτω στο έργο. Το ντεμπούτο του Sundin ως συνθέτη φαίνεται πως χωρίζεται σε τρία μέρη και η σκληρή του παραγωγή είναι δουλειά του Anders Lagerfors, που είχε βάλει χέρι και στο “Atoma” των DT, ενώ το album έχει τη στήριξη του Σουηδικού Συμβουλίο Τεχνών.

Εκεί που ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συναντά τους 65daysofstatic, οι (ο, καλύτερα) Mitochondrial Sun έχοντας την εμπειρία της μουσικής καταχνιάς και σκληράδας, παίρνουν την έμπνευση που θα τους βοηθήσει να φτάσουν σε όσα αυτιά συντονίζονται σε αυτές τις συχνότητες.

Απρόσμενη κυκλοφορία για τον γράφοντα, του οποίου η ρουτίνα σπάει με υπέροχο τρόπο, με την πολύτιμη βοήθεια του “Mitochondrial Sun”, του οποίου το εξώφυλλο επίσης, είναι δουλειά του Nicklas Sundin.

Οι φίλοι της κινηματογραφικής μουσικής σπεύσατε…

Facebook: http://www.facebook.com/niklassundinofficial
Bandcamp: https://mitochondrialsun.bandcamp.com/
Instagram: http://www.instagram.com/nklsundin
Official website: https://mitochondrialsun.com/

492

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.