LACUNA COIL: “Live from the Apocalypse”

LIVE ALBUM

Είδος: Gothic/alternative metal
Δισκογραφική: Century Media
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25 Ιουνίου 2021

Η άποψη του Γιώργου Μακρή

Οι δυστοπικές συνθήκες που διανύουμε έχουν ως αποτέλεσμα την επιλογή νέων διαδικασιών πάνω στο κομμάτι της προώθησης και της παρουσίασης νέων δίσκων και συγκροτημάτων.

Κατά αυτόν τον τρόπο και με την πλήρη έλλειψη συναυλιών (μέχρι τώρα που μιλάμε), έχουμε οδηγηθεί σε νέα μονοπάτια τα οποία αποτελούν εναλλακτικές μορφές. Σε αυτό το πλαίσιο και οι Lacuna Coil, μετά από το “Black Anima” τον Σεπτέμβριο του 2020 αποφάσισαν να προωθήσουν την τελευταία τους δισκογραφική απόπειρα μέσα από την διαδικασία του live streaming.

Σίγουρα δεν αποτελεί μια συνηθισμένη εξέλιξη, αλλά ίσως είναι η πιο ενδεδειγμένη (για ασφάλεια) λόγω της πανδημίας. Έτσι αποφάσισαν να παρουσιάσουν ένα κλειστό show στο Μιλάνο της Ιταλίας στο γνωστό Alcatraz Club, δίχως παρουσία κοινού, οπαδών και σίγουρα χωρίς χειροκρότημα, ένα απαραίτητο συστατικό ενέργειας για όλα τα συγκροτήματα και κυρίως για τους Lacuna Coil, που ήδη μετρούν πάνω από δυο δεκαετίες δισκογραφικής παρουσίας και φυσικά έχουν «οργώσει» τις σκηνές σε παγκόσμιο επίπεδο με τον δυναμισμό και τον επαγγελματισμό τους.

Είναι νομίζω και για τους ιδίους ένα ιδιαίτερο αίσθημα να καλούνται να αποδώσουν τα μέγιστα σε ένα άδειο club, με την παρουσία μόνο καμερών και των ιδίων, αλλά ομολογώ ότι το συγκρότημα έδωσε τα πάντα σαν να είχαν όλο τον κόσμο διπλά τους (και ας μην τον είχαν).

Η επίδοσή τους άκρως πορωτική και επαγγελματική, με δυναμισμό και υπέρμετρο «τσαμπουκά», έστω και σε τηλεοπτικό περιβάλλον δίχως να κάνουν περικοπές. Με το “Live from the Apocalypse” έδειξαν ότι είναι «ζωντανοί» και ακμαίοι περιμένοντας καρτερικά το τέλος του «εφιάλτη», ώστε να επανακάμψουν.

Όλα τα hit του “Black Anima” ξεδιπλώνονται άρτια, κομμάτια όπως το “Layers of Time” και “Reckless” μας ξεσηκώνουν ακόμη και από τον καναπέ μας, ενώ και το “Save Me” (με το εξαιρετικό πιάνο από την Silvia Zanaboni) παρέχει τα εχέγγυα για ένα αποτέλεσμα εξαιρετικής ακουστικής και οπτικής. Η φωνή του Andrea Ferro και της Cristina Scabbia είναι σε καταπληκτική φόρμα, ενώ από κοντά και τα υπόλοιπα μέλη δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Πάντως ομολογώ ότι τα τραγούδια ζωντανά απογειώνονται και «σπέρνουν», ιδίως με τα “Under the Surface” και “Now or Never”, «δίνουν πόνο» και με το παραπάνω.

Σίγουρα λόγω δεδομένων καταστάσεων αυτή η παρουσίαση είναι ότι πιο κοντινό σε live μπορούμε να έχουμε και φυσικά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση μια κανονικής συναυλίας με τα βασικά συστατικά της (τραγούδια, ιδρώτας, πώρωση και «γεμάτα» συναισθήματα)…

Συνοψίζοντας και αντιλαμβανόμενος τις ιδιαιτερότητες θα έλεγα ότι το “Live from the Apocalypse” είναι μια προσπάθεια του συγκροτήματος να διατηρήσει την φόρμα και την φλόγα του αποδίδοντας το υλικό του τίμια και δυναμικά. Ένα δώρο για τους πιστούς φίλους τους, για τους υπόλοιπους αρκεί το ίδιο το “Black Anima” (δύσκολες εποχές)… Τα υπόλοιπα από κοντά, ζωντανά και κυρίως συναυλιακά……


Η άποψη του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Παρά το γεγονός ότι ένα αμυδρό φως έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα σχετικά με τα συναυλιακά γεγονότα, οι live κυκλοφορίες «ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια», είτε για να προαναγγείλουν την επιστροφή στην όποια κανονικότητα, είτε για να μας προετοιμάσουν για νέες καταστάσεις εγκλεισμού από χειμώνα. Όποιος κι αν είναι ο απώτερος σκοπός τους, το αποτέλεσμα είναι που μετράει.

Οι Μιλανέζοι goth metal «ήρωες» Lacuna Coil, ένα σχήμα που σημάδεψε, στιγμάτισε και ταυτοποίησε το συγκεκριμένο χώρο, δε θα μπορούσαν να μείνουν άπραγοι στις νέες συνθήκες και κυκλοφορούν ένα live album, το οποίο κυκλοφορεί και σε DVD, υπό τον επιβλητικό και βαρύγδουπο τίτλο “Live from the Apocalypse”.

Η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει στο setlist της όλες τις συνθέσεις από το τελευταίο τους εξαιρετικό studio πόνημα “Black Anima” (2019), συμπεριλαμβανομένων και των bonus tracks, ηχογραφημένο και βιντεοσκοπημένο από τo livestream show που έδωσαν στο Alcatraz Club του Μιλάνου το Σεπτέμβρη του 2020.

Οι ζωντανές εμφανίσεις τους είναι ένα μοναδικό goth-show, συνδυάζοντας πλήρως αλληλεπιδραστικά τη θεατρικότητα, το λυρισμό και τη μελαγχολία με το δυναμισμό, τη «βαρβαρότητα» και την «τραχύτητα», εξιστορώντας επί σκηνής τις ιστορίες τους. Εν συγκρίσει με το studio album ως προς τη μεγαλύτερη ένταση και το δυναμισμό που εκπέμπει η ζωντανή παρουσίασή του είναι κάτι παραπάνω από προφανής, εντούτοις αφήνουν αδιατάρακτη τη βασική ενορχηστρωτική φιλοσοφία του, δίχως να «πειράζουν» τις συνθέσεις.

Θα είναι σα να ακούς το “Black Anima” αλλά δε θα είναι το ίδιο, θα είναι σα να είσαι σε live και να μην είσαι. Είναι περισσότερο ένα ζωντανά ηχογραφημένο εγχείρημα, με αρκετούς από τους παράγοντες που το συνοδεύουν: ηχητικό αποτέλεσμα (εξαιρετικό), άγχος (όσο πρέπει), κάποιους ελάχιστους αυτοσχεδιασμούς, αλληλοκάλυψη, κι ανεπαίσθητα-απαραίτητα «παραστρατήματα», παρά ένα live album με την κλασική/στερεότυπη έννοιά του.
Η φυσική παρουσία του κοινού, αποτελεί σαφέστατα το εκλιπόν στοιχείο που θα απογείωνε το “Live from the Apocalypse”, σε μια περίοδο που βρίσκει τους Ιταλούς metallers στην top φόρμα τους.

Δε γνωρίζω πως νιώθει ένα μουσικό σύνολο που ξέρει ότι τον κοιτούν (τον μπανίζουν) δεκάδες χιλιάδες μάτια, δίχως να συνδέεται με κανένα τρόπο με την υπόστασή τους. Ίσως ο τίτλος είναι προφητικός για τα νέα δεδομένα και τις νέες κανονικότητες που θα βιώσουμε ως άλλη «αποκάλυψη». Πάντως, η συγκεκριμένη δουλειά συστήνεται ανεπιφύλακτα τόσο για τους fans που θα λατρέψουν αυτήν την προοπτική του “Black Anima” και θα μετριάσουν τον «πόνο» τους που δε τους είδαν πέρυσι από κοντά, όσο και το ευρύτερο κοινό για το μοναδικό show που παρουσιάζουν.

Tracklist:
Anima Nera
Sword of Anger
Save Me
Now or Never
Reckless
Through the Flames
Apocalypse
Black Feathers
Under the Surface
The End Is All I Can See
Veneficium
Black Dried Up Heart
Bad Things
Layers of Time
Black Anima
Save Me

Line-Up:
Cristina Scabbia – Vocals
Andrea Ferro – Vocals
Diego Cavallotti – Guitars
Marco Coti Zelati – Bass, Keyboards, Guitars
Richard Meiz – Drums

Facebook: https://www.facebook.com/lacunacoil
Webpage: https://www.lacunacoil.com
Instagram: https://www.instagram.com/Lacunacoilofficial/
Twitter: https://twitter.com/lacuna_coil

587

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».