KREATOR: “Hate Über Alles”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Heavy / Thrash Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 3 Ιουνίου 2022

Ok, οι Kreator είναι μια μπαντάρα και δεν χωράει αμφιβολία σ’ αυτή την διαπίστωση. Ειδικά εδώ και περίπου 30 χρόνια (για να ακριβολογήσω από το “Cause For Conflict” του 1995) όταν και “αποτίναξαν” τον στενό ζυγό του όρου “thrash metal” και ενσωμάτωσαν στοιχεία από το κλασσικό, αγνό heavy metal και παρουσίασαν κατ ‘επανάληψη μερικά αριστουργήματα για την ακραία μουσική.

Ειδικότερα, την προηγούμενη δεκαετία, η καλλιτεχνική στόφα της μπάντας έπιασε “κορυφή”. Με τις δισκάρες “Phantom Antichrist” και “Gods of Violence” θεωρώ ότι έφτασαν στη συνθετική στρατόσφαιρά τους (οκ, το “Gods of Violence” ήταν η τελειοποίηση της φόρμουλας με φοβερά τραγούδια όμως). Δημιουργικοί και αξιοπρεπείς. Ε λοιπόν, δικαιούνται να κάνουν και μια “κοιλιά” ε;

Λοιπόν, το νέο “Hate Über Alles” από την αρχή ΔΕΝ είναι κακό album. Απλά προσπαθεί με το στανιό να αποστασιοποιηθει λίγο από την προαναφερθείσα φόρμουλα προς χάριν της καλλιτεχνικής διαφοροποιήσεως γειτνιάζοντας ακόμη πιο πολύ στο old school heavy metal αλλά αυτό δεν εξάγεται με τον ιδανικό τρόπο ή τουλάχιστον απλά δεν βγαίνει αβίαστα. Επίσης κάποιοι νεωτερισμοί με sci fi γυναικεία φωνητικά φαίνονται καλή ιδέα για πειραματισμό αλλά δεν προσδίδουν ενδιαφέρον, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη δουλειά

Γενικώς βέβαια το “Hate Über Alles” περιέχει αρκετά καλά τραγούδια αλλά θα έλεγα πως ο όρος που θα μπορούσε να το περιγράψει είναι η “ανισότητα”. Δεν υπάρχουν οι υψηλότατες δονήσεις γκαύλας, αν και όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μουσική τους φαινομενικά είναι παρόντα. Και τα trademark riffs του Mille και τα ομιλούντα solos του Sami και οι ρυθμοί που άλλοτε σαρώνουν και άλλοτε τσακίζουν με τη βαρύτητα και τον όγκο τους. Αυτό που με προβλημάτισε είναι ένας σχετικός “συμβιβασμός” στις συνθέσεις, μια τάση αγγαρείας μόνο και μόνο να διεκπεραιωθεί το συμβόλαιο με την Nuclear Blast.

Ξεχώρισα το σαρωτικό ομότιτλο track “Hate Über Alles” και το speed “Killer Of Jesus”, το εξαιρετικό και κάργα Maidenικό (και μάλιστα της Clive Burr era) “Become Immortal” και το πολύ καλό “Conquer And Destroy” το οποίο μάλλον ανήκει στην ’10s νοοτροπία αλλά από εκεί και πέρα το υλικό τείνει να βαλτώνει σε συναισθηματικές δονήσεις. Άλλη μια καινοτομία είναι και η Coronerική φύση του επιλογικού “Dying Planet” κάτι που μάλλον δικαιώνει την πεποίθησή μου ότι οι Kreator βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο προσπαθώντας να επαναπροσδιορισθούν (με τον γράφοντα να αναρωτιέται για ποιο λόγο…) και να εξελιχθούν σε άλλα ηχοτόπια.

Όπως προείπα το “Hate Über Alles” δεν είναι κακό album αλλά στα σίγουρα δεν συγκρίνεται με τα πρόσφατα σχετικά μεγαλεία τους. Δεν το λες και ανέμπνευστο αλλά όπως πάντα θα περιμένω τους ανάλογους σύγχρονους σοσιαλμιντιακούς “φωστήρες” με τις -ρα (μπαντάρα / κομματάρα / δισκάρα) καταλήξεις να θεοποιούν κάτι που ούτε καν πλησιάζει σε αυτό το επίπεδο. Τσεκάρεις και κρίνεις ο ίδιος, ίσως εγώ είμαι ο κουφός, συμβαίνει κι αυτό ενίοτε, σωστά; Θετικό πρόσημο αλλά με πολλά “χμμμ” και “αλλά”.

Facebook: https://www.facebook.com/KreatorOfficial
Official page: https://www.kreator-terrorzone.de/

955

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.